Διεθνή

Ασφάλιση Διακοπής Εργασιών: αναζητείται ολιστική λύση

Η επιβολή αναδρομικών πληρωμών για την κάλυψη επιχειρηματικών απωλειών που οφείλονται στην πανδημία κορωνοϊού θα μπορούσε τελικά να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα, υποστηρίζουν παγκόσμιοι εποπτικοί φορείς ασφαλίσεων. Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων Διαχείρισης Κινδύνων  (FERMA) δημιούργησε ειδική ομάδα, με στόχο την αναζήτηση ολιστικής λύσης, που θα παρέχει κάλυψη για τη χωρίς ζημίες διακοπή εργασιών για όλους τους τύπους κινδύνων καταστροφών, όχι μόνο για πανδημία.

ΙΑΙS: Η υποχρεωτική αναδρομική κάλυψη πανδημίας απειλεί την οικονομική σταθερότητα

Διαφωνίες έχουν ξεσπάσει σε χώρες όπως η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη επιχειρήσεων, που αγωνίζονται να παραμείνουν ζωντανές κατά τη διάρκεια του lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού. Στις ΗΠΑ, οκτώ Πολιτείες ετοιμάζουν νόμους που θα απαιτήσουν από τους ασφαλιστές να πληρώνουν αξιώσεις, κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις, παρά τις εξαιρέσεις στα συμβόλαια.

«Όταν οι κίνδυνοι πανδημίας καλύπτονται από ένα συμβόλαιο, οι ασφαλιστές πρέπει να πληρώνουν τις σχετικές απαιτήσεις με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε η Διεθνής Ένωση Εποπτικών Αρχών Ασφαλίσεων (IAIS), προειδοποιώντας, ωστόσο, για τις συνέπειες πρωτοβουλιών που επιδιώκουν οι ασφαλιστές να καλύπτουν αναδρομικά τις ζημίες που σχετίζονται με τον Covid-19.
«Τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν τελικά να απειλήσουν την προστασία των ασφαλισμένων και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19», δήλωσε η IAIS, στην οποία συμμετέχουν ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία.

Ένας παγκόσμιος οργανισμός της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας, το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF), προειδοποίησε επίσης ότι η αναδρομική μεταβολή ασφαλιστηρίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μειωμένη διαθεσιμότητα της ασφάλισης, απόσυρση ασφαλιστών από ορισμένες αγορές και συνολική αύξηση της τιμής της διαθέσιμης κάλυψης».

Στη δήλωσή της, η IAIS υποστηρίζει ότι η πανδημία ανέδειξε τα όρια των τύπων κάλυψης που μπορούν εύλογα να προσφερθούν από τον ασφαλιστικό τομέα.«Η IAIS, επομένως, ενθαρρύνει τις προσπάθειες που αναζητούν τις πιθανές λύσεις για την προστασία των επιχειρήσεων και των ατόμων από αυτούς τους τύπους κινδύνων και είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διευκόλυνση αυτών των συζητήσεων σε διεθνές επίπεδο».

Οι διαφωνίες μεταξύ ασφαλιστών και εταιρειών στη Βρετανία σχετικά με το κατά πόσον τα ασφαλιστήρια προσφέρουν έγκυρη κάλυψη για διακοπή εργασιών στην πανδημία του κορωνοϊού οδήγησαν την αρμόδια Αρχή της Βρετανίας (FCA) να ζητήσει διευκρινίσεις από τα δικαστήρια.
Η Βρετανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τι ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει το κράτος στην κάλυψη πανδημίας, αν και αυτό θα έχει εφαρμογή μόνο στο μέλλον.

Σύσταση ειδικής ομάδας από τη FERMA

Στις αρχές Μαΐου, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων Διαχείρισης Κινδύνων  (FERMA) προχώρησε στη σύσταση ειδικής ομάδας για να εξετάσει την κάλυψη διακοπής εργασιών λόγω καταστροφικών κινδύνων όπως η πανδημία κορωνοϊού, λέγοντας πως οποιαδήποτε κάλυψη θα απαιτήσει κρατική βοήθεια.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στη δημιουργία οικονομιών που θα είναι ανθεκτικές ενόψει συστημικών κινδύνων και καταστροφών», δήλωσε ο Πρόεδρος της FERMA, κ. Dirk Wegener.

Η ειδική ομάδα, αποτελούμενη από ανώτερα στελέχη μέλη της FERMA, σχεδιάζει να δημοσιεύσει τα αρχικά της αποτελέσματα μέχρι τα τέλη Μαΐου. Η FERMA και οι ενώσεις-μέλη θέλουν να ξεκινήσουν διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των ασφαλιστικών εταιρειών, των μεσιτών και των κυβερνητικών φορέων.

Σκοπός είναι να γίνει μια συζήτηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για την επίτευξη ολιστικής λύσης, που θα παρέχει κάλυψη για τη χωρίς ζημίες διακοπή εργασιών για όλους τους τύπους κινδύνων καταστροφών, όχι μόνο για πανδημία.

«Οι ενώσεις-μέλη της FERMA αποτελούνται από άτομα με μεγάλη γνώση της διαχείρισης επιχειρηματικού κινδύνου και της ασφάλειας των επιχειρήσεων. Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την εξειδίκευση και τη γνώση για να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, που θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη», δήλωσε ο κ. Wegener

Η FERMA υποστηρίζει ότι ο αντίκτυπος καταστροφών, όπως η τρέχουσα πανδημία, ξεπερνά τους πόρους της ασφαλιστικής βιομηχανίας και της διαχείρισης επιχειρηματικού κινδύνου. Η απουσία κάλυψης διακοπής εργασιών χωρίς απαίτηση για φυσική ζημία –ή non-damage BI– είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Επηρεάζει όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων, αλλά ιδιαίτερα τις ΜΜΕ.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δημιουργήσει σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη εξαιρετικών κινδύνων. Το τοπίο είναι διαφορετικό και, αναπόφευκτα, το κάθε σύστημα έχει δυνατότητες και αδυναμίες. Η ειδική ομάδα πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να αποφεύγονται εύκολες λύσεις.

«Οποιοσδήποτε μηχανισμός για τη διακοπή εργασιών πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε διάφορους τύπους καταστροφών, να αντιμετωπίζει τις πολυπλοκότητες των καταστροφών και να αποφεύγει τις παγίδες των υφιστάμενων σχεδίων», δήλωσε ο κ. Dirk Wegener.

Διαβάστε επίσης το άρθρο του κ. Π. Στρατή για την Ασφάλιση Διακοπής Εργασιών και τον Covid-19

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας