Εταιρείες

ΕΑΕΕ: Το κενό προστασίας στην Ελλάδα – Λύσεις, Προτάσεις και Αισιοδοξία με φόντο ευρωπαϊκό

Με τη συνδρομή διεθνών αντασφαλιστικών εταιρειών, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ετοιμάζει πρόταση για την Πολιτεία, με σκοπό την καθολική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

Στο Ωδείο Αθηνών, στις 29 Φεβρουαρίου, πραγματοποίησε και φέτος την ετήσια ανοικτή εκδήλωση, που συνοδεύει τη Γενική της Συνέλευση, η ΕΑΕΕ. Σύσσωμο σχεδόν το Δ.Σ., στελέχη της αγοράς και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών έδωσαν το “παρών” και άκουσαν τις τοποθετήσεις των κ.κ. Α. Σαρρηγεωργίου, Ε. Παπασπυροπούλου, Δ. Μιχαηλίδου και Μ. Κατρίνη, αλλά και όσα ενδιαφέροντα ειπώθηκαν στο πάνελ μεταξύ των κ.κ. Α. Σαρρηγεωργίου, Γ. Στουρνάρα και Α. Brandstetter.

Παρών όπως πάντοτε και ο επόπτης κ. Στ. Κωνσταντάς, ο οποίος συγκαταλέγεται, κατά γενική ομολογία, στους ανθρώπους οι οποίοι στήριξαν και στηρίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς. 

Είναι παραπάνω από εμφανής και αναγνωρίζεται από το σύνολο της αγοράς η ανανέωση σε επίπεδο στόχων, πρωτοβουλιών και δράσεων που έφερε η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, κα Ελίνα Παπασπυροπούλου. Πλαισιωμένη από την αξιόλογη ομάδα των έμπειρων υπαλλήλων της ΕΑΕΕ και με την ουσιαστική στήριξη του Δ.Σ., η κα Παπασπυροπούλου έχει επιδιώξει και σε μεγάλο βαθμό έχει πετύχει να προσανατολιστεί η ΕΑΕΕ σε μια πληθώρα δράσεων, με στόχο τη συμμετοχή της στον δημόσιο διάλογο και την ανάδειξη των θεμάτων που αγγίζουν την ιδιωτική ασφάλιση και αφορούν το κοινωνικό σύνολο και την Πολιτεία.

Ορισμένες από τις δράσεις της ΕΑΕΕ ανέδειξε ο Πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στην αρχική του τοποθέτηση:

  • Καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές.
  • Προτάσεις και θέσεις από την ΕΑΕΕ σχετικά με την ασφάλιση από φυσικές καταστροφές.
  • Παρεμβάσεις σχετικά με την αναμόρφωση του ΕΣΥ, στο πλαίσιο της αξιοποίησης και του ιδιωτικού τομέα.
  • Πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
  • Συνεργασίες με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
  • Έρευνες, μελέτες και στατιστικά δεδομένα.
  • Συμμετοχή στα ευρωπαϊκά όργανα και διεθνή φόρα.
  • Κώδικας Δεοντολογίας για το δικαίωμα στη λήθη.
ΕΑΕΕ: Το κενό προστασίας στην Ελλάδα - Λύσεις, Προτάσεις και Αισιοδοξία με φόντο ευρωπαϊκό

Οι προσπάθειες της ΕΑΕΕ είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως, στην Ελλάδα το κενό ασφάλισης παραμένει και απειλεί την ευαίσθητη ισορροπία της ελληνικής οικονομίας, όπως επιβεβαίωσε και ο Διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Οι Έλληνες σήμερα είναι ανασφάλιστοι ως προς τις φυσικές καταστροφές –το κίνητρο έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ άργησε αρκετά να εφαρμοστεί και δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής τα όσα επεδίωκε η αγορά και η Πολιτεία–, και οι συμπολίτες μας, σε μεγάλη πλειοψηφία, ακόμα θεωρούν ότι το κράτος θα συνδράμει και θα τους αποζημιώσει επαρκώς σε περίπτωση ζημιάς. Χαρακτηριστικό της χαμηλής διείσδυσης στην ασφάλιση περιουσίας είναι ότι από τα €420 εκατ. αποζημιώσεων που έδωσε η ασφαλιστική αγορά σε πληγέντες από την καταστροφή του Daniel, τα €390 εκατ. κατευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις.

Στην Υγεία, η εικόνα της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να αποδοθεί αρκούντως γλαφυρά από τους αριθμούς: €16,7 δις δαπάνες, από τις οποίες €10,5 δισ. κρατικές, €700 εκατ. από τις ασφαλιστικές εταιρείες (με φόρο ασφαλίστρων στην υγεία σήμερα στο 15%) και €5,5 δισ. out of pocket ιδιωτών.

Ως προς το συνταξιοδοτικό, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνου Τσακλόγλου, υπενθύμισε ότι, ελλείψει κινήτρων για την αποταμίευση, η ίδρυση και η λειτουργία του ΤΕΚΑ είναι αναμφίβολα μία κίνηση στη σωστή κατεύθυνση, που όμως δεν επαρκεί.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής, αλλά και ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, ήταν επίσης παρόντες, όταν ο κ. Σαρρηγεωργίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων βρίσκεται ένα βήμα πριν τη λήξη του.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό στην εκδήλωση και προσπάθησε, στην τοποθέτησή της, να μεταδώσει στο ακροατήριο της ασφαλιστικής αγοράς αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επενδύσεων, που θα συμπαρασύρουν την αγορά σε ανάπτυξη.

«Θα κάνουμε πιο γρήγορα και πιο γενναία βήματα στο εξής», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Μιχαηλίδου, η οποία το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί και συμμετέχει στις εκδηλώσεις της ΕΑΕΕ με αυξημένο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στον κλάδο.

Πολύ θετικές ήταν οι εντυπώσεις από την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, του βουλευτή κ. Μιχάλη Κατρίνη. Ίσως ήταν η πρώτη φορά που τόσο ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές ειπώθηκε δημοσίως ότι η συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, με συγκεκριμένο πλαίσιο και γενναίες κινήσεις, είναι μονόδρομος για τη λύση των προβλημάτων στην Υγεία, το ασφαλιστικό και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το πάνελ συζήτησης προσέφερε μια διεισδυτική ματιά στο πώς διαμορφώνεται το κενό προστασίας και στην υπόλοιπη Ευρώπη –ανησυχητικά υπαρκτό, αλλά εντυπωσιακά μικρότερο από ό,τι στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Insurance Europe, κ. Andreas Brandstetter, εξειδίκευσε τους 4 τομείς στους οποίους το κενό προστασίας προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία: υγεία, αποταμιεύσεις, φυσικές καταστροφές και κυβερνοασφάλεια. Στη συνέχεια ο Διοικητής της ΤτΕ είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει, για μια ακόμη φορά, τη βεβαιότητα, ότι η χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση επηρεάζει απολύτως αρνητικά την οικονομία. Το κόστος των φυσικών καταστροφών θα είναι αδύνατον στο εγγύς μέλλον να καλυφθεί από το κράτος, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διοικητής, και στις περιπτώσεις που εν μέρει αποζημιώνεται ο κόσμος από το κράτος, ο λογαριασμός καταλήγει και πάλι στους πολίτες, μέσω των φόρων.

Η φετινή εκδήλωση, συγκρινόμενη με άλλες αντίστοιχες του παρελθόντος, υπήρξε ουσιαστική και ο χρόνος στον οποίο συντελέστηκε σύντομος και λειτουργικός.   

Αμαλία Ρουχωτά

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΕΑEΕ:

«Γεφυρώνοντας το κενό προστασίας για ένα ασφαλέστερο αύριο»
Ανοιχτή εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Εκδήλωση με τίτλο «Γεφυρώνοντας το κενό προστασίας για ένα ασφαλέστερο αύριο» πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) στις 29 Φεβρουαρίου 2024, σε συνέχεια της 118ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσής της.

Η εκδήλωση άνοιξε με την τοποθέτηση της Γενικής Διευθύντριας της ΕΑΕΕ, κας Ελίνας Παπασπυροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη δράση του φορέα για το 2023. «Η Ένωση ήταν παρούσα σε όλα τα θέματα που απασχόλησαν τους πολίτες, όπως το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, η υγεία και οι συντάξεις. Ο κλάδος της ασφάλισης αφουγκράζεται τις ανησυχίες της κοινωνίας, βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την οικονομία της χώρας. Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών μας προς τα μέλη μας, η ανάδειξη του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία», σημείωσε η κα Παπασπυροπούλου.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα, το οποίο είναι επικίνδυνα μεγάλο σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ πλήττει περισσότερο τους μη έχοντες. «Βασικός μας στόχος στην ΕΑΕΕ είναι να μειώσουμε το κενό προστασίας που υπάρχει στη χώρα εστιάζοντας στις φυσικές καταστροφές, την υγεία και τη συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση». Ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης και του σχεδιασμού βιώσιμων λύσεων για την κοινωνία και την Πολιτεία, τονίζοντας την αναγκαιότητα θέσπισης κινήτρων. Τέλος, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η μόνη ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες που επιλέγει να βασίζει την προστασία των πολιτών σχεδόν αποκλειστικά στο Δημόσιο, δηλώνοντας ότι «Η Ιδιωτική Ασφάλιση είναι εδώ, είναι αξιόπιστη και αποδεικνύει καθημερινά ότι μπορεί να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό. Η Υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την ευημερία και την κοινωνική ασφάλεια των πολιτών, εστιάζοντας στη συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις στην Επαγγελματική Ασφάλιση και στην ανάγκη για αυξημένη συνταξιοδοτική αποταμίευση προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων. «Οι προοπτικές του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης διαγράφονται θετικές. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αισθάνονται, αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας, την περιουσία μας και να επενδύσουμε στο αύριο της δικής μας ζωής και της ζωής των οικογενειών μας.», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου στην τοποθέτησή της.

Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης, εκπρόσωπος του προέδρου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ανάφερε πως ο ρόλος της Ιδιωτικής ασφάλισης σε είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και για την προστασία της κοινωνίας. Εστίασε, επιπλέον, στην ανάγκη να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό μοντέλο, ικανό να προσφέρει αξιόπιστη κάλυψη στο σύνολο των πολιτών με την αξιοποίηση του πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης από την Πολιτεία.

Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με το κενό προστασίας στην οποία τοποθετήθηκαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Andreas Brandstetter, Πρόεδρος της Insurance Europe, και ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Σαρρηγεωργίου.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα αποταμιεύουμε πολύ λίγο, γιατί έρχεται το κράτος και καλύπτει σχεδόν τα πάντα. Επεσήμανε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα διαθέτει σημαντική χρηματοοικονομική επάρκεια και υποστήριξε τις λύσεις που βασίζονται στη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, επισημαίνοντας πως είναι στο χέρι μας να βρούμε ποιο είναι το σωστό μίγμα. Τόνισε, επιπλέον, την ανάγκη ευαισθητοποίηση του κοινού για την ασφάλιση.  

Ο Πρόεδρος της Insurance Europe, κ. Andreas Brandstetter, σημείωσε ότι η συζήτηση για το ασφαλιστικό κενό γίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. «Έχουμε τέσσερα μεγάλα παραγωγικά κενά στην κλιματική αλλαγή, τις συντάξεις, την υγεία και την κυβερνοασφάλεια», ανέφερε ο κ. Brandstetter, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων όπως το δημογραφικό, το συνταξιοδοτικό και οι φυσικές καταστροφές.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ αναφέρθηκε στην αλλαγή κουλτούρας που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, καθώς είναι σαφές πως το Κράτος δεν μπορεί να καλύψει τα πάντα. Το ζήτημα είναι οι πολίτες να ενημερωθούν και η Πολιτεία να δώσει κίνητρα για να τους διευκολύνει και να τους ενθαρρύνει να ασφαλιστούν, καταργώντας παράλληλα αντικίνητρα όπως ο φόρος ασφαλίστρων. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει τη δυνατότητα να ασφαλίσει πολύ περισσότερους κινδύνους, κατέληξε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Συντονιστής ήταν ο κ. Απόστολος Μαγγηριάδης, Δημοσιογράφος.

Αποκλειστικός υποστηρικτής της εκδήλωσης ήταν η SRS Group of Companies.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας