Άρθρα

Δ. Ζορμπάς: Ατυχής η παρέμβαση του Πρωθυπουργού…

Ατυχή χαρακτηρίζει ο Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, κ. Δημήτρης Ζορμπάς, την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ).
Όπως είναι γνωστό, η Συνεταιριστική Ασφαλιστική έχει πολύ στενές σχέσεις με τον συνεταιριστικό τομέα και την Κοινωνική Οικονομία και οι ρίζες της βρίσκονται στον αγροτικό χώρο: ιδρύθηκε το 1979 από τους αγρότες, όταν οι παραδοσιακές ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους.
Ο αείμνηστος Αλέξανδρος Μπαλτατζής, ο ιδρυτής της Εταιρείας, οραματίστηκε τότε αυτήν την ιδιότυπη για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση, με στόχο τη δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων που θα κάλυπταν ατομικά τις ανάγκες των αγροτών.

Η “κόντρα” Τσίπρα – ΠΑΣΕΓΕΣ
Ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Βουλής της 14ης Αυγούστου, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την ΠΑΣΕΓΕΣ. Έκανε λόγο για αυτόκλητους υπερασπιστές του αγροτικού χώρου, που μόνον αγρότες δεν είναι, ενώ σχολιάζοντας τη συγκέντρωση συνεταιριστών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, είπε πως αυτή έγινε για να δηλώσουν κάποιοι παρουσία και ενδεχομένως για να δηλώσουν συμμετοχή στην πίτα των ενισχύσεων, χωρίς να έχουν σχέση με τον αγροτικό χώρο. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι εμφανίστηκαν ως αγρότες, προκειμένου να διαδηλώσουν το «ναι» στη συμφωνία.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της ΠΑΣΕΓΕΣ για τις δηλώσεις αυτές του Πρωθυπουργού. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την ίδια ημέρα, υπογραμμίζει, αφενός, ότι με την υπογραφή του 3ου Μνημονίου «ετέθη η “ταφόπλακα” των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας», ενώ χαρακτηρίζει ως «αισχρή συκοφαντία και λασπολογία» τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός για την ΠΑΣΕΓΕΣ και τη διοίκησή της. Το απόσπασμα που παραθέτουμε είναι χαρακτηριστικό:

«(…) ακούσαμε τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του να συκοφαντεί και να λασπολογεί, μετά τα τόσα ψέματα που έχει πει ο ίδιος και το κόμμα του και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, τους αγρότες συνεταιριστές, επειδή εκφράσανε ελεύθερα και με θάρρος την άποψή τους για το δημοψήφισμα, του οποίου το αποτέλεσμα ο ίδιος ακύρωσε την επόμενη ημέρα. Να συκοφαντεί την ΠΑΣΕΓΕΣ και τη διοίκησή της ότι δεν είναι αγρότες και ότι είναι διαπλεκόμενοι.

Απαντάμε σε αυτή την αισχρή συκοφαντία και λασπολογία, τόσο η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, όσο και οι διοικήσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων, που στο σύνολό τους παράγουν πλούτο και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες.
Προκαλούμε τον Πρωθυπουργό να συγκρίνουμε τη δουλειά που έχουμε κάνεις εμείς και τη δουλειά που έχει κάνει εκείνος για τη χώρα.

Και όλες αυτές οι συκοφαντίες και λασπολογίες εξαπολύονται για έναν λόγο: Γιατί καθημερινά η ΠΑΣΕΓΕΣ αναδεικνύει, με επιχειρήματα, την ανεπάρκεια και το έλλειμμα αγροτικής πολιτικής, που έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, το σχέδιο νόμου για τους συνεταιρισμούς έχει ήδη διαρρεύσει και με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο στοχεύει απροκάλυπτα στην κατάργηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Στη χώρα δεν αξίζει τέτοιος Πρωθυπουργός και τέτοια κυβέρνηση (…)».

Στις 17 Αυγούστου, ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, Μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΚ, και ο κ. Χρήστος Μπαρλιάς, Μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ και Μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΚ, απηύθυναν ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό, όπου επίσης κάνουν λόγο για συκοφαντία εκ μέρους του, εκφράζοντας τη λύπη και την αγανάκτησή τους. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

«(…) αναφερθήκατε σε κάποιους δήθεν αγρότες που συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών με πρόσκληση της ΠΑΣΕΓΕΣ και στήριξαν το ΝΑΙ εν όψει του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015.
Εκεί ήμασταν όλοι οι αγρότες και ειδικότερα αρκετοί πρόεδροι μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων, που δώσαμε μάχη υπέρ του όχι.
Λυπούμαστε και αγανακτούμε, γιατί μας βαφτίσατε δήθεν αγρότες συκοφαντώντας μας. Είμαστε, κύριε Πρωθυπουργέ, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – κτηνοτρόφοι, δουλεύουμε καθημερινά χωρίς ωράριο στις κτηνοτροφικές μονάδες μας, στα εσπεριδοειδή μας, στις ελιές μας, μαζί με τις οικογένειές μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους άλλους συναδέλφους που μετέχουν στο Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας.
Αλλά και στο θέμα της θέσης του ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο δημοψήφισμα μας αδικείτε και μας συκοφαντείτε. Σας πληροφόρησαν λανθασμένα οι ΔΗΘΕΝ υπερασπιστές των αγροτικών συμφερόντων (…)».

 Η αποκλειστική δήλωση του κ. Δ. Ζορμπά στην «Α.Α.»

Με δεδομένη την επικριτική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για την ΠΑΣΕΓΕΣ και τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, ορισμένα εκ των οποίων μετέχουν και στο Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, ζητήσαμε από τον κ. Δημήτρη Ζορμπά, στις 17 Αυγούστου, σχετικό σχολιασμό.  

Ο κ. Ζορμπάς δήλωσε στην «Α.Α.» τα εξής:

«Σε ό,τι  αφορά την ατυχή παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την ΠΑΣΕΓΕΣ, επειδή πήρε θέση στο δημοψήφισμα για το ΝΑΙ, θέλω να επισημάνω τα εξής:
Η Εταιρεία μας ανήκει στον ευρύτερο χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας της Ευρώπης που, σχεδόν σε όλες τις χώρες, αποτελεί θεμέλιο οργάνωσης και ανάπτυξης.
Η Κοινωνική Οικονομία δεν περιορίζεται στα μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ούτε η κοινή παρουσία ενός μέλους στο Δ.Σ. της Εταιρείας μας και της ΠΑΣΕΓΕΣ μπορεί να επηρεάσει τις άριστες σχέσεις μας με τον Συνεταιριστικό Χώρο, όπως ήταν και όπως δομείται σήμερα.
Οι Συνεταιρισμοί και η Κοινωνική Οικονομία πρέπει και μπορούν να συνδράμουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, εγκαταλείποντας εκείνα τα στοιχεία που επέτρεψαν σε μερικούς να τους χρησιμοποιήσουν για ίδιο όφελος ή πολιτική ανέλιξη. Ο θεσμός ήταν και θα παραμείνει θεσμός Κοινωνικο-οικονομικός».

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας