Ανακοίνωση της ΟΑΣΕ για τις συναντήσεις της με ΔΕΙΑ, ΕΑΕΕ και Επροσώπους της Διεθνούς Ενώσεως

426

Η ΟΑΣΕ μετά από συναντήσεις που είχε με την εργοδοσία της Διεθνούς Ενώσεως, εκπροσώπους της ΔΕΙΑ και με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΑΕΕ εξέδωσε, στις 12/7/13, την ακόλουθη ανακοίνωση: 


Συνάδελφοι/ σες,

Έπειτα από την απόφαση της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της ΤτΕ,  την Παρασκευή 28/6/2013, με την οποία ανέστειλε τις εργασίες της εταιρίας ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΙΣ, η Ομοσπονδία και ο ΣΥΑΕ πραγματοποίησαν συναντήσεις με την εργοδοσία της εταιρίας, με τους εκπροσώπους της ΔΕΙΑ και με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΑΕΕ.

Δυστυχώς επαληθεύονται για μια ακόμη φορά οι ανησυχίες, οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις των εργαζομένων. Κράτος και εργοδοσία παίζουν παιγνίδια σε βάρος των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα από την πλευρά της εταιρίας μας δηλώθηκε ότι το πρόβλημα που υπήρχε με τα αποθεματικά της ήταν κατά την άποψή της πλέον αντιμετωπίσιμο, με βάση τις προτάσεις της και τις προοπτικές της. Μας δηλώθηκε όμως ότι αν δεν ανακληθεί η απόφαση της ΔΕΙΑ η ιδιοκτησία της εταιρίας δεν πρόκειται να αταποκριθεί στο υπόλοιπο των υποχρεώσεών της αφού εκτιμά ότι η όλη διαχείριση από πλευράς της πολιτείας καταλήγει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της. Δεν μας εξηγήθηκε βέβαια γιατί όλα αυτά δεν γινόντουσαν νωρίτερα ώστε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πρόβλημα.

Οι εκπρόσωποι της ΔΕΙΑ από την άλλη μας ενημέρωσαν για το πρόβλημα που υπήρχε δηλώνοντας ότι, αφού η εταιρία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, ήταν υποχρεωμένοι να πάρουν μέτρα προστασίας προς τους καταναλωτές απαγορεύοντας στην εταιρία την διενέργεια εργασιών για το απομένον διάστημα. 

Από την πλευρά μας κάναμε σαφές ότι η απόφαση της ΔΕΙΑ, ακόμη και αν δεν το λέει ξεκάθαρα, οδηγεί την εταιρία σε μαρασμό και κλείσιμο, με άμεση συνέπεια ανασφάλιστους πελάτες, απολυμένους εργαζόμενους και δίκτυα πωλήσεων στον αέρα. Επισημάναμε παράλληλα ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο επέτρεπε την τοποθέτηση Επιτρόπου ο οποίος, αν λειτουργούσε εδώ και μήνες ως επόπτης εντός της εταιρίας, θα μπορούσε να βοηθήσει στην διαφύλαξη των αποθεματικών της και κατά συνέπεια των καταναλωτών και των εργαζομένων και δικτύων. Έτσι δεν θα φτάναμε στο σημερινό αδιέξοδο. 

Η απάντηση ήταν ότι η τοποθέτηση Επιτρόπου θα έβλαπτε την φήμη της εταιρίας. Λες  και η απόφαση της ΔΕΙΑ την προστατεύει!
 
Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται από πλευράς πολιτείας το θέμα της εποπτείας με «νόμιμα και λογικά» μέτρα οδηγεί τελικά στο κλείσιμο εταιριών, στον αφελληνισμό της αγοράς μας και της οικονομίας της χώρας και στην απόλυση χιλιάδων συναδέλφων μας.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να λάβουν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των συσσωρευμένων προβλημάτων με σχεδιασμένες κινήσεις στοχευμένες στην διευκόλυνση εταιριών που θέλουν είτε να συγχωνευτούν είτε να στηριχθούν στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα. Να ελέγξει όλους τους μετόχους και τα περιουσιακά τους στοιχεία που προέκυψαν από τα παρελθοντικά κέρδη των εταιριών τους και να τους υποχρεώσει να στηρίξουν με αυτά τις επιχειρήσεις τους και τις θέσεις εργασίας.

Συνάδελφοι/σες

Στη συνάντησή μας με την ΕΕ της ΕΑΕΕ θέσαμε το πρόβλημα που δημιουργείται από την απώλεια θέσεων εργασίας και την δυσφήμιση της αγοράς από τις διαδοχικές ανακλήσεις αδειών ασφαλιστικών εταιριών. Ζητήσαμε να υπάρξει από την πλευρά της παρέμβαση προς την ΔΕΙΑ στην κατεύθυνση της λήψης σοβαρών προληπτικών μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν ανακλήσεις. 

Η ΕΕΑΕ δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου ότι δεν ξέρει και δεν άκουσε τίποτα. Οφείλει από το θεσμικό της ρόλο να προτείνει προς την ΤτΕ προτάσεις τέτοιες που θα διασφαλίζουν τους καταναλωτές, γιατί ο διασφαλισμένος καταναλωτής είναι η πιο σωστή επένδυση για τις ασφαλιστικες εταιρίες. 

Επίσης ζητήσαμε να υπάρξει από τις εταιρίες του κλάδου πρόνοια ώστε οι παραγωγές που μεταφέρονται από εταιρίες των οποίων ανακαλείται η άδεια, να «συνοδευονται» και από ανάλογες προσλήψεις προσωπικού που τις εξυπηρετούσαν. Δυστυχώς λάβαμε ως απάντηση την ευχή η εποπτική αρχή να φροντίσει για τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος και την «λύπη» των μελών της για τις χαμένες θέσεις εργασίας.

Συνάδελφοι/σες

Ας γίνει πλέον κατανοητό ότι οι χιλιάδες απολυμένοι συνάδελφοί μας δεν είναι παρελθόν. Είναι παρόν και μας αφορά όλους. Ο καθένας αύριο μπορεί να είναι στην θέση τους. Οι ακολουθούμενες κυβερνητικές πολιτικές που μέχρι στιγμής έχουν μονόπλευρο προσανατολισμό κατά των εργαζομένων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα μεγάλα συμφέροντα, είναι καταστροφικές για την οικονομία μας και κατά συνέπεια για μας τους ίδιους.  Έχουμε χρέος όλοι μας να ξανασκεφτούμε την στάση μας και να αγωνιστούμε για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας. Να αγωνιστούμε για την αλλαγή των εφαρμοζόμενων πολιτικών. 
Καλούμε άμεσα πολιτεία, ΤτΕ, ΕΑΕΕ καταναλωτές και διαμεσολαβούντες να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να βρεθούν οι λύσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν καταναλωτές, εταιρίες και εργαζόμενους. 

Και σε αυτό το πλαίσιο καλούμε ΑΜΕΣΑ την πολιτεία και την Τράπεζα Τ.Ε. να αποδεχθεί την πρόταση της ΟΑΣΕ και να διορίσει Επίτροπο, εφαρμόζοντας το νόμο, διατηρώντας την εταιρία σε λειτουργία.

                                         Για το Εκτελεστικο Συμβούλιο,

              Ο Πρόεδρος                               ο Γεν. Γραμματέας

 Χρήστος Παπαδόγιαννης                     Μανώλης Χατζάκης

Προηγούμενο άρθροΜaxima Insurance: Στο παγκόσμιο συνέδριο MDRT στις ΗΠΑ
Επόμενο άρθροGenerali Hellas: Στην υπηρεσία της το SAS Visual Analytics