Άρθρα

Allianz Economic Outlook: Tο “ευαίσθητο” 2020

Η δεκαετία έχει αλλάξει, οι προκλήσεις όμως όχι. Ωστόσο, μερικές από τις “πληγές” των τελευταίων δύο ετών μπορεί να είναι λιγότερο επώδυνες. Στην τελευταία τους έκθεση, οι οικονομολόγοι της Allianz παραθέτουν τις 10 κορυφαίες προσδοκίες τους από το 2020…

Η δεκαετία του 1920 ήταν τα “Roaring 20s”. Τι είδους δεκαετία θα είναι αυτή του 2020 είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακόμα. Τα τελευταία χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας χαρακτηρίστηκαν από αβεβαιότητες. Μια ανατροπή είναι αναπόφευκτη, με το πολιτικό και οικονομικό κλίμα να είναι “συννεφιασμένο” στην καλύτερη περίπτωση.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις γι’ αυτά που έρχονται. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Allianz, το 2020 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το σημείο καμπής ως προς τις πολιτικές που υπερασπίζονται την ανάπτυξη με κάθε κόστος, καθώς οι κοινωνικές εντάσεις παραμένουν αυξημένες, ο πολλαπλασιασμός των πολιτικών κινδύνων και η κλιματική αλλαγή απαιτούν επανασχεδιασμό ακόμα και των καλύτερων πλάνων.
Στην τελευταία έκθεσή της, η Allianz Research περιγράφει τι να περιμένουμε κυρίως το 2020.

1) Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη: Τα χειρότερα μπορεί να έχουν τελειώσει

Δεν είναι ακόμα καιρός να… ανοίξουμε σαμπάνιες, αλλά η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φαίνεται να έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της στα τέλη του 2019 και να είναι έτοιμη να βελτιωθεί, λόγω του τερματισμού της εμπορικής και βιομηχανικής ύφεσης.

Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί με υποτονικούς ρυθμούς κάτω του 3%, μεταξύ του 2020 και του 2021. Είναι πιθανή η αύξηση των παγκόσμιων περιστατικών αφερεγγυότητας κατά 6% φέτος, κάτω από το 9% που αναμένεται για το 2019, αλλά σε εξίσου υψηλό ποσοστό.

2) Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας: Σημάδια συμφιλίωσης

Έχει ενεργοποιηθεί κάποιας μορφής εκεχειρία, μετά την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας. Ενώ αυτή η μίνι-συμφωνία είναι απίθανο να αλλάξει ουσιαστικά το παιχνίδι, βάζει ωστόσο στην άκρη κάποιες από τις αβεβαιότητες, σε ένα έτος εκλογών για τις ΗΠΑ. Προς το παρόν, ο μέσος όρος των δασμών των ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνει στο 7%.

3) Οι δαπάνες των ΗΠΑ: Επίκειται αύξηση του χρέους

Για τις ΗΠΑ, το 2020 θα είναι ζωτικής σημασίας. Πρόκειται για ένα πολιτικά φορτισμένο έτος λόγω των προεδρικών εκλογών, αλλά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι δημοσιονομικές δαπάνες είναι πιθανό να αυξηθούν. Τον Ιούλιο του 2019, συμφωνήθηκε ένα ανώτατο όριο κυβερνητικών δαπανών, για το 2019 και το 2020, ύψους $300 δις. Από το 2021 και μετά αναμένονται πιο επεκτατικές πρωτοβουλίες στον φορολογικό τομέα. Οι ΗΠΑ αναμένεται να διερευνήσουν περαιτέρω τον δρόμο του υψηλότερου δημόσιου και εταιρικού χρέους.

4) Ο παράγοντας Κίνα: διαχείριση της επιβράδυνσης

Φαίνεται πως η παγκόσμια οικονομία δεν θα λάβει μια νέα τόνωση ως δώρο από την Κίνα φέτος. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μοιάζει να επιβραδύνεται σε 5,9% το 2020 και 5,8% το 2021, από το 6,2% που αναμένεται να καταγραφεί για το 2019. Η εστίαση της Κίνας είναι πιθανό να αφορά στη διαχείριση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και όχι στην αντιστροφή της.

5) Ευρωζώνη: Σταθερή αλλά συννεφιασμένη

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από το 1,4% της δυναμικής της. Η ευνοϊκή αγορά εργασίας και η ισχυρή αύξηση μισθών σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα παραμείνουν υποστηρικτικοί και οι επιπλοκές από το Brexit θα αμβλυνθούν, αλλά η επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Γερμανία, οι άβολοι κυβερνητικοί συνασπισμοί, η υποβόσκουσα κοινωνική δυσαρέσκεια και η απειλή δασμών από τις ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα θα συντελέσουν σε ένα μάλλον συννεφιασμένο κλίμα.  

6) Κεντρικές τράπεζες: Παραμένει το δίχτυ ασφαλείας

Το 2020, οι νομισματικές πολιτικές θα παραμείνουν ως δίχτυ ασφαλείας για τις αγορές. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2020, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας της χώρας πιέζεται πολύ. Οποιαδήποτε ομαλοποίηση μπορεί να αναμένεται μόνο μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Χαλάρωση και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τον Απρίλιο είναι πιθανή μια μείωση των επιτοκίων και η ποσοτική χαλάρωση αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Ανάλογα θα κινηθούν και οι άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

7) Κοινωνική δυσαρέσκεια: Διαμορφωτής πολιτικών και διαδικασιών

Καθώς οι φωνές διαμαρτυρίας δυναμώνουν, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν. Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να γίνουν περισσότερο αναδιανεμητικές, καθώς η πολιτική κατάσταση παραμένει εύθραυστη σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κοινωνική ένταση σε διάφορα μέρη του κόσμου δεν φαίνεται να υποχωρεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, και οι εταιρείες θα αναγκαστούν να στρέψουν την προσοχή τους από τα κέρδη στους μισθούς.

8) Σπίτι μου είναι όπου βρίσκεται το κέρδος

Το σπίτι θα ήταν καλύτερα να βρίσκεται εκεί όπου είναι η καρδιά! Οι αναπτυξιακές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, βοηθώντας τις εταιρείες που εξαρτώνται περισσότερο από τον εγχώριο τομέα να ξεπεράσουν εκείνες που έχουν παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η αυτοκινητοβιομηχανία, ειδικότερα, βρίσκεται σε επισφαλή θέση. Αν και θα υπάρξουν μακροχρόνιες διαταραχές, είναι αναμενόμενη μια βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση εάν αναζωογονηθεί η κινεζική αγορά.

9) Συσχέτιση των στοιχείων ενεργητικού: με αργά βήματα πίσω στην ομαλοποίηση

Στο πρόσφατο παρελθόν, οι νομισματικές πολιτικές επηρεάστηκαν αρκετά από τις συσχετίσεις των στοιχείων ενεργητικού. Το αποτέλεσμα; Τα υψηλού ρίσκου περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές, τα εταιρικά ομόλογα και τα εργαλεία των αναδυόμενων αγορών παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό απρόσβλητα από τις οικονομικές και πολιτικές αντιξοότητες, ενώ τα χαμηλού ρίσκου περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων χωρών, αγνόησαν τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

10) Αναδυόμενες αγορές: Σταθεροποίηση εν όψει

Αν και εξακολουθούν να κλυδωνίζονται, οι αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να δουν κάποια σταθεροποίηση τα επόμενα τρίμηνα. Το 2019 έφερε πολλές προκλήσεις στις αναδυόμενες αγορές με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως της Ινδίας, της Ρωσίας και της Ν. Αφρικής. Ωστόσο, με χαμηλότερο πληθωρισμό και περιθώριο ελιγμών για την αύξηση της δημοσιονομικής στήριξης, αυτές οι αγορές θα μπορούσαν να δουν ξανά τη σταθερότητα να επιστρέφει.  

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας