Διαμεσολαβούντες

ΕΕΑ: Συναντήσεις με Τρ. Αλεξιάδη και Κ. Σαββαΐδου για τα ανασφάλιστα οχήματα

Αποφασισμένος να ενεργοποιήσει την εφαρμογή του νόμου για τα ανασφάλιστα οχήματα μέσα στον Σεπτέμβριο δήλωσε ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης στη συνάντηση εργασίας για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχε με αντιπροσωπία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, στις 4 Ιουλίου 2015.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίοςανέφερε ότι οι συνεχείς αναβολές της εφαρμογής της διάταξης οξύνει διαρκώς το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων με ευθύνη της Πολιτείας. Σήμερα, μετράμε εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστα, δεν γίνονται οι προβλεπόμενες διασταυρώσεις, δεν επιβάλλονται πρόστιμα και δεν λύνεται το πρόβλημα.

Ιδιαίτερη επισήμανση έκανε για τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από τα ανασφάλιστα. Το κράτος δεν εισπράττει, οι εταιρείες ασφαλίσεων δεν εισπράττουν, το επικουρικό ταμείο φορτώνεται με κόστη στα οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί ενώ πέρα από τις ταλαιπωρίες των οδηγών και των θυμάτων που είναι ατελείωτες, οι κοινωνικές συνέπειες είναι μεγάλες από τα επακόλουθα των ατυχημάτων.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του νόμου για τις διασταυρώσεις και τις κυρώσεις ώστε να περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι το θέμα έχει προτεραιότητα και είναι αποφασισμένος να ενεργοποιήσει την εφαρμογή του νόμου μέσα στον Σεπτέμβριο. Προς τον σκοπό αυτό έχει αναπτυχθεί ο σχετικός διάλογος με την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) κα Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία και έχει τη σχετική αρμοδιότητα.

Μετά τη λήξη της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση και σύντομη συζήτηση με την ΓΓΔΕ κα Κατερίνα Σαββαΐδου η οποία αναγνώρισε το πρόβλημα, δήλωσε αποφασισμένη να το προχωρήσει και για το σκοπό αυτό κάλεσε τον κ. Χατζηθεοδοσίου σε συνάντηση εργασίας την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2015, στην οποία παραβρέθηκε και ο φοροτεχνικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Παντελής.

 

Η συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων

Αναπτύσσοντας το θέμα των ανασφάλιστων ο κ. Χατζηθεοδοσίου, θεώρησε ότι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλλεται η εφαρμογή ενός μέτρου που μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει στο κράτος και στην κοινωνία.

Ανέφερε δε, τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά κόστη από τις παραβάσεις και τα ατυχήματα που προκαλούνται από ανασφάλιστα οχήματα. Όπως είπε, τα ανασφάλιστα, εμμέσως ωθούν σε επιδείνωση ενός ατυχήματος αφού κάποιος ασυνείδητος οδηγός, λόγω συνεπειών, μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και σε εγκατάλειψη του θύματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα η ταλαιπωρία αποζημίωσης από το Επικουρικό όσων είναι παθόντες από ανασφάλιστα, είναι μεγάλη.

Η κα Σαββαΐδου επεσήμανε ότι, για την Υπηρεσία της και την Κυβέρνηση το θέμα είναι πρωτίστως κοινωνικό, λόγω των κοινωνικών συνεπειών που έχει (ατυχήματα, αναπηρίες, περίθαλψη κλπ) και ο λόγος αυτός είναι αρκούντως σοβαρός για να ενεργοποιηθεί ο νόμος. Όπως είπε, υπάρχουν ακόμη ορισμένα τεχνικά προβλήματα με τη βάση δεδομένων, όπως, οι ελλείψεις στην καταχώρηση μεγάλων οχημάτων, αλλά, γίνεται συνεργασία φορέων και συναρμοδίων Υπουργείων για να ξεπεραστούν. Υπολογίζει ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα είναι όλα έτοιμα για να εφαρμοστεί η διασταύρωση και όλα όσα προβλέπει ο νόμος, υποσχόμενη συνεχή διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Για το θέμα της ένταξης οφειλετών στις 100 δόσεις, οι οποίοι λόγω της τραπεζικής αργίας δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την ένταξη, τόνισε ότι ήδη γίνονται ενέργειες για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα χωρίς πρόβλημα. Για το μέλλον της ρύθμισης ανέφερε, ότι, θα γίνουν κάποιες αλλαγές αλλά δεν θα ανατραπεί το πνεύμα της ρύθμισης.

Η συζήτηση περιστράφηκε και σε θέματα παραοικονομίας, παραεμπορίου, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου κ.λπ. Από πλευράς Ε.Ε.Α. τέθηκε το θέμα της πολιτικής βούλησης για την πάταξη αυτών των φαινομένων καθώς και η οργάνωση συνεχών επαφών για αλληλοενημέρωση πάνω σε παρόμοια ζητήματα. Η κα Σαββαΐδου ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ήδη κινητοποιούνται αλλά θα υπάρξει και συνέχεια. Ανέφερε δε, ότι, στις σκέψεις της Γ.Γ.Δ.Ε. είναι ένα συνέδριο με Επιμελητήρια και φορείς, στους επόμενους μήνες, όπου όλα αυτά τα θέματα θα τεθούν σε διάλογο.

Τέλος, θίχτηκε το θέμα με τις κάρτες και τις ηλεκτρονικές πληρωμές, όπου υπήρξε απόλυτη συμφωνία διεύρυνσης αυτών των πληρωμών. Ωστόσο, από πλευράς Ε.Ε.Α. τέθηκε το πρόβλημα των μεγάλων προμηθειών που επιβάλουν οι τράπεζες με αποτέλεσμα να αποτρέπουν τους επαγγελματίες από την υιοθέτηση των πληρωμών αυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για επαγγέλματα με χαμηλά ποσοστά κέρδους, όπως π.χ. τα πρατήρια καυσίμων, η προμήθεια μπορεί να αποσπά μέχρι και το 1/3 του μεικτού κέρδους του επαγγελματία!

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας