Διεθνή

Χρυσοπληρωμένο και συντηρητικό θεωρούν το Solvency II οι ασφαλιστές

Τι δείχνει έρευνα της Insurance Europe

 

 

Πάνω από τα δύο τρίτα (68%) των Ευρωπαίων Ασφαλιστών θεωρούν ότι οι αγορές τους χρυσοπληρώνουν το Solvency II, καθώς οι επόπτες επιβάλλουν πρόσθετες απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της Insurance Europe, η οποία διεξήχθη τον Νοέμβριο μεταξύ εταιρειών που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 92% των ευρωπαϊκών ασφαλίστρων. Η έρευνα αποκάλυψε μια σχεδόν τριπλάσια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Ιουνίου, κατά την οποία περίπου το 25% των μελών της Ένωσης, διαπίστωνε ότι αυξάνονταν οι απαιτήσεις του Solvency II.

Η έρευνα του Νοεμβρίου αποκάλυψε, επίσης, ότι το 47% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι ο επόπτης ερμηνεύει το Solvency II με συντηρητικό τρόπο, τον Ιούνιο πίστευε το ίδιο πράγμα το 39%. Ωστόσο, παρ’ όλες τις προκλήσεις, η έρευνα επιβεβαίωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του Solvency II από τον Ιανουάριο του 2016.

Ο Igotz Aubin, επικεφαλής για την προληπτική εποπτεία στην Insurance Europe σχολίασε: «Αυτές οι πρόσθετες απαιτήσεις και συντηρητικές ερμηνείες έρχονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τον κλάδο.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι τα τελικά ποσοτικά πρότυπα αναφοράς μόλις εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή οι ασφαλιστές μόλις πρόσφατα έλαβαν διευκρινίσεις σχετικά με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων. Τα ζητήματα αυτά καταδεικνύουν τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο πλησιάζει η 1η Ιανουαρίου 2016, οπότε το Solvency II θα τεθεί σε ισχύ».

Η έρευνα, ωστόσο, βρήκε και ένα ευρύ φάσμα τομέων στους οποίους οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι έχουν δει βελτίωση, λόγω του Solvency II. Το 79% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η διακυβέρνηση βελτιώθηκε. Το 74% ανέφεραν ότι η παρακολούθηση των κινδύνων και των διαδικασιών αναγνώρισης είχε ενισχυθεί και το 63% θεωρεί ότι η ποιότητα των δεδομένων έχει αυξηθεί.

 «Είναι θαυμάσιο που οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές έχουν κάνει τόση πρόοδο στην εφαρμογή του Solvency II, παρά το δυσχερές περιβάλλον που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω ότι το Solvency II είναι ήδη ένα εξαιρετικά συντηρητικό και ευρύ σύστημα. Είναι, ως εκ τούτου, σημαντικό -ειδικά σε αυτό το προχωρημένο σημείο- να περιοριστούν οι πρόσθετες απαιτήσεις και οι συντηρητικές ερμηνείες», κατέληξε ο κ. Aubin.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας