Ανακοίνωση της ΟΑΣΕ σχετικά με την IDD

301
oase black logo

Στην κατάργηση των αμοιβών μεσολάβησης των υπαλλήλων των ασφαλιστικών εταιρειών εστιάζει η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το  Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΟΑΣΕ.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΟΑΣΕ αναφέρονται τα εξής:

Συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμη αντιλαϊκή επίθεση κατά των εισοδημάτων των εργαζομένων του κλάδου μας. Με την ψήφιση του Ν.4583/18-12-2018 που αφορά στην ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (IDD), ουσιαστικά καταργεί, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από την Οδηγία, τις αμοιβές των  υπαλλήλων που ασκούν διαμεσολάβηση σε ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Έως την ψήφιση του ανωτέρου νόμου, οι ασφαλιστικοί υπάλληλοι είχαν την δυνατότητα να αμείβονται όταν διαμεσολαβούν στην σύναψη ασφαλιστικών συμβάσεων στην επιχείρηση που εργάζονταν, με προμήθειες επί των συμβάσεων που δεν μπορούσαν να ξεπερνούν το ποσό των 5.000€ ετησίως. Έτσι, οι συνάδελφοι μας μπορούσαν να  συμπληρώνουν κατ’ ελάχιστο το εισόδημά τους με ένα μικρό ετήσιο ποσό, προωθώντας τα ασφαλιστικά προϊόντα των εταιρειών τους.

Η Ομοσπονδία μας από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε αντέδρασε άμεσα και έκανε παρέμβαση στην προπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και προς το αρμόδιο υπουργείο με επιχειρήματα υπέρ των αιτημάτων της. Ειδικότερα, αναφέραμε ότι:

  • η κοινοτική οδηγία δεν αφαιρεί το δικαίωμα των ασφαλιστικών υπαλλήλων να αμείβονται, όπως γίνεται σήμερα, με την προϋπόθεση να έχουν πιστοποιηθεί μετά από εξετάσεις, όπως αντίστοιχα συμβαίνει με όλους όσους πωλούν ασφαλιστήρια συμβόλαια. Οι διατάξεις περί αμοιβής με προμήθειες όσων υπαλλήλων, εκτός της υπαλληλικής τους εργασίας,  «φέρνουν» και συμβόλαια στους εργοδότες τους, σε καμιά περίπτωση δεν έρχονται να εμποδίσουν τις δραστηριότητες των υπόλοιπων διαμεσολαβούντων στην ασφάλιση και να προκαλέσουν αθέμιτο ανταγωνισμό.
  • Η συνήθης πελατεία των ασφαλιστικών υπαλλήλων προέρχεται από το προσωπικό, οικογενειακό και στην «καλύτερη» περίπτωση το πολύ φιλικό περιβάλλον τους, οπότε η «εξαφάνιση» του ασήμαντου «ανταγωνιστή» δεν θα οδηγήσει σε όφελος των διαμεσολαβούντων.
  • Ακόμη επισημάναμε τον κίνδυνο που μπορεί να προέλθει από κάποιες ασφαλιστικές επιχειρήσεις που θα βρουν «χρυσή» ευκαιρία να «καρπωθούν» την παραγωγή των υπαλλήλων τους και τις αναλογούσες προμήθειες.

Η Κυβέρνηση αγνόησε τις αιτιάσεις και τα επιχειρήματα της ΟΑΣΕ και προχώρησε στην ψήφιση του νόμου, χωρίς να καθορίσει και να διευκρινίσει, όπως οφείλει,  το καθεστώς αμοιβής των ασφαλιστικών υπαλλήλων που ασκούν διαμεσολάβηση στην σύναψη ασφαλιστικών συμβάσεων.

Συνάδελφοι,

Η «φιλεργατική» αριστερή Κυβέρνηση, εφόσον ισχυρίζεται ότι την ενδιαφέρουν τα δικαιώματα και η οικονομική βελτίωση των εργαζομένων, θα πρέπει να κατανοήσει τα ορθά επιχειρήματα της ΟΑΣΕ και να επαναφέρει  την καταργηθείσα διάταξη.

Για την Ομοσπονδία μας δεν έχει κλείσει το θέμα! Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των ασφαλιστικών υπαλλήλων (μετά από την πιστοποίησή τους) να ασκούν μεσολάβηση και να αμείβονται, όπως ίσχυε έως σήμερα.

Συναδελφικά

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο

Προηγούμενο άρθροΠράξη Εκτελεστικής Επιτροπής ΤτΕ 153/8.1.2019 (εξετάσεις πιστοποίησης)
Επόμενο άρθροΗ εκπαίδευση στόχος, όραμα και “όχημα” ανάπτυξης της NP Aσφαλιστικής