Μελέτες

Επαγγελματίας Πωλητής: Η θέση εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για 5η συνεχόμενη χρονιά

Το 38% των εργοδοτών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2013.

Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στη χώρα μας, το συγκεκριμένο ποσοστό –αυξημένο κατά 14 μονάδες σε σχέση με πέρυσι και 3 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο-, καταδεικνύει το συνεχιζόμενο σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (60%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (25%) και διαθέσιμων υποψηφίων (17%) που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών.

Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης
Η θέση εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης, για 5η συνεχόμενη χρονιά
, είναι αυτή των«Επαγγελματιών Πωλητών», με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα αυτή των «Υψηλόβαθμων Στελεχών», η οποία ανέβηκε δύο θέσεις στην κατάταξη από πέρυσι. Την τρίτη θέση φέτος κατέχουν οι «Τεχνικοί», οι οποίοι πέρυσι είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, η εμφάνιση στο Νο 4 της λίστας του «Προσωπικού Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Πελατών», μια θέση εργασίας που είχαμε ξαναδεί στο Top 10 του 2010. Ακολουθούν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες, το προσωπικό για Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα, το Προσωπικό ΙΤ, Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη, Διευθυντές Πωλήσεων και οι Μηχανικοί.

Ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντου στις επιχειρήσεις
Περισσότεροι από ένας στους δύο (54%) Έλληνες εργοδότες εκτιμούν ότι οι θέσεις απασχόλησης που παραμένουν κενές λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζόμενων έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο (+20 ποσοστιαίες μονάδες) σε σχέση με πέρυσι. Οι κυριότεροι τομείς που επηρεάζονται αρνητικά από την έλλειψη ταλέντου, σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες, είναι: η ικανότητα εξυπηρέτησης πελατών (48%), η ανταγωνιστικότητα/παραγωγικότητα (42%) και η ικανότητα για δημιουργικότητα και καινοτομία (30%).

Οι πλέον διαδεδομένες στρατηγικές που εφαρμόζουν οι ελληνικές εταιρείες για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ταλέντου σχετίζονται με την εφαρμογή Πρακτικών Ανθρώπινου Δυναμικού (53%), μέσα από τις οποίες προσπαθούν να αναπτύξουν εκ των έσω τα ταλέντα που έχουν ανάγκη, εκπαιδεύοντάς τα (45%) ή να τα προσελκύσουν προσφέροντας ξεκάθαρα πλάνα εξέλιξης (9%), υψηλότερους αρχικούς μισθούς (3%) και πακέτα αποδοχών (3%).
Η υιοθέτηση συγκεκριμένων εργασιακών μοντέλων (43%) είναι μια επίσης δημοφιλής στρατηγική, μέσω της οποίας οι εργοδότες επιδιώκουν να βελτιώσουν το βαθμό διαθεσιμότητας ταλαντούχων ατόμων (37%)  ή επανασχεδιάζουν τις διαδικασίες και τους ρόλους, μοιράζοντας για παράδειγμα εργασίες μεταξύ εργαζομένων και τμημάτων (18%). 

Μια ακόμη προσέγγιση των εργοδοτών αφορά τις πηγές στις οποίες αναζητούν ταλέντο (16%), στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν αναξιοποίητες έως τώρα πηγές, π.χ. νέους (3%), καθώς και το ότι προσλαμβάνουν άτομα που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να μάθουν και να αναπτυχθούν (5%).

Κάποιες από τις λύσεις που κατά περίπτωση μπορεί να εφαρμοστούν αναφέρονται στη νέα μελέτη της ManpowerGroup με τίτλο «The Great Talent Shortage Awakening: Actions to Take for a Sustainable Workforce». Σε αυτές συγκαταλέγονται: η άντληση υποψηφίων από δεξαμενές ταλέντου που έως σήμερα έμεναν αναξιοποίητες, η δημιουργία μίας κουλτούρας «κατασκευής» ταλέντων μέσα στις επιχειρήσεις, καθώς επίσης και η συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, για να διασφαλίσουμε ότι οι απόφοιτοι προετοιμάζονται καλύτερα για την μετάβασή τους στην αγορά εργασίας.

Η Έλλειψη Ταλέντου στον Κόσμο
Σε σύνολο περισσότερων από 38.000 εργοδότες από 42 χώρες, το ποσοστό των εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους ανέρχεται σε 35%. Σε σχέση με πέρυσι, το ποσοστό καταγράφεται αυξημένο κατά 1 μονάδα και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης, το 2008.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων ατόμων αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ιαπωνία (85%), την Βραζιλία (68%), την Ινδία (61%), την Τουρκία (58%) και το Χονγκ Κονγκ (58%). Το ζήτημα της έλλειψης ταλέντου δείχνει να προβληματίζει ελάχιστα τους Ισπανούς (3%), Ιρλανδούς (3%), Νοτιο-αφρικανούς (6%), Ολλανδούς (9%) και Τσέχους (9%) εργοδότες.

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τις θέσεις που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν βλέπουμε φέτος τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες με το 2012: τους Εξειδικευμένους Τεχνίτες, τους Μηχανικούς και τους Επαγγελματίες Πωλητές.

Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών που θεωρούν ότι οι κενές θέσεις έχουν μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην επιχειρηματική τους λειτουργία αυξήθηκε σε 54% από 42% που ήταν πέρυσι.

Η ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup με θέμα την έλλειψη ταλέντου πραγματοποιήθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά σε 42 χώρες από όλο τον κόσμο, σε περισσότερους από 38.000 εργοδότες. Η Ελλάδα συμμετείχε στην Έρευνα για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών από όλους τους τομείς της οικονομίας. 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας