Εκδηλώσεις

ΕΕΑ: Δυνατότητες ανάπτυξης στην Αγία Βαρβάρα μέσω ΕΣΠΑ

Η περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, που τοποθετείται στα δυτικά προάστια της Αττικής, αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, ελλείψει υποδομών αλλά και πόρων των κατοίκων της. Για το λόγο αυτό αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις τοπικές αρχές και τους επαγγελματίες η πρωτοβουλία του Ε.Ε.Α. να παρουσιάσει το πρόγραμμα «Ενίσχυση Μ.Μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού-Εμπορίου-Υπηρεσιών», που δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν νέες δραστηριότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου σε συνεργασία με το Δήμο Αγίας Βαρβάρας, την ΕΛΑΝΕΤ (Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία) που είναι Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ, και την Περιφέρεια Αττικής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας κ. Γιώργος Καπλάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡΟΜ, κ. Βασίλης Δημητρίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας, κα Σοφία Σαββίδου, ο Πρόεδρος Εμπόρων της περιοχής, κ. Σαμπάνης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων κ. Μιχάλης Γιάγκας.

Ο Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας, κ. Γιώργος Καπλάνης, καλωσορίζοντας τους επαγγελματίες και τους ομιλητές ως οικοδεσπότης, εξέθεσε τις δύσκολες μέρες που περνάνε οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής λόγω της κρίσης. Όπως τόνισε «Ο Δήμος πρέπει να είναι αρωγός στους δημότες σε θέματα απασχόλησης και ανάπτυξης. Μπορεί ένας δήμος να κάνει μεγάλα και σπουδαία έργα αλλά αυτό δεν είναι τίποτα. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να υποστηρίξει τους συνδημότες του, τους επιχειρηματίες, τους άνεργους, τους ανθρώπους του μόχθου. Για να το πετύχουμε αυτό σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτή την ημερίδα με τους ανθρώπους του Επιμελητηρίου που είναι οι πιο υπεύθυνοι να μας μιλήσουν για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και για να πληροφορηθούμε πως μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Η συνεργασία με το ΕΕΑ όμως θα συνεχιστεί και σε άλλους τομείς, όπως τα σεμινάρια για επαγγελματίες, για τεχνικούς ασφαλείας, για πιστοποίηση επιχειρήσεων, για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.λπ.».

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., κ. Γιάννης Ρεκλείτης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το Ε.Ε.Α. αναλαμβάνει να εκτελέσει ένα μεγάλο πρόγραμμα με σεμινάρια κατάρτισης και απασχόλησης για τους ανέργους και τους επαγγελματίες της περιοχής». Επίσης ανέφερε τη σειρά σεμιναρίων που διεξάγει ήδη το ΕΕΑ για το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων το οποίο  θα επεκταθεί και στο Δήμο Αγ. Βαρβάρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τους Ε.Ε.Α., κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στάθηκε περισσότερο σε γενικότερα ζητήματα που αφορούν τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Τόνισε τη μεγάλη κρίση που διέρχονται αλλά και ότι αυτές είναι η ελπίδα για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όπως είπε, «Μόνη διέξοδος από αυτή την κρίση είναι η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων των μικρών επιχειρήσεων όπως αυτές που υποστηρίζει το  ΕΣΠΑ».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής για το ΕΣΠΑ, κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης, αφού εξήρε την πρωτοβουλία του ΕΕΑ, τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η κατανόηση του προγράμματος ΕΣΠΑ ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί. «Η ενημέρωση αυτή, είπε, έχει και σκοπό να μη μπορεί να πει κανείς ότι «δεν ήξερα»!

Την παρουσίαση του προγράμματος ενίσχυσης των ΜΜΕ έκανε η κα Μάριον Παράσχη , στέλεχος της ΕΛΑΝΕΤ. Η κα Παράσχη ανέπτυξε πολλές πτυχές του προγράμματος και στάθηκε περισσότερο στα κριτήρια επιλογής, στη χρηματοδότηση και στα ωφελήματα που θα έχουν από το πρόγραμμα οι μικρές επιχειρήσεις.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από πρακτικά προβλήματα υπαγωγής των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας