Μελέτες

380.000 νέα κακόβουλα αρχεία ανακαλύπτονταν καθημερινά το 2021

Το 2021, τα συστήματα ανίχνευσης της Kaspersky ανακάλυπταν 380.000 κακόβουλα αρχεία την ημέρα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5,7% σε σύγκριση με το 2020. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με τη συνεχή αύξηση του αριθμού των συσκευών που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, μεταξύ άλλων παραγόντων. Αυτή είναι μία από τις τάσεις που εντοπίστηκαν από το Kaspersky Security Bulletin: Statistics of the Year Report.  

Τα συστήματα ανίχνευσης της Kaspersky ανακάλυψαν κατά μέσο όρο 380.000 νέα κακόβουλα αρχεία ημερησίως τους τελευταίους 12 μήνες, αντικατοπτρίζοντας αύξηση της τάξης των 20.000 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παραδοσιακά, οι περισσότερες απειλές (91%) εμφανίζονταν μέσω αρχείων WindowsPE –μια μορφή αρχείου που απευθύνεται αποκλειστικά σε λειτουργικά συστήματα Windows. Ωστόσο, το 2021 οι κυβερνοεγκληματίες άρχισαν να εξαπολύουν απειλές που σχετίζονταν με το λειτουργικό σύστημα Linux πιο ενεργά από ποτέ. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό εντοπισμού κακόβουλου λογισμικού Linux και ανεπιθύμητου λογισμικού αυξήθηκε κατά 57%. 

Περισσότερες από τις μισές (54%) απειλές που εντοπίστηκαν από τα συστήματα της Kaspersky αποτελούνταν από απροσδιόριστα Trojans. Ενώ πολλοί τύποι απειλών αντανακλούσαν μείωση του όγκου το 2021 σε σύγκριση με το 2020, τα Trojan Droppers αυξήθηκαν κατά 2,24% σε σύγκριση με το 2020. Αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς τα συγκεκριμέα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν διαφορετικό, πιο εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή του θύματος. Υπήρξε, επίσης, μια αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των computer worms που εντοπίστηκαν (117,5%), με το μερίδιό τους να φτάνει το 9% – αυτά τα προγράμματα μπορούν να αυτοαναπαραχθούν και να διαδοθούν ανεξάρτητα, μόλις παραβιάσουν το σύστημα. Τέλος, οι ιοί αυξήθηκαν κατά 27%, αυξάνοντας το μερίδιό τους στο 10%.

«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ανακαλύψαμε 20.000 περισσότερα κακόβουλα αρχεία ημερησίως σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη – η διαδικτυακή δραστηριότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της λόγω της τηλεργασίας που υιοθετείται παγκοσμίως. Επιπλέον, η μεγάλη στροφή στις διαδικτυακές λειτουργίες σημαίνει επίσης ότι χρησιμοποιούνται περισσότερες συσκευές παγκοσμίως. Αυτό οδηγεί σε διευρυμένο περιθώριο επίθεσης και, στη συνέχεια, ευρύτερη έκθεση σε απειλές. Επομένως, η βελτίωση της ψηφιακής παιδείας και η ενημέρωση γύρω από τις λύσεις ασφαλείας είναι δύο εξαιρετικά σημαντικά καθήκοντα για τους χρήστες σήμερα», σχολιάζει ο Denis Staforkin, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky.

Η έκθεση Statistics of the Year αποτελεί μέρος του Kaspersky Security Bulletin (KSB) – μιας ετήσιας σειράς προβλέψεων και αναλυτικών αναφορών σχετικά με βασικές αλλαγές στον κόσμο της κυβερνοασφάλειας.

Για να παραμείνουν προστατευμένοι, η Kaspersky συνιστά επίσης στους χρήστες να:

  • Μην κάνουν λήψη και εγκατάσταση εφαρμογών από μη αξιόπιστες πηγές.
  • Μην κάνουν κλικ σε συνδέσμους από άγνωστες πηγές ή ύποπτες διαδικτυακές διαφημίσεις.
  • Δημιουργούν ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμών και σημείων στίξης, καθώς και ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.
  • Εγκαθιστούν πάντα ενημερώσεις. Ορισμένες από αυτές ενδέχεται να περιέχουν επιδιορθώσεις κρίσιμων ζητημάτων ασφαλείας.
  • Αγνοούν μηνύματα που ζητούν απενεργοποίηση συστημάτων ασφαλείας για λογισμικό γραφείου ή κυβερνοασφάλειας.
  • Χρησιμοποιούν μια ισχυρή λύση ασφαλείας κατάλληλη για τον τύπο του συστήματος και τις συσκευές, όπως το Kaspersky Internet Security ή το Kaspersky Security Cloud. Θα ενημερώσει σχετικά με το ποιοι ιστότοποι δεν πρέπει να είναι ανοιχτοί και θα σας προστατεύσει από κακόβουλο λογισμικό.

Για να παραμείνουν ασφαλείς, η Kaspersky συνιστά στους οργανισμούς να:

  • Διατηρούν πάντα ενημερωμένο το λογισμικό σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν, για να αποτρέψετε εισβολείς από το να διεισδύσουν στο δίκτυό σας εκμεταλλευόμενοι ελλείψεις ασφαλείας.
  • Καθιερώστε την πρακτική χρήσης ισχυρών κωδικών πρόσβασης για πρόσβαση σε εταιρικές υπηρεσίες. Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων για πρόσβαση σε απομακρυσμένες υπηρεσίες.
  • Επιλέξουν μια δοκιμασμένη λύση ασφάλειας τερματικού σημείου, όπως το Kaspersky Endpoint Security for Business, που είναι εξοπλισμένο με δυνατότητες ανίχνευσης και ελέγχου ανωμαλιών βάσει συμπεριφοράς για αποτελεσματική προστασία από γνωστές και άγνωστες απειλές.
  • Χρησιμοποιούν ένα αποκλειστικό σετ για αποτελεσματική προστασία τελικού σημείου, ανίχνευση απειλών και προϊόντα απόκρισης για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αποκατάσταση ακόμη και νέων και λανθανουσών απειλών. Το Kaspersky Optimum Framework περιλαμβάνει το βασικό σετ προστασίας τερματικού σημείου που ενισχύεται με EDR και MDR.

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας