«Το 2018 η ασφαλιστική αγορά πρέπει να σταθεί δίπλα στους ασφαλισμένους και να γίνει δημιουργός λύσεων»

Την αφοσίωση των ανθρώπων της ασφαλιστικής αγοράς στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων θέτει ως προτεραιότητα για το 2018 ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Δημήτρης Μαζαράκης. Θεωρεί ότι στο επίκεντρο οποιασδήποτε ενέργειας πρέπει να βρίσκεται η ανθρωποκεντρική προσέγγιση και χαρακτηρίζει ως κύριους και στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης τη Σύνταξη, την Υγεία και τις φυσικές καταστροφές.
Η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να κάνει το άλμα προς τα εμπρός, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ, και για την επίτευξή του θεωρεί αναγκαία συνθήκη τη συνεργασία όλων: εταιρειών, εργαζομένων, ασφαλιστών, φορέων της ασφαλιστικής αγοράς και κλαδικού τύπου.

Το 2018 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά για τη χώρα μας, για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ασφαλιστική αγορά ειδικότερα.
Η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου αλλά και το πλαίσιο της συμφωνίας που θα ακολουθήσει, η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, η πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, η έξοδος στις αγορές, καθώς και οι όποιες πολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα της χρονιάς για το μέλλον της χώρας μας.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να μπει σε μια τροχιά ήπιας ανάπτυξης, και τώρα είναι η στιγμή να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, να προσελκύσει επενδύσεις, να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Η Ασφαλιστικά Αγορά σήμερα, έχοντας καταφέρει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και έχοντας ξεπεράσει με επιτυχία τις προκλήσεις της οικονομικής ύφεσης, είναι έτοιμη να κάνει το άλμα προς τα εμπρός δημιουργώντας αξία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ασφαλισμένους, ασφαλιστές, εργαζόμενους, μετόχους, κοινωνία.

Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, καθώς και η μεγάλη απογοήτευση και δυσπιστία τους προς όλους σχεδόν τους θεσμούς, από τη μια πλευρά, τα χαμηλά επιτόκια, το νέο αυστηρό εποπτικό πλαίσιο (SOLVENCY II, PRIIPS, GDPR, IDD) και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, από την άλλη, έχουν ανεβάσει τον πήχη του ανταγωνισμού στην αγορά μας.

Την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο η αδυναμία του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασφαλισμένων, τόσο στην υγεία όσο και στη σύνταξη, αλλά και του κράτους γενικότερα να αντιμετωπίσει μόνο του μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Το 2018, όμως, πρέπει πρώτα απ’ όλα να αφοσιωθούμε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων, να στραφούμε σε μία περισσότερο ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με περισσότερη κατανόηση στο πρόβλημα, ευαισθησία και συναίσθηση, με απόλυτη διαφάνεια αλλά και με περισσότερες και πιο ευέλικτες λύσεις, που να ανακουφίσουν τους ασφαλισμένους από τις καθημερινές τους δοκιμασίες.

Με αυτή τη φιλοσοφία στο επίκεντρο κάθε μας ενέργειας και με την προϋπόθεση ότι προχωρούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, πιστεύω ότι η αγορά μας μπορεί γρήγορα να κερδίσει ξανά το χαμένο έδαφος της κρίσης και να επιστρέψει στους ρυθμούς ανάπτυξης, που θα της επιτρέψουν να προσεγγίσει το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας και την εξυγίανση της οικονομίας της.

Στην κατεύθυνση αυτή, για τη νέα χρονιά, τρεις είναι οι κύριοι και στρατηγικοί τομείς στους οποίους η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να σταθεί δίπλα στη δημόσια ασφάλιση ως ένας χρήσιμος, θεσμικός εταίρος: 1) Σύνταξη, 2) Υγεία, 3) Φυσικές καταστροφές, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και σε άλλους τομείς.

Ας μην ξεχνούμε, όμως, ότι για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο και να στρέψουμε ακόμη περισσότερους πολίτες στην ιδιωτική ασφάλιση, ως μία αξιόπιστη και συμπληρωματική λύση στη δημόσια ασφάλιση, ο μόνος δρόμος είναι η συνεργασία.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι εργαζόμενοι στην ασφαλιστική αγορά, οι ασφαλιστές, οι φορείς της ασφαλιστικής αγοράς, ο κλαδικός τύπος πρέπει να συνεργαστούμε, για να βοηθήσουμε περισσότερους Έλληνες πολίτες να ασφαλιστούν και να κερδίσουν ξανά την αξιοπρέπεια, τού να μπορούν, χωρίς ενοχές, να φροντίσουν για το μέλλον τους και το μέλλον της οικογένειάς τους.

Είμαι σίγουρος ότι η ασφαλιστική αγορά θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά, όπως τα κατάφερε και τα προηγούμενα, δύσκολα χρόνια, χρόνια στα οποία άντεξε, περιόρισε τις ζημιές της, προσαρμόστηκε και μπορεί σήμερα να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψής της.

Έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του κλάδου μας, στην προθυμία, την ετοιμότητα και την εντιμότητά τους, στο πάθος και στο φιλότιμο που θα τους κάνει και φέτος πρωταγωνιστές αυτής της μεγάλης προσπάθειας και εύχομαι σε όλους και στις οικογένειες τους μία καλή, δημιουργική, παραγωγική και κυρίως ασφαλή χρονιά!».

Άμεσοι στόχοι – προτεραιότητες για τους πρώτους μήνες του 2018

Έχουμε ήδη ξεκινήσει να υλοποιούμε ένα πρόγραμμα δράσεων με επίκεντρο τον ασφαλισμένο, που στοχεύει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της αγοράς μας, με την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών που αφορούν άμεσα στον κλάδο μας και δίνουν λύσεις σε προβλήματα που αποτελούν, εδώ και χρόνια, “ανοιχτές πληγές” που ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μας.

Συγκεκριμένα:

  • Τη δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Διαμεσολαβητών.
  • Την κατάρτιση μιας δέσμης δεικτών που θα μετρούν τη μεταβολή του κόστους στα νοσοκομειακά προγράμματα.
  • Την προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης για την επίλυση διαφορών με τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΜΕΔ, ώστε σε μικρότερο χρόνο και με χαμηλότερο κόστος να δίνονται λύσεις.
  • Την επέκταση του επιτυχημένου θεσμού του Φιλικού Διακανονισμού.
  • Τη συμφωνία με τις εταιρείες οδικής βοήθειας ελάχιστων κανόνων εξυπηρέτησης (S.L.As.)

Και οι πέντε αυτές πρωτοβουλίες έχουν ήδη δρομολογηθεί και εκτιμώ ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η υλοποίησή τους.

Δεν φτάνει όμως μόνο να είμαστε αρωγοί στην επίλυση άμεσων προβλημάτων, αλλά ταυτόχρονα καλοί και υπεύθυνοι κοινωνικοί εταίροι, που επιστρέφουν αξία στην κοινωνία, εκεί που η κοινωνία τη χρειάζεται περισσότερο.

Σχεδιάσαμε, λοιπόν, ένα πρόγραμμα δράσεων σε τομείς που δεν βρίσκονται στην άμεση ευθύνη μας, αλλά είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως:

  • στην πρόληψη στους τομείς των τροχαίων ατυχημάτων και της υγείας
  • στη μείωση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού
  • στη δημιουργία ασφαλιστικής και αποταμιευτικής συνείδησης
  • στη στήριξη των νέων, με στόχο τη συμμετοχή 15.000 μαθητών από σχολεία όλης της Ελλάδας, μέσα από τη συνεργασία μας με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ), το ΕΙΑΣ, και τον ΣΕΣΑΕ, με προγράμματα τα οποία θα ενδυναμώσουν τη νεανική επιχειρηματικότητα, τη διαχείριση ρίσκου και τελικά την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης.
  • Επιπλέον, στο πεδίο της κοινωνικής ευθύνης, τόσο η Ε.Α.Ε.Ε. όσο και μεμονωμένα οι εταιρείες μέλη μας έχουν ήδη σχεδιάσει ενημερωτικές εκστρατείες (σε παραδοσιακά και ψηφιακά ΜΜΕ) και δράσεις, μέρος των οποίων θα υλοποιηθεί τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.
Προηγούμενο άρθροΑπασχόλησαν την ασφαλιστική αγορά το 2017, θα την απασχολήσουν και το 2018
Επόμενο άρθροΕτήσιο συνέδριο ΠΣΑΣ με τον καταναλωτή στο επίκεντρο