Συνέντευξη της κας Dr. Monika Sebold-Bender, Μέλους του Δ.Σ. του ERGO Group AG – Επικεφαλής Ασφαλίσεων Περιουσίας και Ατυχημάτων, στην Αμαλία Ρουχωτά.

Σε ιδιαίτερα στενή συνεργασία βρίσκεται η διοίκηση της ERGO στην Ελλάδα με τον μητρικό Όμιλο, με συνδετικό κρίκο την Dr. Sebold-Bender, προκειμένου να ακολουθηθεί με συνέπεια η στρατηγική που όρισε ο Όμιλος για τη διεθνή του παρουσία.

Η πραγματική πίστη του Ομίλου στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν αποδεικνύεται μόνο από την έμπρακτη χρηματική επένδυσή του στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Συνοδεύεται –και αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά– και από αληθινή εμπιστοσύνη στην τοπική διοικητική ομάδα, στην οποία η Dr. Sebold-Bender δεν διστάζει να πιστώσει το ότι κατόρθωσε να ανταποκριθεί με επιτυχία σε μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο και να τοποθετηθεί με αξιώσεις στην εκκίνηση μια νέας, πολλά υποσχόμενης παραγωγικής περιόδου.

Η επικεφαλής του Ομίλου για τις Ασφαλίσεις Περιουσίας και Ατυχημάτων, διεθνώς, δεν κρύβει την επιδοκιμασία της για όσα κατάφεραν μέχρι σήμερα οι Έλληνες συνάδελφοί της και μας αποκαλύπτει ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες της Εταιρείας θα είναι ένας από τους πρώτους τομείς στους οποίους θα δούμε, σχετικά σύντομα, εξελίξεις.

 

Από τον Ιανουάριο του 2017 ενταχθήκατε στο διοικητικό δυναμικό του ομίλου ERGO, ως το επόμενο βήμα μιας μακράς και επιτυχημένης πορείας σε ορισμένες από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες. Ποιες είναι οι προσλαμβάνουσές σας για τη δυναμική ανάπτυξης του Ομίλου στους κλάδους Περιουσίας και Ατυχημάτων, των οποίων προΐστασθε τον τελευταίο χρόνο;

ΜSB: Καταρχάς, έχουμε θέσει σε εφαρμογή το πρωταρχικό πρόγραμμα στρατηγικής της ERGO (ESP), το οποίο είναι η κατευθυντήρια γραμμή μας όσον αφορά το πού και γιατί δραστηριοποιούμαστε. Η διεθνής μας στρατηγική ενσωματώνεται πλήρως στο ESP, για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας.

Η ERGO International και ο τομέας των Ασφαλίσεων κατά Ζημιών (Περιουσίας και Ατυχημάτων) επικεντρώνεται κυρίως στην ενίσχυση του διεθνούς χαρτοφυλακίου μας και στην προώθηση της διεθνούς επέκτασης. Το κάνουμε αυτό στοχεύοντας σε στρατηγικά σημαντικές αγορές, όπως η Ελλάδα ή η Πολωνία, όπου έχουμε ήδη ισχυρή θέση στην αγορά και βλέπουμε μια βιώσιμη διψήφια ανάπτυξη της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, εντοπίσαμε πρόσθετες ευκαιρίες παγκόσμιας ανάπτυξης σε αγορές με λιγότερη διείσδυση, όπου σκοπεύουμε σύντομα να ενισχύσουμε το αποτύπωμα των Ασφαλίσεων κατά Ζημιών (Περιουσίας και Ατυχημάτων). Για παράδειγμα, για την Ινδία, προβλέπουμε ρυθμό ανάπτυξης 21% μέχρι το 2020.

Το πεδίο ευθύνης σας καλύπτει τις ασφαλίσεις Περιουσίας και Ατυχημάτων του Ομίλου σε διεθνές επίπεδο. Ποιες είναι οι συγκεκριμένες αγορές που βρίσκονται υπό την εποπτεία σας και πώς κατορθώνετε να παρακολουθείτε ένα τόσο ευρύ φάσμα δραστηριότητας;

ΜSB: Όπως ήδη ανέφερα: Δίνουμε προτεραιότητα στις αγορές και τις περιφέρειες που είναι οι πιο ελπιδοφόρες από άποψη στρατηγικής σημασίας, τοποθέτησης και ελκυστικότητας της αγοράς, πάντα με βάση τη στρατηγική μας ομπρέλα. Σε αυτό το πλαίσιο, παρακολουθούμε στενά την Ασία, η οποία είναι μακράν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή.

Όσον αφορά την επιτυχή διαχείριση και παρακολούθηση των δραστηριοτήτων μας, βασιζόμαστε στην τοπική τεχνογνωσία μας, η οποία είναι αρκετά εντυπωσιακή. Είναι σημαντικό να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στη σωστή θέση. Άτομα που μπορείς να εμπιστευθείς και να βασιστείς πάνω τους. Αισθάνομαι πολύ άνετα με τις τοπικές ομάδες διοίκησης των εταιρειών μας. Στους αποκαλούμενους διαλόγους διοίκησης, η ομάδα μου και εγώ δεν αποφεύγουμε τις προκλήσεις. συζητάμε για τις ευκαιρίες αλλά και για τις απειλές. Μαζί καταλήγουμε στο ποιες ενέργειες πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Με βάση τις έως σήμερα προσλαμβάνουσές σας και βεβαίως τα αποτελέσματα των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου, πού τοποθετείται η ERGO Ελλάδος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εταιρείες που εποπτεύετε; Ποια θα λέγατε ότι είναι τα σημεία που ενδεχομένως υπερέχει αλλά και εκείνα που υπολείπεται έναντι του εσωτερικού ανταγωνισμού εντός Ομίλου;

ΜSB: Όταν σκέφτομαι την ERGO Ελλάδας αρχίζω να χαμογελάω. Ανήκει στα διαμάντια μας. Είμαι εντυπωσιασμένη από την άρτια τεχνογνωσία, την ικανότητα προσαρμογής σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Η ERGO Ελλάδας είναι ηγέτης στην ελληνική αγορά γενικών ασφαλίσεων –είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για την ERGO Ελλάδας. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα έλεγα ότι η ERGO Ελλάδας έχει πολλά να δείξει ακόμα στον τομέα ανάπτυξης και βελτίωσης των ψηφιακών υπηρεσιών.

Monika Sebold bender ERGO

H ERGO Ελλάδας παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα και μια σταθερά αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν είναι συμπωματική αλλά αποτέλεσμα ουσιαστικής και συστηματικής συλλογικής προσπάθειας. Η διοικητική ομάδα της ERGO Ελλάδας αποτελείται από εντυπωσιακές προσωπικότητες.

 

 

Συχνά λέγεται ότι η ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας δεν έχει αρκετό βάθος, ενώ και οι λιγότερο οικείοι κλάδοι ασφάλισης, όπως οι κυβερνοασφαλίσεις, οι ευθύνες κ.λπ., δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένοι. Εάν αυτό ισχύει, πώς εξηγείτε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Ομίλου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά;

ΜSB: Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες, καθώς έχουμε παρουσία με μια εξαιρετική εταιρεία, η οποία ήταν σε θέση να πετύχει σε δύσκολους καιρούς. Η ERGO Ελλάδας είναι μια κερδοφόρα εταιρεία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είμαστε σε θέση να υπερκεράσουμε την αγορά και να μεγαλώσουμε σημαντικά, όταν η οικονομία στην Ελλάδα ανακάμψει.

«Ασφαλίζω σημαίνει καταλαβαίνω» είναι το μότο της εταιρείας διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα. Τι θα λέγατε ότι κατάλαβε η ERGO τα τελευταία χρόνια και προσάρμοσε αναλόγως τη στρατηγική της; Με άλλα λόγια, ποια θα λέγατε ότι είναι τα «όνειρα» και οι «ανάγκες» της αγοράς ασφαλίσεων περιουσίας σήμερα και πώς ανταποκρίνεται σε αυτά η ERGO;

ΜSB: Αυτό που βλέπουμε ξεκάθαρα είναι πως ό,τι κι αν κάνεις πρέπει να δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τους πελάτες. Τα πελατοκεντρικά προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι το κλειδί για να κερδίσεις επάξια τη θέση σου στην αγορά.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η ευρεία ψηφιοποίηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στον ασφαλιστικό τομέα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών και στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουν οι άνθρωποι.

Πρόκειται για μια πραγματική αλλαγή στα δεδομένα της αγοράς μας, με τεράστια ευκαιρία εκσυγχρονισμού, δημιουργίας νέων επιχειρηματικών μοντέλων, πρόσκτησης πελατών μέσω νέων καναλιών και δημιουργίας ανταγωνιστικών και συναρπαστικών εμπειριών για τους πελάτες. Απλά σκεφτείτε μια καθαρά ψηφιακή προσφορά ασφάλισης ζημιών, που θα προσεγγίζει τη γενιά των millennials με τον τρόπο που σκέφτονται.

Μια άλλη τάση της εποχής μας είναι το “internet of things” και η επίδρασή του στους κινδύνους, την πρόληψη κινδύνων και τις νέες υπηρεσίες. Από τη μία πλευρά μπορούμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας για να αποφύγουμε σημαντικές αποζημιώσεις, π.χ. με την τεχνολογία αισθητήρων, από την άλλη, βλέπουμε επίσης νέους κινδύνους γύρω από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η εμπειρία της συνεργασίας σας με τους Έλληνες επικεφαλής της εταιρείας, σας έχει οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα ως προς τα δυνατά τους σημεία και –γιατί όχι– ως προς κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους;

ΜSB: Πιστεύω ότι όλοι μας κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. H ERGO Ελλάδας παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα και μια σταθερά αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν είναι συμπωματική αλλά αποτέλεσμα ουσιαστικής και συστηματικής συλλογικής προσπάθειας.

Η διοικητική ομάδα της ERGO Ελλάδας αποτελείται από εντυπωσιακές προσωπικότητες. Έχουν βαθιά κατανόηση και αντίληψη της ασφαλιστικής δραστηριότητας, είναι απολύτως αφοσιωμένοι στη δουλειά τους και εξισορροπούν τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων: πελατών, συνεργατών και εργαζομένων. Μου αρέσει να συνεργάζομαι με όλους τους. Είναι ανοιχτόμυαλοι, δεν εφησυχάζουν ποτέ, είναι πρόθυμοι να βελτιώνονται και καλόκαρδοι. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός, έτσι δεν είναι;

  • Ετικέτες
  • ERGO
Προηγούμενο άρθροΠολλαπλά κέρδη μπορούν να προκύψουν από τον κλάδο αυτοκινήτων
Επόμενο άρθροΣυνεπής στην αναπτυξιακή της πορεία η Interlife