Αποζημιώσεις άνω των €2 δις μέσω Φιλικού Διακανονισμού

1174
Μαζαράκης_Ζορμπάς
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Δημήτρης Μαζαράκης, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αυτοκινήτων της ΕΑΕΕ, κ. Δημήτρη Ζορμπά

Τα 18 χρόνια κλείνει φέτος το Σύστημα Φιλικού Διακανονισμού Ζημιών ή αλλιώς Συμφωνία Αμέσου Διακανονισμού Ζημιών. Από το 2000, που οι κ.κ. Κώστας Μπερτσιάς και Γιώργος Τζανής ανακοίνωσαν –σε μια επιφυλακτική τότε αγορά– την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, 2.500.000 φάκελοι ζημιών διακανονίστηκαν και 2.250.000.000 ευρώ αποζημιώσεων κατεβλήθησαν μέσω του Φιλικού Διακανονισμού.

Σήμερα, μετέχουν στη συμφωνία 26 μέλη, που αντιπροσωπεύουν το 78,20% της αγοράς. Ο στόχος όμως, όπως ξεκάθαρα τον διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Δημήτρης Μαζαράκης, σε επετειακή συγκέντρωση για τους δημοσιογράφους, στις 28 Μαρτίου, είναι η διεύρυνση. Ο διάλογος με τις εταιρείες ΕΠΥ έχει ξεκινήσει και αποτέλεσμα αυτού είναι ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί η ένταξη 6 εταιρειών ΕΠΥ που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον και αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου 530.000 οχήματα.

Ο κ. Μαζαράκης εξέφρασε την ευχή έως το τέλος του χρόνου να μπορεί πλέον να μιλά για καθολική συμμετοχή, ώστε να αποδειχτεί ότι η αγορά είναι σε θέση να συμμετάσχει στο σύνολό της σε μια τόσο χρήσιμη πρωτοβουλία, χωρίς να χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση που θα καθιστά τη συμμετοχή υποχρεωτική. Σε όσους ενδεχομένως προβληματίστηκαν για το άνοιγμα προς τις εταιρείες ΕΠΥ, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ απάντησε σαφώς, λέγοντας ότι στο πλαίσιο των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού η Ένωση καλωσορίζει όλες τις εταιρείες, την ώρα που, όπως είπε, είναι βέβαιο ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων κενών υπάρχουν στη διασυνοριακή εποπτεία.

Προηγούμενο άρθροΟ επιμερισμός του ασφαλιστικού ποσού στην Ασφάλιση Αυτοκινήτου
Επόμενο άρθροΟ GDPR προβληματίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις