Επικουρικό Κεφάλαιο: Εντείνεται ο έλεγχος των ανασφάλιστων οχημάτων

488

100.000 επιτόπιοι έλεγχοι από τις αρχές Ιουλίου

Με μεγάλη ένταση και αποτελεσματικότητα προχωρά ο έλεγχος των ανασφάλιστων οχημάτων από την Τροχαία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων, από τις αρχές του Ιουλίου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχεδόν 100.000 επιτόπιοι έλεγχοι ασφάλισης οχήματος από την Τροχαία σε όλη την Ελλάδα. Μέσω διασύνδεσης του Κέντρου Πληροφοριών με την Ελληνική Αστυνομία σε κάθε έλεγχο διαπιστώνεται άμεσα αν το όχημα ήταν ασφαλισμένο ή όχι. 

Στους παραβάτες που εντοπίζονται να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος : €1.000 για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, €500 για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και €250 για τα δίκυκλα. Επιπλέον, αφαιρείται το δίπλωμα, η άδεια και οι πινακίδες για 10 ημέρες. Ειδικά στην περίπτωση όπου το όχημα εμπλακεί σε  ατύχημα, οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Επικουρικό Κεφάλαιο υπενθυμίζει ότι «η ασφάλιση αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία οχημάτων αποτελεί υποχρέωση εκ του νόμου και στην Ελλάδα ισχύει ήδη από το 1976. Η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία οχημάτων έχει βαθιά κοινωνική διάσταση που βασίζεται στο σεβασμό για τον συμπολίτη». 

Στο ίδιο δελτίο τύπου επισημαίνεται ότι «το να κυκλοφορεί κάποιος ανασφάλιστος σημαίνει ότι θα αφήσει ακάλυπτο το συνάνθρωπό του που ενδεχομένως αύριο να είναι θύμα του εάν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα. Επιπλέον, οι ανασφάλιστοι οδηγοί επιβαρύνουν οικονομικά τους συνεπείς, ασφαλισμένους οδηγούς. Εκτός των παραπάνω, ο ιδιοκτήτης ανασφάλιστου οχήματος υποβάλλει τον ίδιο του τον εαυτό σε κίνδυνο, καθώς ακόμα και λίγα λεπτά που θα κυκλοφορήσει χωρίς ασφάλισης θα επηρεάσουν όλη του ζωή αν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο το ηθικό βάρος από τον τραυματισμό ενός συνανθρώπου του, που στην ουσία αφήνει χωρίς τη διασφάλιση που προβλέπει ο νόμος, όσο και τις συχνά υπέρογκες οικονομικές επιπτώσεις για τον ίδιο αλλά και τις ποινικές κυρώσεις».

Προηγούμενο άρθροMetLife Alico: Κορυφαίος Ασφαλιστικός Σύμβουλος στον Κλάδο Α/Κ ο κ. Ζ. Σούσης
Επόμενο άρθροΕΙΑΣ: Πρόγραμμα Ασφαλιστικών Σπουδών 2013-2014