Άρθρα

7+1 νέα πράγματα που ακούσαμε στην 109η Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ

1. Η ασφαλιστική αγορά διά στόματος του Προέδρου της ΕΑΕΕ, κ.  Α. Σαρρηγεωργίου, ρωτά ευθέως πλέον την κυβέρνηση για τις προθέσεις της απέναντι στην αγορά. Θα ακολουθήσει το δρόμο που δείχνουν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη με τις επιλογές τους; Είναι ιδεολογικός προσανατολισμός ή ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ρώτησε ο κ. Σαρρηγεωργίου τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών. 

2. Σε θεσμικά όργανα απευθύνεται πλέον η ΕΑΕΕ, για να δρομολογήσει εξελίξεις ως προς την ανεξέλεγκτη, όπως φαίνεται, δραστηριότητα των εταιρειών ΕΠΥ στην Ελλάδα. Παρά τους ισχύοντες κανονισμούς, στη χώρα μας ΔΕΝ λειτουργούν σε περιστασιακή βάση, έχουν πλέον μεγαλύτερο του 10% μερίδιο αγοράς, ενώ όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, δεν έχουν δραστηριότητα στη χώρα ίδρυσής τους, ώστε να εποπτεύονται εκεί.

3. Ευθεία απάντηση δεν έδωσε ο κ. Αλεξιάδης στον κ. Σαρρηγεωργίου, εξήγγειλε όμως προθέσεις για μέτρα που θα επηρεάσουν  –θα βοηθήσουν, ισχυρίστηκε ο ίδιος – την αγορά. Μεταξύ αυτών, στοχευόμενες οικονομικές πολιτικές για την ενίσχυση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ασφαλιστικών εταιρειών, ενίσχυση του Επικουρικού Ζωής και Αυτοκινήτων, εξειδικευμένους πραγματογνώμονες που θα συνεργάζονται με τις ασφαλιστικές εταιρείες και ειδικά δικαστήρια για την επίλυση των υποθέσεων των ασφαλιστικών εταιρειών.

4. Απάντηση μπορεί να μην έδωσε ο κ. Αλεξιάδης, σε αντίθεση όμως με τον συνάδελφό του κ. Σταθάκη, που όλες τις φορές που τίμησε με την παρουσία του τη  Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ ανέβασε τους τόνους, επικαλούμενος ιδεολογικές διαφορές, ο αναπληρωτής Υπουργός είπε ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να έχουν ρόλο στην οικονομία και τις προέτρεψε να αυξήσουν τις επενδύσεις τους.

5. Ο κ. Χατζιδάκης ακολουθεί το στίγμα του Προέδρου της ΝΔ και ως εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης ανεβάζει τους τόνους  της  αντιπαράθεσης με την Kυβέρνηση και “φωνάζει” – όσο του επιτρέπει η ευγενής παρουσία του: «Αρκετά με την καχυποψία απέναντι στην Ιδιωτική πρωτοβουλία». Δεν υπάρχει πλούτος να αναδιανεμηθεί, ισχυρίστηκε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, πρέπει να τον δημιουργήσουμε και γι’ αυτό θα στηρίξουμε παραγωγικές δυνάμεις όπως η ασφαλιστική αγορά.

6. Συνηθισμένος από τα ειωθότα στον τραπεζικό τομέα, ο Διοικητής της ΤτΕ προέτρεψε τον Πρόεδρο της Insurance Europe, κ. S. Balbinot, ο οποίος σε πρόσφατη συνάντησή του διατύπωσε τις παρατηρήσεις του για τα προβλήματα που δημιουργούν στην ασφαλιστική δραστηριότητα τα capital controls, να απευθύνει τα αιτήματά του στην επιτροπή συναλλαγών της ΤτΕ για έγκριση (!)

7. Ως όφειλε, ο κεντρικός τραπεζίτης υπεραμύνθηκε των κεφαλαιακών περιορισμών στις συναλλαγές που έχουν επιβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτές διαφύλαξαν, με μικρότερο κόστος από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

BONUS: Αποφασίστηκαν οι διοικητικές αλλαγές στην Εθνική Ασφαλιστική. Αποχωρήσεις και αναβαθμίσεις θα ανακοινωθούν επισήμως σύντομα…

{gallery}EKDILOSEIS_2/eaee-genSynel-16{/gallery}

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας