Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές: Ενωμένοι μπορούν περισσότερα

2165

Το φορολογικό και η χαμηλή εισροή νέων ανθρώπων στον κλάδο (που δεν είναι καθόλου άσχετα μεταξύ τους) ήταν τα μείζονα προβλήματα που ανέδειξε 1η Εθνική Συνδιάσκεψη των εκλεγμένων στα επιμελητήρια Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και των εκπροσώπων των Σωματείων του κλάδου, στις 18 Μαΐου.

Μια συνδιάσκεψη που έφερε κοντά ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές απ’ όλη την Ελλάδα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συσφίξουν τις σχέσεις τους και να αναδείξουν τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου και ειδικότερα των περιφερειών τους, ενώ έθεσε τις βάσεις για μια πιο δυναμική και οργανωμένη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Τα 4 μεγάλα προβλήματα του κλάδου

  •  Το φορολογικό και οι… παρενέργειές του

Το μείζον πρόβλημα για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, όπως και για όλους τους επαγγελματίες στην Ελλάδα, είναι το φορολογικό-ασφαλιστικό και, όπως είναι φυσικό, τέθηκε από όλους ανεξαιρέτως. Πέρα από την ασφυξία που δημιουργεί στον κλάδο, που είναι ο μόνος που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να φοροδιαφύγει, δημιουργεί και… αλυσιδωτές αντιδράσεις και παρενέργειες.

Ο ασφαλιστής και επιμελητηριακός σύμβουλος από τη Δράμα, κ. Γιάννης Μπαντής, αναφέρθηκε και σε μία από αυτές: Πολλοί ασφαλιστές αναγκάστηκαν υπό το βάρος των εξόδων να κλείσουν τα γραφεία τους και να δηλώσουν ως έδρα το σπίτι τους. Αυτό τους κάνει μη επιλέξιμους για κάποια προγράμματα ΕΣΠΑ, που θα τους έδιναν τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουν τη δουλειά τους.

Παράλληλα, η υψηλή φορολόγηση έχει οξύνει και ένα χρόνιο πρόβλημα της ασφαλιστικής αγοράς: αποτρέπει την εισροή νέων ανθρώπων στον κλάδο. Γλαφυρή ήταν η περιγραφή του προβλήματος από τον συντονιστή κ. Γιώργο Παϊκόπουλο, Πρόεδρο του Τμήματος Υπηρεσιών του ΕΕΑ: «Βρίσκουμε ανθρώπους, τους πείθουμε να ασχοληθούν με το επάγγελμα και μόλις μιλάνε με τον λογιστή τους φεύγουν τρέχοντας».

  •  Οι ασφαλιστές γερνάνε

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ, κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, επιβεβαιώνουν και στατιστικά αυτό που όλοι γνωρίζουν: ο κλάδος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών γερνάει. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 34,6% των ασφαλιστών είναι άνω των 50, το 31,9% είναι μεταξύ 40-50 ετών, το 24,4% είναι 40 ετών, το 6,5% 30 ετών και ένα άλλο 6,5% έως 25 ετών.

Για την κα Δέσποινα Καραμπέτσου, επιμελητηριακή σύμβουλο στην Εύβοια και Πρόεδρο του Πανευβοϊκού Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ένας εξίσου σημαντικός λόγος που δεν μπαίνει νέο αίμα στην αγορά είναι η κατάργηση του θεσμού του δόκιμου ασφαλιστή. Η ίδια πρότεινε τη διενέργεια ημερίδων με τη στήριξη των Επιμελητηρίων που θα κάνουν γνωστό στο ευρύ κοινό το επάγγελμα του ασφαλιστή και τις προοπτικές του, αλλά κυρίως την από κοινού με τις ασφαλιστικές εταιρείες πίεση στην Πολιτεία για να δοθούν κάποια κίνητρα διευκόλυνσης στους νεοεισερχόμενους, όπως για παράδειγμα, να απαλλάσσονται των εισφορών για ένα 6μηνο.

  • Εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες

Ένα μείζον και ευρύ ως προς τις πτυχές του θέμα για τους ασφαλιστές, όπως αποτυπώθηκε στη Συνδιάσκεψη, είναι η εκπαίδευση.

Τα πολύ χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στις πρόσφατες εξετάσεις της ΤτΕ έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό, με κάποιους να ζητούν επαναπροσδιορισμό των θεμάτων.

Μια άλλη πτυχή, που έθιξε ο κ. Ευάγγελος Σπαθής, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών ΝΔ. Ελλάδος, αφορά την επαναπιστοποίηση. Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να καλυφθούν οι ώρες επαναπιστοποίησης, αλλά πολλές εταιρείες έχουν δικλίδες παραγωγής, με αποτέλεσμα αρκετοί ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να κινδυνεύουν να χάσουν την άδειά τους, καθώς ίσως δεν μπορέσουν να συμπληρώσουν τις ώρες που τους λείπουν.

Και βέβαια κανείς δεν “γκρινιάζει” για την επιπλέον εκπαίδευση αλλά για την ποιότητά της. Έχει γίνει πλέον πεποίθηση για όλους ότι η εκπαίδευση είναι αναγκαία και πιο χρήσιμη από ποτέ. Όπως μας είπε μιλώντας μας στο λόμπι του ξενοδοχείου και επανέλαβε κατά την ομιλία του ο κ. Αλέξανδρος Ιωάννου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν. Ιωαννίνων, «η εκπαίδευση αυξάνει το κύρος μας ως επαγγελματίες, μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις και εν τέλει αναβαθμίζει την αγορά μας». Εκείνο που ζητούν, λοιπόν, είναι εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους και στις συνθήκες της αγοράς.
Όπως επεσήμανε, μάλιστα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ισχύς της Ρόδου, κ. Πάρις Χατζηπέτρος, αυτή η εκπαίδευση πρέπει να έχει τρεις άξονες: «εκπαίδευση για εμάς, για τους συνεργάτες μας και για τον κόσμο».

Αυτός ο τρίτος άξονας, η εκπαίδευση του κόσμου, η καλλιέργεια δηλαδή ασφαλιστικής συνείδησης, για τον επιμελητηριακό σύμβουλο από την Ημαθία, κ. Κώστα Σισμανίδη, ανοίγει τον δρόμο για νέες δουλειές αλλά και για στρατολόγηση νέων ασφαλιστών. Τα Επιμελητήρια, εκτιμά ο κ. Κώστας Λούλας από το Λασίθι, θα μπορούσαν να στηρίξουν δράσεις που να στοχεύουν στην αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης.

  • Αθέμιτος ανταγωνισμός, αλλά τα… στόματα κλειστά

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι ένα θέμα που επίσης εθίχθη και ζητήθηκε να αναληφθούν δράσεις. Αθέμιτος ανταγωνισμός καταρχάς από τα άλλα κανάλια διανομής, ο οποίος ενισχύεται και από τις εταιρείες, αφού όπως επισήμανε η κα Καλλιόπη Τζήκα, από το Επιμελητήριο Λάρισας, κάποιες εταιρείες εξακολουθούν, ακόμα και υπό καθεστώς IDD, να ακολουθούν διαφορετική τιμολογιακή πολιτική. Αθέμιτος ανταγωνισμός από τους μαύρους κωδικούς αλλά και από κάποιους συναδέλφους τους.

Η πρόταση του κ. Κώστα Λάσκου, υπεύθυνου ΓΕΜΗ στο ΕΕΘ, για τη δημιουργία ενιαίων κανόνων δεοντολογίας και μιας Πειθαρχικής Επιτροπής σαφώς και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως, όσο το θέμα θίγεται ακροθιγώς και δεν μιλούν με στοιχεία, πόσο αυτά τα φαινόμενα είναι εύκολο να παταχθούν;

Ο κ. Λάσκος έθιξε και ένα ακόμα πρόβλημα, την υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value. Οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν χαλάνε την εικόνα αξιοπιστίας που προσπαθεί να χτίσει η αγορά, όσον κι αν μιλάνε οι επικεφαλής της για Solvency II, σωστή εποπτεία και επάρκεια κεφαλαίων.

Τα Σωματεία μπροστά

Τα παραπάνω είναι τα θέματα που κυρίως απασχολούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και κυριάρχησαν στη συζήτηση της 18ης Μαΐου. Για κάποια μπορούν να προωθηθούν λύσεις άμεσα, άλλωστε υπήρξαν προτάσεις, για κάποια άλλα, όπως το φορολογικό, χρειάζεται χρόνος και συσπείρωση δυνάμεων, όπως τόνισαν και οι Πρόεδροι του ΕΕΑ, της ΓΣΕΒΕΕ, και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ.κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Γιώργος Καββαθάς και Γιάννης Βουτσινάς, με τον τελευταίο να μιλά με πολύ κολακευτικά λόγια για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και το έργο τους.

Όμως, εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι ότι τα Επιμελητήρια έχουν τη δύναμη να στοιχειοθετήσουν και να προωθήσουν τα αιτήματά τους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα αν τα ίδια τα Σωματεία δεν τους θέσουν τα ζητήματα και δεν ζητήσουν την επίλυσή τους.

Αυτό το κατέστησαν σαφές τόσο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, όσο και ο κ. Κώστας Μαρκουλιδάκης, εκπροσωπώντας το ΕΕΠ, ζητώντας ενδυνάμωση των Σωματείων και δράσεις από τη μεριά τους και υποσχόμενοι ότι τα Επιμελητήρια ως οφείλουν θα είναι δίπλα τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΕΕ, που παρέθεσε ο κ. Δ. Γαβαλάκης, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, σήμερα ανέρχονται σε 16.725, εκ των οποίων οι 14.854 (86%) είναι πράκτορες, οι 1.577 Συντονιστές (9%) και οι 294 μεσίτες (2%).

«Πόσοι από αυτούς είναι μέλη των Σωματείων;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ, κ. Γιάννης Τοζακίδης*.

Ακριβή απάντηση ως προς αυτό δεν δόθηκε, αλλά σίγουρα ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός σε σχέση με το σύνολο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Ωστόσο, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της ΠΟΑΔ, κ. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, «οι εξελίξεις είναι μεγάλες και συνεχείς και πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δίνει η Συνδιάσκεψη, για ισχυροποίηση των Σωματείων και σύσφιξη των μεταξύ μας σχέσεων, εάν θέλουμε να προωθηθούν λύσεις».

Άλλωστε, όπως πολύ σωστά είπε η Πρόεδρος του ΠΣΑΣ, κα Θεοδώρα Γουργούλη, «μας ενώνουν κοινά οράματα και προβλήματα».

Η επαρχία δείχνει τον δρόμο

Δεν ξέρουμε αν είναι ο σπόρος που έσπειραν κάποιες παλιές καραβάνες ενασχολούμενων με τα κοινά ασφαλιστών, οι οποίοι έτρεχαν ανά την Ελλάδα, ή τα κοινά προβλήματα που αναδείχτηκαν τα τελευταία χρόνια, ίσως να είναι συνδυασμός και των δύο, πάντως η ελληνική περιφέρεια μετράει αυτή τη στιγμή 12 Σωματεία. Μάλιστα, 6 από αυτά (Ηράκλειο, Πάτρα, Αγρίνιο, Γιάννενα, Κοζάνη, Σέρρες) συμμετέχουν και στην ΠΟΑΔ. Και τα 12 έχουν μέλη από όλες τις κατηγορίες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Καθώς μάλιστα η συγχώνευση των συμβούλων και των πρακτόρων σε μία κατηγορία είναι πλέον γεγονός, ίσως μπορούν να λειτουργήσουν ως μοντέλο και για τη μετεξέλιξη – ενοποίηση κάποιων από τα σωματεία της Αθήνας.

Αυτό που διαπιστώσαμε, πάντως, παρακολουθώντας τις ομιλίες των Προέδρων τους, της κας Καραμπέτσου, των κ.κ. Ιωάννου, Σπαθή και Χατζηπέτρου, που προαναφέραμε, των κ.κ. Κώστα Καραγιάννη (Λάρισα), Δημήτρη  Κρέτση (ΣΕΑΔΙΔΕ), Εύας Ματάκου (Σύλλογος Σερρών), Δημήτρη Σκιτζή (ΣΑΔΧ), Κώστα Φραγγιαδιάκη (Ηράκλειο), αλλά και σε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τους Προέδρους του Συνδέσμου Ρεθύμνιων Ασφαλιστών και του Σωματείου της Δυτικής Μακεδονίας, κ.κ. Κώστα Ροδινό και Νίκο Σκαρκαλά, είναι ότι όλοι στηρίζουν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τόσο την προσπάθεια και τους στόχους της συνδιάσκεψης, όσο και την ιδέα ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των Σωματείων.

Σε θετική διάθεση δεν φάνηκε να υπολείπονται ούτε τα Σωματεία της Αθήνας. Ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, έθεσε στη διάθεση των υπόλοιπων σωματείων και των μελών τους την εξειδίκευση, τα τεχνολογικά εργαλεία και την τεχνογνωσία από το εξωτερικό που διαθέτουν οι μεσίτες. Ο κ. Χάρης Αλεξόπουλος, εκπροσωπώντας την ΕΕΑΕ, έδωσε ιδέες προσέλκυσης νέων μελών, απαντώντας σε σχετικό αίτημα του κ. Σπαθή.

Βέβαια, πάντα υπάρχει ο φόβος, «να φύγουμε όλοι ενθουσιασμένοι και στη συνέχεια να μην κάνουμε τίποτα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάθης Κουσουρνάς, επιμελητηριακός σύμβουλος από τη Ρόδο, ζητώντας να οριστούν ομάδες εργασίας και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πάντως, κλείνοντας τη συνδιάσκεψη, δεν άφησε περιθώρια για τέτοιους φόβους. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματά της ανακοίνωσε και τα 13 πρώτα μέλη της συντονιστικής επιτροπής που θα θέσουν τις προτεραιότητες και θα τις τρέξουν, πανελλαδικά. Την αποτελούν οι κ.κ. Δ. Γαβαλάκης (ΕΕΑ), Κ. Μαρκουλιδάκης (ΕΕΠ), Μ. Σιώχου (ΕΕΘ), Δημήτρης Μπακαλίδης (Έβρος), Ι. Κούτρας (Καβάλα), Κ. Σισμανίδης (Ημαθία), Κ. Τζήκα (Λάρισα), Στ. Μέσσας (Κέρκυρα), Ευ. Κώνστα (Αιτωλοακαρνανία), Δ. Καραμπέτσου (Εύβοια), Κ. Γκαργκάσουλας (Αργολίδα), Κ. Παραγιουδάκη (Ηράκλειο) και Στ. Κουσουρνάς (Δωδεκάνησα).

Παρουσία πολιτικών και θεσμικών φορέων

Προσκεκλημένη στην εκδήλωση η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου, η οποία αναφέρθηκε στο έργο που έχει αναλάβει το υπουργείο της για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης με τη δημιουργία ψηφιακού ΚΕΠ και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, ενώ σημείωσε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία Παρατηρητηρίου δημόσιας διοίκησης, για να διορθώνονται οι όποιες δυσλειτουργίες.

Εκ μέρους της ΝΔ, το “παρών” έδωσε ο κ. Νίκος Βρούτσης, ο οποίος, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη του κόμματός του στην ιδιωτική ασφάλιση, τόνισε τον συμπληρωματικό ρόλο που αυτή μπορεί να παίξει, υποστήριξε την ανάγκη αναπτυξιακών κινήτρων και δεσμεύτηκε για μείωση φόρων και εισφορών.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Κων/νος Μίχαλος, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης, τόσο στη ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος όσο και στη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Παρούσα και η Πρόεδρος του ΕΙΑΣ, κα Νάντια Σταυρογιάννη, που τόνισε ότι το Ινστιτούτο βρίσκεται δίπλα στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, προσφέροντάς τους ήδη προγράμματα που ακουμπάνε στις ανάγκες τους, αλλά και ευρωπαϊκή πιστοποίηση, ενώ είναι ανοιχτό σε προτάσεις.

Τις εντυπώσεις, ωστόσο, νομίζουμε ότι κέρδισαν ο Επικεφαλής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής, και ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Πάνος Δημητρίου.

Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές: Ενωμένοι μπορούν περισσότερα

Γιώργος Πιτσιλής: Μας ανοίγετε τα μάτια

Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με τα Επιμελητήρια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας ανοίγετε τα μάτια σε προβλήματα που δεν γνωρίζουμε και έτσι μπορούμε να βρούμε λύσεις, όπως έγινε πρόσφατα με τις ΚΑΔ. Αυτό είναι το μοντέλο σχέσης που επιθυμούμε να έχουμε με τους φορείς, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο να μειώσουμε τη γραφειοκρατία». Στην κατεύθυνση αυτή είπε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα οποία θέλουμε το τρίτο τρίμηνο του 2019 να μπορέσουν πια να μπουν σε μια πιλοτική λειτουργία και από το 2020 να είναι η νέα μας πραγματικότητα».

Πάνος Δημητρίου: «Μόνοι σας μπορείτε να κάνετε πολλά. Με την ΕΑΕΕ ακόμα περισσότερα»

Ο κ. Πάνος Δημητρίου, επικαλούμενος την ιδιότητα του αναλογιστή, εστίασε στο ασφαλιστικό, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι το αναδιανεμητικό σύστημα δεν έχει πρόβλημα. «Ένα σύστημα 3 πυλώνων δεν είναι πανάκεια», πρόσθεσε, «κι αυτό γιατί εξαρτάται από τα χαμηλά επιτόκια, την ανάπτυξη της οικονομίας και το δημογραφικό, ωστόσο, θα έχει λιγότερα προβλήματα». Στην κατεύθυνση αυτή είπε ότι είναι αναγκαία η επαναφορά φοροαπαλλαγών, καθώς «οι καταναλωτές θέλουν να αγοράσουν ιδιωτική ασφάλιση, αλλά δεν έχουν τα χρήματα», και ότι οι αλλαγές που συντελούνται στον υγειονομικό χάρτη της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού με το δημόσιο. Τέλος, κάλεσε τους διαμεσολαβητές να διορθώσουν μαζί με τις εταιρείες την κακή εικόνα του κλάδου και να προχωρήσουν μπροστά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μόνοι σας μπορείτε να κάνετε πολλά. Με την ΕΑΕΕ ακόμα περισσότερα».

Αυτό το μήνυμα του κ. Δημητρίου είναι και το μήνυμα που εξέπεμψε η 1η Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών: Ενωμένοι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπορούν να κάνουν πολλά, ενωμένος ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να κάνει περισσότερα.

Η ευκαιρία δόθηκε και πρέπει να την αξιοποιήσουν. Χρειάζεται, όμως, να μπει νέο αίμα και στα Σωματεία. Οι πιο παλιοί δείχνουν τάσεις αποχώρησης –ήταν εμφανές αυτό από όσα είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αλλά και από τη διακριτική παρουσία της κας Δήμητρας Λύχρου. Πρέπει νέα πρόσωπα πλέον να πρωτοστατήσουν. Διακρίναμε ότι η μαγιά υπάρχει. Ψυχή βαθιά, λοιπόν!

Δήμητρα Καζάντζα

 


*Προσπαθήσαμε να δώσουμε ακριβή απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, ανατρέχοντας στην ετήσια έκδοσή μας «Άνθρωποι & Αριθμοί», στην οποία δημοσιεύουμε, μεταξύ άλλων, τα ΔΣ και τα μέλη των Σωματείων, για να διαπιστώσουμε ότι ο ΠΣΣΑΣ, όπως και ο ΠΣΑΣ, συστηματικά, δεν μας δίνουν αριθμό και ονόματα μελών, πέρυσι λόγω GDPR, και τις προηγούμενες χρονιές λόγω απόφασης είτε του ΔΣ είτε του Προέδρου τους.

Διαβάστε επίσης: Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβουν τα επιμελητήρια για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Προηγούμενο άρθροΘ. Μητράκος, Μ. Αντωνάκη, Χρ. Κάτσιος και Δ. Ζορμπάς για την 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών
Επόμενο άρθροΗ Interamerican στη Μέση Εκπαίδευση, για τον Χρηματοοικονομικό και Ασφαλιστικό Αλφαβητισμό