Αποκατάσταση των Βασιλικών Κήπων της Βενετίας με τη συνδρομή της Generali

1566

Με συνέντευξη Τύπου, στις 17 Δεκεμβρίου και με μια τελετή που σηματοδοτεί την εκ νέου διάθεσή τους στο κοινό, οι Βασιλικοί Κήποι της Βενετίας αναγεννώνται.

Η Adele Re Rebaudengo, Πρόεδρος του Ιδρύματος των Κήπων της Βενετίας και  δημιουργός αυτoύ του σημαντικού project, και ο Philippe Donnet, Διευθύνων Σύμβουλος της Assicurazioni Generali, κύριου συνεργάτη του Ιδρύματος, παρουσίασαν την αποκατάσταση των Βασιλικών Κήπων μαζί με τους αρχιτέκτονες Paolo Pejrone, υπεύθυνο για τον κήπο, Alberto Torsello, υπεύθυνο για την αρχιτεκτονική αποκατάσταση, και Andrea Illy, πρόεδρο του illycaffè. Ο Dario Franceschini, Υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριότητας και Τουρισμού, και ο Luigi Brugnaro, Δήμαρχος της Πόλης της Βενετίας, ήταν παρόντες.

«Μετά από πέντε χρόνια έντονης και παθιασμένης δουλειάς, σήμερα αποκαθιστούμε τους Βασιλικούς Κήπους, έναν τόπο ζωής, αρμονίας και ειρήνης, στην πόλη της Βενετίας. Στα επόμενα χρόνια, θα διασφαλίσουμε τη διατήρηση και την ανάπτυξή τους, καθώς ένας κήπος πρέπει να ακούγεται, να κατανοείται, να καλλιεργείται, να τρέφεται και να προστατεύεται καθημερινά, ώστε να τον βλέπουμε να βλασταίνει από εποχή σε εποχή.
Οι Βασιλικοί Κήποι ξαναέγιναν επίσημοι και πλούσιοι, σύμφωνα με τον ιστορικό σχεδιασμό τους του 19ου αιώνα, γεμάτοι με απροσδόκητες προοπτικές, τόπος συνάντησης και σκέψης ανοιχτός για Βενετούς και επισκέπτες, καλλιτέχνες και ερευνητές, μια μικρή όαση για τα μεταναστευτικά και επιδημητικά πουλιά.
Σε αρμονία με την ιστορική και περιβαλλοντική αξία του μνημειώδους συγκροτήματος και τους αδιάσπαστους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των Βενετών και των κήπων, το Ίδρυμα των Κήπων της Βενετίας εργάστηκε με γνώμονα τις βασικές αρχές της προστασίας των τεχνών, με τον Διευθυντή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την πόλη της Βενετίας, με τους αρχιτέκτονες Paolo Pejrone και Alberto Torsello και με τον κύριο συνεργάτη του, την Generali, η οποία μας υποστήριξε και μας συνοδεύει σε αυτή την προσπάθεια. Μαζί έχουμε καταστήσει δυνατή την πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού έργου για την πόλη, ένα χώρο παγκόσμιας κληρονομιάς»,
δήλωσε η Adele Re Rebaudengo, Πρόεδρος του Ιδρύματος Κήπων της Βενετίας.

«Είναι μια ξεχωριστή μέρα για τη Βενετία, ακόμα περισσότερο υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στην πόλη. Στη Generali, είμαστε υπερήφανοι που πραγματοποιήσαμε, μαζί με το Ίδρυμα Κήπων της Βενετίας, αυτό το σημαντικό έργο αποκατάστασης. Με μεγάλη μας τιμή, με τους Βασιλικούς Κήπους, δίνουμε και πάλι στην κοινότητα έναν πολύτιμο δημόσιο χώρο που τώρα αποκαταστάθηκε στην αρχική ιστορική του ομορφιά, Το τελικό αποτέλεσμα έγινε δυνατό χάρη στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς όφελος όλων.
Η αποκατάσταση των Βασιλικών Κήπων σηματοδοτεί το τέλος του πρώτου μέρους του μεγαλύτερου συνολικού έργου της Generali για τη Βενετία και την περιοχή Piazza San Marco, την ιστορική βάση του Ομίλου μας. Η πλήρης ολοκλήρωση έχει προγραμματιστεί για το 2021 με την αναδιάρθρωση του Procuratie Vecchie, το οποίο θα γίνει το νέο σπίτι του Ιδρύματος
‘The Human Safety Net’», δήλωσε ο Philippe Donnet, Διευθύνων Σύμβουλος της Assicurazioni Generali.

Ενώ ο Δήμαρχος της Βενετίας, Luigi Brugnaro, είπε: «Το εκ νέου άνοιγμα των Κήπων είναι πηγή υπερηφάνειας για όλη τη Βενετία και θα επιτρέψει στην πόλη να είναι και πάλι περήφανη για τη γοητεία αυτής της περιοχής, των Βασιλικών της Κήπων. Μια εξαιρετική πράσινη περιοχή που βρίσκεται σε μία από τις πιο ανθρωποποιημένες και ιστορικές πόλεις του κόσμου και για τον λόγο αυτό έχει μια ακόμα πιο σημαντική και στρατηγική αξία από περιβαλλοντική άποψη. Μια αποκατάσταση που έτυχε πλήρους υποστήριξης από τη σημερινή αστική διοίκηση, η οποία καθιστά την αρχή της επικουρικότητας ακρογωνιαίο λίθο των ενεργειών της για τη διαφύλαξη της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της. Με αυτό το εγχείρημα, η Βενετία αναλαμβάνει την αποστολή της να παραμείνει παντοτινά μια όμορφη και συναρπαστική πόλη και καταδεικνύει ακόμη σαφέστερα ότι είναι ένας τόπος μυριάδων δυνατοτήτων, όπου οι επενδύσεις εγγυώνται επιστροφή από άποψη εικόνας, κυρίως με τη συνειδητοποίηση ότι συνέβαλαν στην απόκτηση νέας μεγαλοπρέπειας σε ένα τμήμα της πόλης που άξιζε να αξιοποιηθεί. Ευχαριστίες, λοιπόν, οφείλονται σε όλους όσους κατέστησαν εφικτό ένα έργο το οποίο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η πόλη έχει πληγεί από ακραίες παλίρροιες, δείχνει σε ποιο βαθμό η Βενετία βρίσκεται στην καρδιά πολλών ανθρώπων, πρόθυμων να την υποστηρίξουν έτσι ώστε να μπορεί να παρουσιαστεί στις μελλοντικές γενιές εξίσου θεαματικά, όπως είχαμε την καλή τύχη να την δούμε εμείς».

Οι Βασιλικοί Κήποι της Βενετίας ανοίγουν ξανά

Μετά την ομαλή αποκατάσταση που οργανώθηκε και εκτελέστηκε από το Ίδρυμα Κήπων της Βενετίας με κύριο συνεργάτη την Assicurazioni Generali, οι Βασιλικοί Κήποι της Βενετίας άνοιξαν εκ νέου τις πόρτες τους στις 17 Δεκεμβρίου. Η αποκατάσταση της περιοχής αυτής, που αγαπήθηκε από τους κατοίκους της πόλης, είναι ακόμα πιο σημαντική σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη Βενετία. Η πρώτη ανθοφορία των κήπων θα γιορταστεί την άνοιξη του 2020.

Το έργο αποκατάστασης άρχισε τον Δεκέμβριο του 2014, όταν για να αντισταθμίσει την προοδευτική παρακμή αυτού του χώρου εξαιρετικού ιστορικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, το Γραφείο Κρατικής Περιουσίας της Βενετίας ανέθεσε το Μνημειακό Συγκρότημα των Βασιλικών Κήπων στο Ίδρυμα Κήπων Βενετίας , για την αποκατάσταση και τη διατήρησή τους τα επόμενα χρόνια.

Με σκοπό την αποκατάσταση πάρκων, κήπων και κτισμάτων ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, το ίδρυμα ανέθεσε το έργο στον αρχιτέκτονα Paolo Pejrone και στον αρχιτέκτονα Alberto Torsello την αρχιτεκτονική αποκατάσταση και την ανακαίνιση του θερμοκηπίου, βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων Carlo Aymonino και Gabriella Barbini.
Οι εργασίες προγραμματισμού και αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2015 – 2019. Οι ανακαινισμένοι Βασιλικοί Κήποι επανέκτησαν την υπεροχή και τη βοτανική τους πολυπλοκότητα σε συνάφεια με τον ιστορικό σχεδιασμό του 19ου αιώνα, πλούσιο σε απροσδόκητες προοπτικές χώρο για συναντήσεις και περισυλλογή.

Μέλος των Ιδιωτικών Διεθνών Επιτροπών για τη Διαφύλαξη της Βενετίας, το Ίδρυμα Κήπων της Βενετίας θα εξασφαλίσει τη διατήρηση και την ανάπτυξη των κήπων. Θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί επαγγελματίες και ειδικά προγράμματα συντήρησης για τον συγκεκριμένο χώρο, που θα συνδυάζουν την παλαιά γνώση και τις νέες τεχνολογίες. Το Ίδρυμα θα αναπτύξει επίσης προγράμματα βασισμένα στην αειφόρο διαχείριση και την προστασία των φυσικής κληρονομιάς και της πανίδας, καθώς και προγράμματα κατάρτισης αφιερωμένα σε αυτούς τους σκοπούς. Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή ήδη υπάρχουν συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο IUAV, την Lega Italiana Protezione Ucelli (BirdLife Italy) και την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων Veritas.

Οι καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και ερευνητικές δραστηριότητες που προωθούνται και υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Κήπων της Βενετίας θα φιλοξενούνται στην πτέρυγα του Θερμοκηπίου που ονομάζεται The Human Garden, και εκφράζει τη σύνδεση μεταξύ των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούν οι άνθρωποι στο θερμοκήπιο και της ζωής στον κήπο που το περιβάλλει.

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες του Royal Gardens συνδέονται στενά με τους στόχους του “The Human Safety Net” της Fondazione Generali, που προωθεί η Generali ως μέρος της δέσμευσής της να βοηθήσει τις ευάλωτες κοινότητες σε 21 χώρες. Τα κεντρικά γραφεία του “The Human Safety Net” θα βρίσκονται στο κτήριο Procuratie Vecchie στην Piazza San Marco.
Οι διεθνείς καλλιτέχνες Maria Thereza Alves, Jimmie Durham, Francesco Neri και Mona Hatoum έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και να μοιραστούν το όραμά τους για τους Κήπους μέσω ειδικών έργων, όπως έκανε και ο Guido Guidi, σε συνεργασία με την Assicurazioni Generali.

Σύντομη ιστορία των Βασιλικών Κήπων

Οι Βασιλικοί Κήποι της Βενετίας δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Ναπολεόντειου σχεδίου για την ανοικοδόμηση της περιοχής Piazza San Marco με την απόφαση να οριστικοποιείται με διάταγμα του ίδιου του Βοναπάρτη της 11ης Ιανουαρίου 1807 για να χρησιμοποιηθεί το κτήριο Procuratie Nuove ως χώρος του βασιλικού παλατιού.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1920, οι Κήποι, ένα από τα ακίνητα που είχε παραχωρήσει το Κράτος στο Γραφείο Κρατικής Περιουσίας, ανατέθηκαν στην πόλη της Βενετίας και άνοιξαν στο κοινό. Στις 23 Δεκεμβρίου 2014, μέσω μιας σύμβασης παραχώρησης, η αποκατάσταση των Βασιλικών Κήπων ανατέθηκε στο Ίδρυμα Κήπων της Βενετίας, και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019.

Περιτριγυρισμένοι από νερό, οι κήποι καλύπτουν έκταση περίπου 5.000 τετραγωνικών μέτρων, που γειτνιάζουν με το Μουσείο Correr, τα αυτοκρατορικά δωμάτια του Βασιλικού Παλατιού, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη Marciana.

Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1950, οι Κήποι, οι οποίοι ήταν πηγή υπερηφάνειας για την πόλη καθόλη τη διάρκεια του δέκατου ένατου αιώνα, έπεσαν σε παρακμή. Η ισορροπημένη σχέση μεταξύ των Κήπων και των παρακείμενων κτισμάτων σταδιακά χάθηκε. Για αρκετές δεκαετίες, η βοτανική κληρονομιά τους συνίστατο τόσο στην ύπαρξη ειδών που δεν ήταν κατάλληλα για την περιοχή όσο και σε βοτανικά και διαρθρωτικά προβλήματα που είχαν προκαλέσει εμφανή σημάδια νoσηρότητας, σε βαθμό ώστε η αρχική τους διάταξη και σύνθεση να έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Το νεοκλασικό περίπτερο, το οποίο κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Lorenzo Santi μεταξύ 1816 και 1817, ήταν καταφανώς κατεστραμμένο, ενώ η πέργκολα από σφυρήλατο σίδερο του 19ου αιώνα, τα κιγκλιδώματα και η ιστορική γεφυροπλάστιγγα ήταν εγκαταλειμμένα και αποσυνδεδεμένα, όπως και τα ασυμβίβαστα κτίσματα που κατασκευάστηκαν με την πάροδο των ετών. Μεταξύ αυτών, το καταφύγιο από οπλισμένο σκυρόδεμα που χρονολογείται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο λόγω του μεγάλου μεγέθους του, είχε εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στην συνολική σύνθεση των κήπων και εμπόδιζε την αποκατάσταση της πέργκολας.

 

Σχετικές Πληροφορίες
 • Υπεύθυνος έργου:  Ίδρυμα Κήπων Βενετίας
 • Χρόνος παραχώρησης: 19 έτη από τις 23 Δεκεμβρίου 2014.
 • Κύριος εταίρος: Assicurazioni Generali
 • Δωρητές: Φίλοι της Διατήρησης Κληρονομιάς, Ίδρυμα Κήπων Βενετίας, ιδιωτικοί δωρητές
  Νέες φυτεύσεις: 22 δέντρα, 804 θάμνοι, 6.560 ανθοφόρα φυτά, 3.150 βολβοί, 68 φυτά αναρρίχησης.
 • Δέντρα που θεραπεύτηκαν: 7
 • Νεκρά δέντρα που αντικαταστάθηκαν: 19
 • Το θερμοκήπιο: το ανακαινισμένο κτήριο, με παράθυρα που ανοίγουν στον κήπο και στέγη από φύλλα ψευδαργύρου επικαλυμμένα με τιτάνιο, έχει τα στιλιστικά χαρακτηριστικά των ιστορικών θερμοκηπίων. Αποτελείται από ένα κυκλικό κεντρικό περίπτερο που συνδέεται με το ιστορικό Cafehaus και δύο ορθογώνια άκρα: το ανατολικό με το όνομα The Human Garden, θα φιλοξενήσει καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και έρευνες που θα προωθηθούν και θα υποστηριχθούν από το Ίδρυμα Κήπων της Βενετίας. Το δυτικό άκρο περιλαμβάνει χώρους που διαχειρίζεται η βενετική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων Veritas, η οποία εκτελεί καθαρισμούς και εξυγίανση χώρων χρησιμοποιώντας προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση νερού.
  Αρχικά το θερμοκήπιο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Carlo Aymonino και Gabriella Barbini ως ένα μεγαλύτερο κτήριο. Το Ίδρυμα Κήπων της Βενετίας, χρησιμοποιώντας το σχέδιο του αρχιτέκτονα Alberto Torsello, επέλεξε να μειώσει τα μέτρα του αποκατεστημένου θερμοκηπίου. Τα τραπέζια στους χώρους δραστηριοτήτων του Ιδρύματος φτιάχτηκαν από την Μαρία Τζέτζα Άλβες και τον Jimmie Durham της ομάδας Labinac. Οι πολυθρόνες, σχεδιάστηκαν από την Locatelli Partners, κατασκευάστηκαν με υφάσματα Rubelli.
 • Το Coffee House Pavilion: χτίστηκε μεταξύ 1816 και 1817 ως Cafehaus του Royal Garden, οι εσωτερικοί χώροι του ανακαινισμένου κτηρίου σχεδιάστηκαν από την Locatelli Partners. Με την υποστήριξη του illycaffè θα εξυπηρετήσει και πάλι τον σκοπό για τον οποίο προορίστηκε αρχικά, συμβάλλοντας σημαντικά στις δαπάνες για εργασίες συντήρησης και ειδικής συντήρησης των Βασιλικών Κήπων.
 • Εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο αποκατάστασης: De Zottis A. S.a.s ., Errico Costruzioni S.r.l. στο ATI con Co.New.Tech S.a.s ., Sacaim S.p.A ., Setten Genesio S.p.A ., Vernillo Domenico S.r.l.
 • Προμηθευτές και τεχνική υποστήριξη: Erco,  Futurall, Geberit, iGuzzini, Poggi Ugo Terrecotte, Rosa Salva, Rossato, Rubelli, Secco Sistemi, Zintek.
Generali, συνεργάτης στο έργο αποκατάστασης των βασιλικών κήπων της Βενετίας

Ο όμιλος Generali συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες με στόχο τη διατήρηση και την υποστήριξη της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιείται. Από αυτές, η Βενετία είναι τόπος πρωταρχικής σημασίας, δεδομένων των ισχυρών ιστορικών και πνευματικών δεσμών που συνδέουν την πόλη και την Generali εδώ και 185 χρόνια.

Η συνεργασία της εταιρείας με το Ίδρυμα Κήπων Βενετίας για την αποκατάσταση των Βασιλικών Κήπων αποσκοπεί στην ανακατασκευή και διάθεση ενός σημαντικού στοιχείου της ιστορίας και της τέχνης της περιοχής γύρω από την Piazza San Marco όχι μόνο στους κατοίκους της Βενετίας αλλά και στους επισκέπτες. Η Piazza San Marco είναι ένας μοναδικός χώρος και η Generali συμμετέχει σε μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να τιμήσει το παρελθόν της και να διασφαλίσει το μέλλον της: η αποκατάσταση των Βασιλικών Κήπων σηματοδοτεί την αρχή αυτού του ταξιδιού.

Η παρουσία της Generali στη Βενετία χρονολογείται από το 1832 όταν, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Ομίλου στην Τεργέστη, άνοιξε ένα γραφείο στο κτήριο Procuratie Vecchie, που βρίσκεται στην Piazza San Marco. Η ιστορία του Ομίλου συνδέθηκε γρήγορα με την ιστορία της πόλης, με πολλά γεγονότα να μαρτυρούν αυτούς τους δεσμούς.

Το 1848, τα ηγετικά στελέχη της εταιρείας αγκάλιασαν τον σκοπό της Δημοκρατίας του Daniele Manin, ήρωα της ιταλικής ενοποίησης. Στο πλαίσιο του αγώνα για την ενοποίηση, η εταιρεία επέλεξε να χρησιμοποιήσει το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου ως σύμβολό της αντί για τον αετό των Αψβούργων.

Περαιτέρω αποδείξεις των στενών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ της Generali και της Βενετίας φαίνονται στις αφίσες που έφτιαξε για την εταιρεία μεταξύ 1926 και 1938 ο εξαιρετικός καλλιτέχνης αφίσας Marcello Dudovich και σε πολλά ιστορικά φωτογραφικά στιγμιότυπα: σε ένα από το 1867, ο Giuseppe Garibaldi γιορτάζει την πρόσφατα ενωμένη Ιταλία, ενώ στέκεται μπροστά στα παράθυρα του Procuratie Vecchie, ενώ πλήθος συγκεντρώνεται κάτω στην πλατεία. Σε μια άλλη βλέπουμε τα αρχικά AG να σχηματίζονται στο έδαφος, όπως κάθε μέρα μέχρι το 1974, από τους θυρωρούς της εταιρείας που έριχναν σπόρους για τα περιστέρια. Υπάρχει μια φωτογραφία από τις ταπετσαρίες Fortuny με τις οποίες το Procuratie Vecchie στολιζόταν σε σημαντικές περιστάσεις. Υπάρχουν φωτογραφίες από διάσημους επισκέπτες στην εταιρεία, όπως ο Charlie Chaplin, από τη μεγάλη γόνδολα του ναυτικού κύκλου της εταιρείας που ανοίγει την ιστορική ρεγκάτα στο Μεγάλο Κανάλι, καθώς και εικόνες πολλών άλλων εκδηλώσεων που στήριξε η Generali.

Η Generali βρίσκεται στη Βενετία στα γραφεία της στο Procuratie Vecchie. Το κτήριο ορόσημο υφίσταται σημαντική αποκατάσταση. Μόλις αυτή ολοκληρωθεί, θα ανοίξει για το κοινό για πρώτη φορά σε 500 χρόνια, καθιστώντας το βάση και παγκόσμιο κόμβο για το Human Safety Net.

Το Έργο αυτό αποτελεί μέρος του ευρύτερου οράματος για την αποκατάσταση ολόκληρης της πλατείας του Αγίου Μάρκου, το οποίο η εταιρεία προώθησε με υπερηφάνεια και πάθος και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για την πόλη.

Για πολλά χρόνια η Generali υποστήριξε την όπερα Fondazione Cini και την Όπερα La Fenice. Η Βενετία εξακολουθεί να εκφράζει το πνεύμα του διεθνισμού και της πολυπολιτισμικότητας του Ομίλου.

Συμμετέχοντας στο έργο για την αποκατάσταση των Βασιλικών Κήπων, το οποίο περιλαμβάνει ένα χώρο με τον τίτλο “The Human Garden” που φιλοξενεί τις καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Ιδρύματος Κήπων της Βενετίας, η Generali δικαίωσε άλλη μια φορά τον ρόλο της ως προστάτη της τέχνης με καινοτόμο τρόπο.

Η Generali έχει θέσει ως στόχο της να μοιραστεί μια μοναδική κληρονομιά με την κοινότητα στην οποία δραστηριοποιείται, με την πεποίθηση ότι η διαφύλαξη και η καλλιέργεια της κουλτούρας θα τονώσει την ανάπτυξη και την εξέλιξη.

Φωτ.: area marciana_credits_shutterstock_, I GIARDINI REALI DI VENEZIA_Assonometria, Credits_Luca Cervesato

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη αντιπροσωπείας της ΕΑΕΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Επόμενο άρθροΈκθεση του Πέτρου Ζουμπουλάκη στον Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ»