Χιλιάδες επισκέπτες στο Φεστιβάλ για την Οδική Ασφάλεια

508

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ για την Οδική Ασφάλεια, μια ανοιχτή εκδήλωση για όλους, με κεντρικό μήνυμα: «ΑΣΦΑΛΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗ, ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ!», που διοργάνωσανη Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», με την ευγενική στήριξη εταιρειών μελών της ΕΑΕΕ και την υποστήριξη εθελοντών του Ινστιτούτου και της ασφαλιστικής αγοράς.

Την Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014 χιλιάδες πολίτες και παιδιά προσήλθαν στην Πλατεία Συντάγματος για να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της Ασφάλειας στους δρόμους και της μείωσης των τροχαίων δυστυχημάτων, ένα θέμα που αφορά όλους μας.

Η Ελλάδα, με 81 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση, πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 52 νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού και ιδιαίτερα σε σχέση με χώρες όπως η Σουηδία (28) αλλά και χώρες του νότου με παρόμοια κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, όπως η Ισπανία (37) που βρίσκεται στην 5η καλύτερη θέση. Η βελτίωση του 28% σε σχέση με τα στοιχεία του 2010, αν και ενθαρρυντική δεν πρέπει αν μας εφησυχάζει εφόσον ενδέχεται η μείωση να είναι αποτέλεσμα της μείωσης κυκλοφορίας των οχημάτων και όταν αναστραφεί το κλίμα της κρίσης τα ατυχήματα να αυξηθούν ξανά μαζί με την αύξηση των μετακινήσεων καθόσον στη χώρα μας η Οδική Ασφάλεια δεν έχει αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτεία. Το ποσοστό των νέων οδηγών κάτω των 25 ετών που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία στην Ελλάδα είναι 21% των συνολικών θανάτων, νέοι άνθρωποι με δυνατότητες και προσδοκίες για την κοινωνία και την ανάπτυξη του τόπου μας. 

Είναι προφανές ότι η ανάγκη να γίνουν άμεσα βήματα για τη μείωση των τροχαίων είναι επιτακτική και το Φεστιβάλ Οδικής Ασφάλειας συνέβαλε ακριβώς σε αυτό μέσα από την ενημέρωση για την πρόληψη. Οι χιλιάδες  επισκέπτες του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να:

  • χρησιμοποιήσουν τους προσομοιωτές ανατροπής, οδήγησης, πρόσκρουσης, οδήγησης υπό την επήρεια μέθης, μέτρησης αντανακλαστικών κ.ά. και να βιώσουν σε προστατευμένο περιβάλλον τις συνθήκες και τις πιθανές συνέπειες ενός δυστυχήματος, τη χρησιμότητα της ζώνης ασφαλείας κ.ά.
  • συμμετάσχουν στο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Οδική Ασφάλεια «ΚΑΝΤΟ ΣΩΣΤΑ» με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, video καθώς και του online ερωτηματολογίου www.kantososta.gr.
  • παρακολουθήσουν το 8ωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση τροχαίου δυστυχήματος που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Οι συμμετέχοντες έλαβαν πιστοποίηση στις Πρώτες Βοήθειες.
  • προσφέρουν αίμα για την Τράπεζα Αίματος Τροχαίων Δυστυχημάτων
  • λάβουν χρήσιμα έντυπα για το όχημα με συμβουλές οδικής ασφάλειας, τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση τροχαίου κ.ά.
  • λάβουν αναμνηστικά t-shirts με μηνύματα για την Οδική Ασφάλεια.

Το Φεστιβάλ Οδικής Ασφάλειας που τελούσε υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. και του Δήμου Αθηναίων, έγινε πραγματικότητα χάρη στην υποστήριξη ασφαλιστικών εταιρειών–μελών της ΕΑΕΕ, που ανέλαβαν τις ανωτέρω δράσεις και συγκεκριμένα των: Εθνική Ασφαλιστική, Ευρωπαϊκή Πίστη, Συνεταιριστική (Χορηγοί), Υδρόγειος (Υποστηρικτής) και με τη συμμετοχή των εταιρειών ΑΧΑ (Μέλος της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο – Ι.Ο.ΑΣ.) και Interamerican, που παρείχε χορηγικά και την ασφάλιση του Φεστιβάλ.

 {gallery}EKDILOSEIS/festibalodikiasfaleia{/gallery}

Προηγούμενο άρθροΟ απολογισμός του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης για το 2013
Επόμενο άρθροΑνταλλαγή απόψεων για την Επαγγελματική Αστική Ευθύνη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών & Ιατρών