Δράσεις ΕΚΕ

Αιμοδοσία στη Eurolife ERB διοργανώνει ο ΣΥΑΕ

Ο ΣΥΑΕ, σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», θα πραγματοποιήσει, την Δευτέρα  28/11/2016 από τις 10.00 π.μ  έως 14.00 μ.μ., αιμοδοσία που θα γίνει στο ισόγειο των νέων γραφείων  της  ασφαλιστικής εταιρείας «EUROLIFE ERB, Πανεπιστημίου 33-35 & Κοραή, (Είσοδος από Πανεπιστημίου) .

Στην σχετική ανακοίνωση, που υπογράφουν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΥΑΕ, κ.κ. Σπύρος Κολαΐτης και Τέλης Χρηστίδης, αναφέρονται τα εξής:

«Συνάδελφοι,

Η αιμοδοσία είναι η εκούσια προσφορά μικρής ποσότητας αίματος από το αίμα μας, για να σωθεί κάποιος συνάνθρωπός μας πού κινδυνεύει.  Δεν  είναι  δύσκολο,  ούτε απαιτεί  έξοδα.

Γνωρίζετε ότι:

 • Δεν υπάρχει υποκατάστατο για το ανθρώπινο αίμα.
 • Δεν μπορείς να κολλήσεις AIDS ή οποιαδήποτε άλλη λοιμώδη ασθένεια μέσω της αιμοδοσίας.
 • Μία μονάδα πλήρους αίματος είναι αυστηρά ισοδύναμη του μισού λίτρου.
 • Περίπου 1 στους 7 ανθρώπους που εισάγονται στο νοσοκομείο χρειάζονται αίμα.
 • Οι γυναίκες λαμβάνουν 53% από τις μεταγγίσεις αίματος. Οι άνδρες λαμβάνουν 47%.
 • Μία μονάδα αίματος μπορεί να χωριστεί σε διάφορα συστατικά: ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα, αιμοπετάλια.
 • Δεκατέσσερα εργαστηριακά πειράματα (11 για λοιμώδη νοσήματα) πραγματοποιούνται για την κάθε μονάδα του δωρισμένου αίματος.

Γιατί οι άνθρωποι πρέπει να προβαίνουν σε δωρεά αίματος;

Το ασφαλές αίμα σώζει ζωές. Χιλιάδες άνθρωποι θα πέθαιναν κάθε μέρα, αν κάποιοι άλλοι δε δώριζαν το αίμα τους. Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν κάποιους που μπορεί να πέθαιναν, αν κάποιο άλλο άτομο δεν τους είχε δώσει το δώρο της ζωής- το ασφαλές αίμα.

Οι περισσότερες μεταγγίσεις αίματος γίνονται σε:

 • γυναίκες, με στόχο την αντιμετώπιση της αιμορραγίας, που αποτελεί επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • παιδιά με σοβαρή μορφή αναιμίας
 • θύματα ατυχημάτων
 • καρκινοπαθείς και ασθενείς που έχουν υποστεί εγχείρηση

Παγκοσμίως, κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 600.000 γυναίκες από αίτια που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Περίπου 25% αυτών των θανάτων, που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, συνδέονται με την απώλεια αίματος. Πολλές απ΄ αυτές τις ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, αν ήταν διαθέσιμο αρκετό ασφαλές αίμα.

Και μόνο η σκέψη ότι πέντε λεπτά αρκούν για να σωθεί ένας άνθρωπος, συντρίβει κάθε φόβο και μικροψυχία, γίνεται πηγή θάρρους και ακλόνητης απόφασης για την πραγματοποίηση της προσφοράς αίματος».

 

Δωρεάν ετήσιο checkup για τους εθελοντές αιμοδότες

Ο ΣΥΑΕ ενημερώνει επίσης ότι στους εθελοντές αιμοδότες δίνεται η δυνατότητα μια φορά κάθε χρόνο να πραγματοποιούν ΔΩΡΕΑΝ check-up. Με την επίδειξη της κάρτας αιμοδότη μπορούν καθημερινά (και Σάββατο) να προσέρχονται τις πρωινές ώρες χωρίς ραντεβού στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γεν. Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» και να πραγματοποιούν τις παρακάτω εξετάσεις: ΓΕΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΣ, HDL, LDL, Nα, SAP, SGOT, SGPT, γGT, Κ, ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ, ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ, ΟΥΡΙΑ, ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ, ΣΑΚΧΑΡΟ, ΣΙΔΗΡΟΣ, ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ, ΧΟΛΕΡΥΘΡΙΝΗ, ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ.

Τέλος ο ΣΥΑΕ παρακαλεί «να διευκολυνθούν από τις εταιρείες τους, οι συνάδελφοι που επιθυμούν να προσέλθουν για να ενισχύσουν την Τράπεζα αίματος».

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας