Οικονομικά Μεγέθη

Allianz: Λειτουργικά κέρδη €14,7 δισ. το 2023

Ρεκόρ λειτουργικών κερδών και καθαρού αποτελέσματος για τους μετόχους της πέτυχε η Allianz τη χρονιά που πέρασε.

Ειδικότερα, το 2023, ο συνολικός όγκος εργασιών της Allianz αυξήθηκε κατά 5,5% σε €161,7 δισ. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 6,7% στα €14,7 δισ., κυρίως λόγω του κλάδου Ζωής & Υγείας, ενώ τα βασικά καθαρά κέρδη των μετόχων διαμορφώθηκαν στα €9,1 δισ., αυξημένα κατά 30,3%.

Κατά το 4ο τρίμηνο του 2023, ο συνολικός όγκος εργασιών διαμορφώθηκε στα €39,6 δισ. (+7,8%). Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε €3,8 δισ., αυξημένα κατά 17,0%, χάρη στον κλάδο Ζωής & Υγείας και υποστηριζόμενα από σταθερά αποτελέσματα σε όλους τους άλλους κλάδους δραστηριοποίησης. Τα βασικά καθαρά κέρδη των μετόχων αυξήθηκαν κατά 46,4%, φτάνοντας τα €2,4 δισ.

Ο δείκτης κεφαλαιοποίησης Solvency ΙΙ διαμορφώθηκε σε 206% στο τέλος του 2023, σε σύγκριση με 201% στο τέλος του 2022.

Ο στόχος για το 2024 όσον αφορά τα λειτουργικά κέρδη είναι τα €14,8 δισ., συν ή πλην €1 δισ.

Επίσης, η διοίκηση της Allianz θα προτείνει μέρισμα ανά μετοχή €13,80 (+21,1% από το 2022). Ο δείκτης απόδοσης του τακτικού μερίσματος αυξάνεται στο 60% (από 50%). Αυτή η νέα μερισματική πολιτική θα ισχύει ήδη για το μέρισμα του οικονομικού έτους 2023.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους έως και €1 δισ.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Oliver Bäte, Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz SE, δήλωσε:

«Η Allianz συνέχισε το επιτυχημένο ρεκόρ λειτουργικών κερδών και βασικών καθαρών εσόδων, εδραιώνοντας την ηγετική μας θέση ως μία από τις πιο ανθεκτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ενεργούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως.

Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πελάτες μας στην Allianz, και στην ανθεκτικότητα και τις δυνατότητες του επιχειρηματικού μοντέλου και των ανθρώπων μας.

Ο κλάδος Περιουσίας & Ατυχημάτων σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη, καθώς υποστηρίξαμε τους πελάτες μας που επλήγησαν από αυξημένα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα. Ο κλάδος Ζωής & Υγείας σημείωσε κερδοφόρα ανάπτυξη, καθώς αναπτύξαμε ελκυστικές λύσεις για την προστασία των πελατών μας από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στις αποταμιεύσεις τους, ενώ στον κλάδο Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων πετύχαμε ισχυρές καθαρές εισροές σε ένα ασταθές περιβάλλον στις κεφαλαιαγορές.

Η πειθαρχία στη στρατηγική, την εκτέλεση και τη διαχείριση των κεφαλαίων ενισχύει τις προοπτικές για τα λειτουργικά κέρδη του 2024, τη νέα μερισματική πολιτική και το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών. Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που μας δίνει το μέγεθός μας για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητάς μας και τη μετατροπή της άριστης εμπειρίας των πελατών μας σε κερδοφόρα ανάπτυξη».


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας