Εγκύκλιος της ΕΕΑΕ στα μέλη της για τις Πράξεις της ΤτΕ

345

Εγκύκλιο απέστειλε στα μέλη της η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος,, στις 12 Μαρτίου, με την οποία τα ενημερώνει επί των ερωτημάτων – διευκρινίσεων που ζητήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος  για τις Πράξεις 30 & 31 της 30-9-2013. Στην Εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

 

Προς
τα Μέλη της ΕΕΑΕ

Αθήνα, 12/03/2014
Αρ. Πρωτ. : 1513
Εγκύκλιος : 17

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Στα πλαίσια της ενημέρωσης επί των ερωτημάτων – διευκρινίσεων που ζητήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος (Πράξεις 30 & 31 της 30-9-2013), σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

Το βασικό μήνυμα που απορρέει από τις απαντήσεις αυτές είναι ότι οι δύο Πράξεις προχωρούν σε εφαρμογή, παρά τα προβλήματα και τις πρακτικές δυσκολίες που συναντούν. Οι εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος καθιστούν σαφές ότι οι Πράξεις αυτές θα εφαρμοστούν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Διαμεσολάβησης. Θα υπάρξει στην αρχή η σχετική ανοχή στην εφαρμογή των διατάξεων, με τη μορφή συστάσεων και υποδείξεων, εντούτοις ο στόχος είναι η πλήρης εναρμόνιση όλων με τις διατάξεις των Πράξεων 30 & 31.

Η Ένωσή μας, διαβάζοντας τον κατάλογο με τα ερωτήματα που υπέβαλλε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και τις απαντήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, εντόπισε μερικά σημεία που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά.

Πιο συγκεκριμένα:

• Η Τράπεζα της Ελλάδος με αφορμή τις αντιρρήσεις της ΕΑΕΕ, ξεκαθαρίζει ότι ο Κανονισμός Πωλήσεων της Ασφαλιστικής Επιχείρησης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Σύμβασης, αφορά όλο το δίκτυο πωλήσεων, είναι γενικός και απρόσωπος και δεν διέπεται από συμφωνίες ειδικής μεταχείρισης της Ασφαλιστικής Επιχείρησης με τους συνεργάτες της.

• Στο ερώτημα που τέθηκε από την ΕΑΕΕ αναφορικά με τη μετακίνηση ενός Ασφαλιστικού Συμβούλου και τη δυσκολία του να γίνει αυτό, (ενότητα Εμπορικής Πολιτικής), απαντήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι σκοπός της διάταξης αυτής στην Εμπορική Πολιτική είναι η προστασία των ασφαλισμένων και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

• Σε σχετικό ερώτημα η Τράπεζα διευκρινίζει ότι ΔΕΝ αποτελεί είσπραξη ασφαλίστρου από την Εταιρεία η παραλαβή μεταχρονολογημένης επιταγής εκδόσεως ή μεταβιβαζόμενης δι’ οπισθογραφήσεως από τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή. Είναι ένα σημείο που χρειάζεται την προσοχή μας από εδώ και εις το εξής.

• Ένα θέμα που έθεσε η ΕΑΕΕ είναι αυτό της απαγόρευσης παρέμβασης της Ασφαλιστικής Εταιρίας στις σχέσεις πελάτη – διαμεσολαβητή. Η Τράπεζα επ’ αυτού απαντά ότι η διάταξη αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν καταχρηστικές πρακτικές.

 • Τέλος, όπως αυτό ήταν αναμενόμενο, τέθηκαν πολλά ερωτήματα σε ό,τι αφορά την είσπραξη και την απόδοση των ασφαλίστρων και τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 της πράξης 31/30-9-2013. Π.χ., ερωτήματα σχετικά με τις αποδείξεις που θα πρέπει να δίνει ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής στον πελάτη για την είσπραξη του ασφαλίστρου, την υποχρέωση του Διαμεσολαβητή να δηλώσει τους τρόπους που εισπράττει ασφάλιστρα για λογαριασμό της Εταιρίας, το διαδικαστικό σκέλος της αποστολής και είσπραξης ασφαλίστρων μέσω ΕΛΤΑ ή Εταιριών Ταχυμεταφορών (Courrier), το θέμα της προθεσμίας απόδοσης των ασφαλίστρων σύμφωνα με το άρθρο 33, ν.δ. 400/70 καθώς και τον ορισμό της ενυπόγραφης απόδειξης.

 Συνοπτικά επ’ αυτών η Τράπεζα απάντησε τα εξής:

1. Όταν ο πελάτης καταθέτει στον τραπεζικό λογαριασμό του Διαμεσολαβητή τα ασφάλιστρα, δεν χρειάζεται να σταλεί άλλη απόδειξη είσπραξης.

2. Το ίδιο συμβαίνει όταν ο πελάτης καταθέτει τα ασφάλιστρα στον Τραπεζικό λογαριασμό της Ασφαλιστικής Εταιρείας ή στα ΕΛΤΑ.

3. Επισημαίνεται για μία ακόμη φορά η υποχρέωση των Εταιρειών να τηρούν απαρέγκλιτα την αρχή της προείσπραξης του ασφαλίστρου. Επίσης απαγορεύεται η αποστολή απόδειξης χωρίς να έχει πραγματικά εισπραχθεί το ασφάλιστρο.

4. Ο Διαμεσολαβητής οφείλει να δηλώσει στην Ασφαλιστική Εταιρεία ως «Συνεργάτη του» τα ΕΛΤΑ ή την courier που χρησιμοποιεί για την είσπραξη ασφαλίστρων και να έχει λάβει την έγκριση της Εταιρείας για αυτό.

5. Τέλος, ορίζεται η έννοια της ενυπόγραφης απόδειξης. Δεν αρκεί να είναι μία απόδειξη η οποία θα φέρει την υπογραφή αυτού που εισπράττει, αλλά και την υπογραφή αυτού που πληρώνει.

Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω στοιχεία θα βοηθήσουν εσάς και τους συνεργάτες σας, στο να κατανοήσετε τις νέες διαδικασίες που καλούμαστε όλοι να εφαρμόσουμε. Οφείλουμε να πούμε ότι, επειδή πολλές από τις διατάξεις των 2 Πράξεων της Τράπεζας της Ελλάδας είναι διατάξεις που εφαρμόζονται για πρώτη φορά, είναι αναμενόμενο ότι έχουν έναν μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Είμαστε βέβαιοι ότι με την πάροδο του χρόνου θα χρειαστούν και άλλες διευκρινίσεις και τροποποιήσεις επί των διαδικασιών για τις οποίες θα σας ενημερώνουμε συνεχώς.

Για το Δ.Σ. της ΕΕΑΕ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΥΧΡΟΥ                      ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΓΙΩΝΗΣ 
Πρόεδρος                                    Γεν. Γραμματέας

 

 

Προηγούμενο άρθροΟι επιτυχόντες στις εξετάσεις της 15ης και 16ης Φεβρουαρίου
Επόμενο άρθροΠροβλήματα στις κατ’ Εξουσιοδότηση Πράξεις του Solvency II εντοπίζει η Insurance Europe