Εταιρείες

Ανακοίνωση της ΟΑΣΕ για ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΩΣΗ

 Με αφορμή την απόφαση της ΤτΕ για αναστολή  των εργασιών της Διεθνούς Ενώσεως η ΟΑΣΕ εξέδωσε σήμερα (1/7/2013) την ακόλουθη ανακοίνωση:

Συνάδελφοι/ σες,

Η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της ΤτΕ, με απόφασή της, την Παρασκευή 28/6/2013, ανέστειλε τις εργασίες της εταιρείας ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΙΣ. Συγκεκριμένα καλεί την εταιρεία μέχρι 15/7 να καταβάλει σε μετρητά ποσό περίπου 6,5 εκατ. € προκειμένου να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της για συμπλήρωση των αποθεματικών της.

Ανεξάρτητα από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της εταιρείας προς την εποπτική αρχή, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τέτοιου είδους χειρισμοί και αποφάσεις ουσιαστικά ισοδυναμούν με ανάκληση της άδειας της εταιρείας. Και τούτο διότι όταν απαγορεύεται στο ενδιάμεσο διάστημα να εκδίδει ή να ανανεώνει συμβόλαια και να κάνει πρόσθετες πράξεις, πώς αλλιώς λέγεται αυτό εκτός από “κλείσιμο”; Εξάλλου, αν η ΤτΕ με την απόφασή της θέλει να προστατεύσει την αγορά μέχρι η εταιρεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα έπρεπε να εφαρμόσει τη δυνατότητα που της δίνει ο νομοθέτης και να τοποθετήσει Επίτροπο, ο οποίος μέσα από τη “λειτουργούσα” εταιρεία θα ικανοποιούσε αυτή την ανάγκη.

Συνάδελφοι/σες
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η πολιτεία ουσιαστικά αδιαφορεί για τις επιπτώσεις σε ασφαλισμένους και εργαζόμενους. Σε μια εποχή που η κάθε θέση εργασίας είναι πολύτιμη, αντί να λαμβάνονται μέτρα πρόνοιας για την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου, μέσα από έναν γενικότερο σχεδιασμό, οδηγούμαστε στην επικράτηση του νόμου της ζούγκλας με την επιβίωση των ισχυροτέρων. Η Ελληνική ασφαλιστική αγορά θα καταλήξει να αποτελείται από τα υποκαταστήματα λίγων μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, με ότι σημαίνει αυτό για τις θέσεις εργασίας και την πορεία της οικονομίας της χώρας μας.

Καλούμε, έστω και αυτή την στιγμή την ΤτΕ να εφαρμόσει άμεσα το θεσμό του Επιτρόπου, επιτρέποντας ταυτόχρονα στην εταιρεία να λειτουργεί ουσιαστικά, την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να ασχοληθούν σοβαρά και με σχέδιο για την εξυγίανση της αγοράς με παράλληλη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την ΕΑΕΕ να σταματήσει απλώς να παρατηρεί τις εξελίξεις και να παρέμβει με προτάσεις της στην ίδια κατεύθυνση. Τέλος καλούμε τις εταιρείες του κλάδου και την ΕΑΕΕ να εφαρμόσουν σχέδιο για τη διάσωση των θέσεων εργασίας, αφού σε κάθε περίπτωση η ασφαλιστική παραγωγή των εταιρειών που κλείνουν περιέρχεται στις απομένουσες εταιρίες.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η αδιαφορία όλων των εμπλεκομένων.

Δηλώνουμε ότι σε κάθε περίπτωση ο κλάδος πρέπει να αγωνιστεί ενωμένος για τη διάσωση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων του και για αυτό καλούμε τον κάθε συνάδελφο να ενεργοποιηθεί μέσα από τα συνδικάτα του. Αύριο είναι σίγουρο ότι ο κίνδυνος θα κτυπήσει κάποιους άλλους από εμάς.

Ο Πρόεδρος                                ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Παπαδόγιαννης            Μανώλης Χατζάκης

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας