Άρθρα

4η Συνδιάσκεψη: Δύο Υπουργοί και… μία από τα ίδια!

Ευχολόγια και αόριστες υποσχέσεις, τις ίδιες που επαναλαμβάνονται πολλά χρόνια τώρα, έλαβε για μία ακόμη φορά η ασφαλιστική αγορά από τα κυβερνητικά στελέχη που έδωσαν το παρών στην 4η Συνδιάσκεψη των εκλεγμένων στα επιμελητήρια ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, στις 18 και 19 Νοεμβρίου. Δεν επηρέασαν, όμως, στο ελάχιστο τη θετική και αισιόδοξη διάθεση των επαγγελματιών που συμμετείχαν, η οποία, δεν οφειλόταν μόνο στο ότι εξασφάλισαν την παρουσία δύο υπουργών. Όπως έχουμε διαπιστώσει στα χρόνια που καλύπτουμε τη Συνδιάσκεψη, η θετική διάθεση των συμμετεχόντων απορρέει και ενισχύεται από τη δυνατότητα που τους δίνεται να βρεθούν διά ζώσης, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις, να θέσουν προτεραιότητες, να οργανώσουν τη δράση τους, αλλά και να παρακολουθήσουν συζητήσεις, με θέματα που άπτονται των ανησυχιών και των προβληματισμών του κλάδου, όπως έγινε φέτος.

Δεν είναι η κατάλληλη ώρα

Η υπόσχεση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα ενταχθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ, όπως ήταν φυσικό, χαροποίησε το ακροατήριο της 4ης Συνδιάσκεψης. Ο κ. Υπουργός, πάντως, κατέστησε σαφέςότι όσον αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα του ασφαλιστικού κλάδου (κίνητρα, φοροαπαλλαγές υποχρεωτικότητα)«δεν είναι η κατάλληλη ώρα», καθώς όπως είπε: «Τώρα, υπάρχουν άλλες προτεραιότητες!». Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι 4 χρόνια τώρα η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμη καταφέρει να βρει τον βηματισμό της, προκειμένου να δώσει στην ιδιωτική ασφάλιση όσα έχει υποσχεθεί, αποδίδοντάς το στην πανδημία!

O κ. Γεωργιάδης σε μόνιμη βάση υπόσχεται στην ασφαλιστική αγορά, ενίοτε την επιπλήττει και, στο τέλος, επιζητεί το χειροκρότημά της και το κερδίζει. Αν και πολύ καλοί πωλητές οι ίδιοι, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δείχνουν να… αγοράζουν με μεγάλη ευκολία αυτό που τους πουλάει! Πληθαίνουν, όμως, κι εκείνοι που έχουν αρχίσει να κουράζονται και με τον τρόπο και με την ουσία των όσων λέει ο Υπουργός, καθώς συνειδητοποιούν ότι ούτε η δική του Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει το πολιτικό κόστος. 

Στις κρίσεις χρειάζεται η ιδιωτική ασφάλιση

Κι όμως, τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για το κράτος, αν δώσει κίνητρα στους Έλληνες πολίτες για να ασφαλιστούν ή αν κάνει υποχρεωτικές τις ασφαλίσεις αστικής ευθύνης, όπως ήδη προβλέπει ο νόμος 3844/2010, είναι πολλά και αναλύθηκαν διεξοδικά. Θα σταθούμε στην ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή του ΠΑΠΕΙ, κ. Παναγιώτη Ξένου, ο οποίος εξήγησε με σαφήνεια πώς η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να ωφελήσει τις οικονομίες και τους πολίτες που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές και να συμβάλει στη γρήγορη επανόρθωση των ζημιών. Αναφέρθηκε στα εθνικά προγράμματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών που έχουν δημιουργηθεί σε μία σειρά από ευρωπαϊκά κράτη και σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο, στα οποία συμμετέχει η ασφαλιστική αγορά. Εκείνο που τόνισε ο κ. καθηγητής, σε απάντηση και όσων είπε ο κ. Γεωργιάδης περί αδυναμίας του κράτους στην παρούσα φάση, είναι ότι ακριβώς πάνω στις κρίσεις δημιουργήθηκαν και έδειξαν την αξία τους οι μηχανισμοί αυτοί.

Οι αριθμοί που έθεσε υπόψη του ακροατηρίου η Ευρωβουλευτής, κα Μαρία Σπυράκη, παρεμβαίνοντας διαδικτυακά, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών πρόληψης και χρηματοδότησης: 400.000 θέσεις εργασίας θα χάνονται ετησίως λόγω της κλιματικής αλλαγής˙ στα €170 δις θα ανέλθει το κόστος αυτής μέχρι το 2050, ενώ για να χρηματοδοτηθούν δράσεις που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις θα χρειαστούν €520 δις ετησίως, μέχρι το 2030. Μάλιστα, όπως τόνισε η κα Σπυράκη, οι χώρες του Νότου, περισσότερο ανασφάλιστες και πιο εκτεθειμένες σε κινδύνους από φυσικές καταστροφές, θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που συλλέγει η ΕΑΕΕ και στα οποία αναφέρθηκαν οι κ.κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών, και Ιωάννης Καντώρος, Μέλος Δ.Σ. της ΕΑΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Interamerican. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Καντώρος: «Οι ζημιές που καλούμαστε να πληρώσουμε ως αγορά είναι μεγαλύτερες, γιατί έχουν αυξηθεί σε συχνότητα τα καταστροφικά φαινόμενα και έχει διαφοροποιηθεί το είδος των κινδύνων, ενώ οι εταιρείες δεν έχουμε προλάβει να προσαρμόσουμε τον τρόπο ανάληψης του κινδύνου και την τιμολόγηση». Την ίδια στιγμή, η αγορά συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να μιλήσει ούτε για αύξηση ασφαλίστρων ούτε για υποχρεωτικότητα, σε μία κοινωνία η οποία καλείται να σηκώσει δυσβάστακτα βάρη λόγω του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Στην κατεύθυνση αυτή, οι κ.κ. Ματίνα Σιώχου, Πρόεδρος Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, και Ιωάννης Τοζακίδης, Πρόεδρος ΕΣΑΠΕ, συμφώνησαν ότι, στην παρούσα φάση, η ασφαλιστική αγορά πρέπει να περιοριστεί στη διεκδίκηση κινήτρων. Οι ιδέες και οι προτάσεις σχετικά με τα κίνητρα δεν λείπουν και σημειώσαμε ως ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εκείνη του κ. Γιώργου Καραβία, ο οποίος πρότεινε στον Υπουργό Ανάπτυξης, μία έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε όσους επιλέξουν να ασφαλίσουν τα σπίτια τους.

Οι αθέμιτες πρακτικές #1 θέμα για τον κλάδο

Οι αθέμιτες πρακτικές που ακολουθούν ορισμένα δίκτυα διανομής συνεχίζουν να απασχολούν έντονα την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και ήταν φυσικό να αποτελέσουν το θέμα ειδικής ενότητας. Bancassurance και πωλήσεις μέσω internet εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση που έχουν στην αγορά, συνεπικουρούμενες σε ορισμένες περιπτώσεις και από τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες, όπως προκύπτει από όσα ανέφεραν η κα Βάσια Μπώλου, Αναπληρώτρια Συνήγορος του Καταναλωτή, και η κα Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος της ΕΕΑΕ. Η κα Μπώλου ανέφερε ότι από τις καταγγελίες που έχει δεχτεί η Αρχή, και αφορούν τράπεζες, ασφαλιστικές και λιγότερο ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι η όχι σωστή προσυμβατική ενημέρωση. Η κα Λύχρου στάθηκε στα «δώρα» και τα «κουπόνια» που προσφέρουν σε επιλεγμένα δίκτυα διανομής οι ασφαλιστικές εταιρείες, στο πλαίσιο στρατηγικών προώθησης συγκεκριμένων προϊόντων τους –πρακτική που έχει καταγγελθεί από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η νομοθεσία υπάρχει και είναι κοινή για όλα τα κράτη μέλη. Εκείνο που διαφέρει είναι ο τρόπος που εφαρμόζεται σε κάθε κράτος. Στη Γαλλία, τη χώρα που δραστηριοποιείται ο Πρόεδρος του BIPAR, κ. Dominique Sizes, «το πλαίσιο είναι πολύ αυστηρό και αποκλείει τέτοιους είδους πρακτικές», όπως τόνισε. Στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα, η εποπτική αρχή δεν φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες που γίνονται, σύμφωνα με τον κ. Κυριάκο Ανδρέου, Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών. Το συμπέρασμα, όπως το συνόψισε ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ, είναι ότι όλα είναι θέμα εποπτείας και πόσο καλά αυτή ασκείται.

Οι διεκδικήσεις του κλάδου παραμένουν

Την 4η Συνδιάσκεψη, με οικοδεσπότη το Ε.Ε.Α., είχαν την ευκαιρία (τη 2η μέρα) να την παρακολουθήσουν διαδικτυακά συνάδελφοί τους από όλη την Ελλάδα.

Την έναρξη των εργασιών έκανε ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος ΕΕΑ, ο οποίος βραβεύτηκε από τα Σωματεία Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης για την προσφορά του.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Πανάς, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Παραβρέθηκαν και μίλησαν επίσης, εκτός των προαναφερθέντων, οι κ.κ. Νίκος Σωφρονάς, Γενικός Δ/ντής του ΕΙΑΣ, Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ, Νάντια Σταυρογιάννη, Πρόεδρος ΕΙΑΣ, Μιχάλης Τζωρτζωρής, Πρόεδρος ΣΕΜΑ, και Κωνσταντίνος Μπερτσιάς, Εκπρόσωπος Κλάδου Αυτοκινήτου ΕΑΕΕ, Κωνσταντίνος Σεμερτζόγλου, Εμπορικός Διευθυντής της Groupama Ασφαλιστικής, χορηγού της εκδήλωσης.

Οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μαρκουλιδάκης, μέλος ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, και Ηλίας Τσολάκης, Πρόεδρος ΠΟΑΔ, έκαναν τη σύνοψη των συμπερασμάτων από τις εργασίες της 1ης μέρας της Συνδιάσκεψης.

Οι φοροαπαλλαγές στα ασφάλιστρα ζωής και περιουσίας˙ η αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών από άλλα δίκτυα που έχουν δεσπόζουσα θέση˙ η ενίσχυση της εποπτείας˙ η εφαρμογή της υποχρεωτικής Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης σε περίπου 50 επαγγέλματα˙ η καθολική ένταξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στο ΕΣΠΑ˙ η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των αποζημιώσεων κατά τη συνταξιοδότηση˙ η εξ αποστάσεως διενέργεια των εξετάσεων πιστοποίησης˙ η επαναφορά της δοκιμαστικής περιόδου για τους νέους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές˙ η δημιουργία ανεξάρτητου φορέα για την εκπαίδευση˙ η είσοδος νέων ανθρώπων στο επάγγελμα και η στήριξή τους από την Πολιτεία˙ η δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου˙ η ανάπτυξη του e-learning μέσω των επιμελητηρίων, καθώς και η ψηφιοποίηση των μητρώων των επιμελητηρίων, παραμένουν διεκδικήσεις του κλάδου, για τις οποίες δεσμεύτηκαν να παλέψουν από κοινού οι εκλεγμένοι στα επιμελητήρια και οι εκπρόσωποι των Σωματείων.

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, όπως προκύπτει και από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχαμε με πολλούς από τους συμμετέχοντες στη συνδιάσκεψη, έχουν συνειδητοποιήσει ότι η δύναμή τους βρίσκεται στην ενότητα, τη συσπείρωση, τη συμπόρευση και την αξιοποίηση θεσμικών φορέων, όπως τα επιμελητήρια. Μόνον έτσι θα καταφέρουν να θωρακίσουν το επάγγελμά τους και να αναδείξουν τον θεσμό της ασφάλισης σε όφελος της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιούνται.

Δήμητρα Καζάντζα


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας