9,16 εκατ. ευρώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια του ΤΕΑ της Interamerican

208

Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης INTERAMERICAN πρότυπο συμπληρωματικής σύνταξης των εργαζομένων

Τα στοιχεία ισολογισμού χρήσης 2013 παρουσίασε το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) INTERAMERICAN, που συμπληρώνει τέσσερα χρόνια λειτουργίας και αριθμεί 1.154 ασφαλισμένα μέλη. Στο ταμείο μπορούν να ενταχθούν, καταβάλλοντας προσωπικές εισφορές, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία με σύμβαση αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του ΤΕΑ στο κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς έφθαναν τα 9,16 εκατ. ευρώ.

Σε σχετικό δελτίο τύπου της εταιρείας. σημειώνεται ότι συμπλήρωσε, ήδη, ένα χρόνο λειτουργίας το Αμοιβαίο Κεφάλαιο «ΤΕΑ INTERAMERICAN Global Balanced Fund of Funds», που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2013 ειδικά για το ταμείο από την Alpha Trust. Η απόδοση του Αμοιβαίου Κεφαλαίου έως σήμερα υπήρξε θετική και ανήλθε στο ποσοστό 7,64%. Για τα μέλη του ΤΕΑ, η μέση απόδοση του αποταμιευμένου κεφαλαίου τους κατά το 2013 ήταν 2,94%.

Το ΤΕΑ INTERAMERICAN, στο οποίο η εταιρεία συνεισέφερε πέρυσι 1,33 εκατ. ευρώ ως παροχή κοινωνικού κεφαλαίου με τις εισφορές των ασφαλισμένων να ξεπερνούν τις 580 χιλιάδες, έχει ήδη καταβάλει σημαντικό αριθμό εφάπαξ παροχών. Η λειτουργία του ταμείου αποτελεί πρότυπο πιλοτικής εφαρμογής του νόμου για τη σύσταση επαγγελματικών ταμείων, τα οποία ωστόσο στη χώρα μας παραμένουν ελάχιστα – μόλις 13 συνολικά.

Τα επαγγελματικά ταμεία προβάλλουν ως μια λύση διεξόδου στο μεγάλο και χρονίζον ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Η εφαρμογή τους επανεξετάζεται στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής επιταγής ώστε να τεθεί σε νέες βάσεις, πιο απλές και λειτουργικές, με σκοπό να ενθαρρυνθεί η σύστασή τους και να αποτελέσει τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα, συμπληρώνοντας την κύρια ασφάλιση (πρώτος πυλώνας). Σημειώνεται ότι, όσον αφορά στο φορολογικό πλαίσιο, από φέτος εκπίπτουν οι προσωπικές και εργοδοτικές εισφορές κατά 100%, ενώ δεν φορολογούνται τα εφάπαξ ποσά εισφοράς. Φορολογούνται, όπως το εισόδημα, μόνο παροχές οι οποίες καταβάλλονται υπό μορφήν σύνταξης.

Προηγούμενο άρθροΟι αναδυόμενοι κίνδυνοι για τις κοινωνίες την επόμενη 10ετία
Επόμενο άρθροΚορυφαία διάκριση στα BIΤE Awards 2014 για τη Mapfre Asistencia SA