Μελέτες

Αναταράξεις μετά την άρση των περιορισμών βλέπει η Swiss Re

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια πορεία ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης από την πανδημία του Covid-19, αλλά η ανάκαμψη αυτή δεν θα είναι ομαλή, εκτιμά η Swiss Re, στο πλαίσιο της ανάλυσης των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας και της ασφαλιστικής αγοράς για το 2022/23.

Η τελευταία έρευνα sigma της Swiss Re προβλέπει πραγματική οικονομική ανάπτυξη 5,6% φέτος, αλλά αυτή θα επιβραδυνθεί σε 4,1% το 2022 και 3,0% το 2023, κυρίως λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και του υψηλού κόστους ενέργειας. Ο υπ’ αριθμόν ένας βραχυπρόθεσμος μακροοικονομικός κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος πηγάζει από τους ίδιους παράγοντες.

Αυτό που χρειάζεται, σύμφωνα με τη Swiss Re, είναι η υποστήριξη των κυβερνήσεων, για να καταστεί δυνατή η διαρθρωτική ανάκαμψη. Η ίδια εντοπίζει τρεις παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές: τις τάσεις απόκλισης μεταξύ των χωρών, την ψηφιοποίηση και την απαλλαγή από τις εκπομπές αερίων του άνθρακα.

Η αυξανόμενη απόκλιση εντός και μεταξύ των χωρών όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη, τον πλούτο, το εισόδημα και τις κοινωνικοοικονομικές ευκαιρίες προκαλεί ανησυχία. Αυτές οι αποκλίσεις καθιστούν την ανάκαμψη εύθραυστη. Η ψηφιοποίηση είναι πιθανό να είναι το κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας και οι ειδικοί της Swiss Re πιστεύουν ότι η ταχεία πρόοδος σε αυτόν τον τομέα είναι ζωτικής σημασίας. Παράλληλα, η ταχεία πρόοδος όσον αφορά την απαλλαγή από τις εκπομπές αερίων του άνθρακα είναι επίσης επιτακτική, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο φέτος υποδεικνύουν ότι οι κλιματικοί κίνδυνοι είναι μπροστά μας.

«Δεδομένης της ικανότητας και της τεχνογνωσίας του στην απορρόφηση κινδύνων, ο ασφαλιστικός κλάδος είναι ζωτικής σημασίας, για να καταστήσει τις κοινωνίες και τις οικονομίες πιο ανθεκτικές. Ωστόσο, για να πετύχουμε μία χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάπτυξη, όλοι πρέπει να συμμετάσχουν», δήλωσε ο κ. Jerome Haegeli, Group Chief Economist της Swiss Re.

«Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο σύστημα αγοράς. Για αυτό, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποδεχτούν και να απορροφήσουν το κόστος της κλιματικής αλλαγής και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να λάβουν υπόψη τις επιπτώσεις των οικονομικών τους πολιτικών. Αυτό θα βοηθήσει να κάνουμε τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050», πρόσθεσε.

Η Swiss Re είναι αισιόδοξη όσον αφορά τις προοπτικές για τα ασφάλιστρα παγκοσμίως, αναμένοντας αύξηση που θα ξεπεράσει την καταγεγραμμένη τάση, 3,3% το 2022 και 3,1% το 2023. Σύμφωνα με τη sigma, υπάρχει αυξανόμενη ευαισθητοποίηση μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, μετά το σοκ του Covid-19, τόσο για τις ασφαλίσεις ζωής όσο και για τις ασφαλίσεις κατά ζημιών. Περαιτέρω υποστήριξη στον ασφαλιστικό κλάδο αναμένεται να δώσει η συνεχιζόμενη σκλήρυνση των δεικτών στις εμπορικές γραμμές ασφάλισης ζημιών. Τα ασφάλιστρα παγκοσμίως αναμένεται για πρώτη φορά να ξεπεράσουν τα $7 τρις, έως τα μέσα του 2022, νωρίτερα από ό,τι είχε υπολογιστεί στη μελέτη του Ιουλίου.

«Οι συνθήκες της αγοράς υποδηλώνουν ότι η θετική δυναμική των τιμών θα συνεχιστεί σε όλες τις προϊοντικές γραμμές ασφάλισης και τις περιοχές. Οι υψηλότερες απαιτήσεις λόγω πληθωρισμού σε όλους τους κλάδους ασφάλισης, ο συνεχιζόμενος κοινωνικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ και τα επίμονα χαμηλά επιτόκια θα είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στη σκλήρυνση της αγοράς», επεσήμανε ο κ. Haegeli.

Σύμφωνα με τη Swiss Re, τα μαθήματα της χρονιάς που πέρασε είναι σημαντικά: Η κρίση απέδειξε, για άλλη μια φορά, τη χρησιμότητα του κλάδου αντασφάλισης ως ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση του κινδύνου. Η επίγνωση όσον αφορά τον κλιματικό κίνδυνο έχει αυξηθεί, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, και σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ο επείγων χαρακτήρας του αγώνα για κλιματική ουδετερότητα. Τέλος, η αγορά έμαθε πόσο καλά δέχονται οι καταναλωτές την ψηφιακή ασφάλιση. Έμαθε, επίσης, ότι η αυξανόμενη ανισότητα μπορεί να επιδεινώσει τις κοινωνικές εντάσεις.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης

  • Η κυκλική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί, καθώς επιμένουν οι κρίσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και η νομισματική πολιτική βοηθάει όλο και λιγότερο την κατάσταση. Οι προβλέψεις της Swiss Re για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι κατώτερες της επικρατούσας άποψης.
  • Προβλέπει σε παγκόσμιο επίπεδο μέσο ετήσιο πληθωρισμό πάνω από την επικρατούσα άποψη για το 2022, με 5,0% στις ΗΠΑ, 2,6% στη ζώνη του Ευρώ και 3,8% στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από τον στόχο 2% των κεντρικών τραπεζών. Οι πιέσεις κόστους αρχίζουν να τροφοδοτούνται από πιο δύσκολα αναστρέψιμες τιμές, όπως το ενοίκιο και οι μισθοί.
  • Εκτιμάται ότι τα πραγματικά ασφάλιστρα παγκοσμίως θα αυξηθούν κατά 3,4% το 2021, ανεβάζοντας τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα προ αντασφάλισης σε 8%, πάνω από το επίπεδο του 2019.
  • Η κερδοφορία θα βελτιωθεί το 2022 μετά από ένα δύσκολο 2021, καθώς ο ασφαλιστικός κλάδος απορροφά απαιτήσεις που σχετίζονται με τον Covid-19, ζημιές από φυσικές καταστροφές άνω του μέσου όρου και υψηλό πληθωρισμό.
  • Τα κέρδη από την αναδοχή ασφαλίσεων ζημιών αναμένεται να ανακάμψουν από το 2022, καθώς οι ασφαλιστές αφομοιώνουν τις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό και τα επιτόκια στις εμπορικές γραμμές αυξάνονται ξανά.
  • Για τους ασφαλιστές ζωής, η πρόοδος στους εμβολιασμούς κατά του Covid -19 αναμένεται, επίσης, να ενισχύσει την κερδοφορία από το 2022, μετά από ένα έτος υψηλής θνησιμότητας (το 2021). Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, ο δείκτης παροχών ασφάλισης ζωής τον Απρίλιο του 2021 ήταν υπερδιπλάσιος από εκείνον του Απριλίου 2020.
  • Οι αποδόσεις των επενδύσεων πιθανότατα θα δοκιμαστούν από τα συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια, που δεν αντισταθμίζουν πλήρως τον πληθωρισμό, καθιστώντας την πειθαρχία στο underwriting ζωτικής σημασίας.

Πηγή: https://www.swissre.com/institute/research/sigma-research/sigma-2021-05.html


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας