Διεθνή

Φυσικές καταστροφές: Οι καταιγίδες και οι σεισμοί του 1ου εξαμήνου αυξάνουν τις ζημιές

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 ήταν σημαντικά υψηλότερες από τα αντίστοιχα στοιχεία του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τη Munich Re, συνολικά, οι απώλειες ως τα τέλη Ιουνίου ανήλθαν σε US $70 δις (πέρσι US $59 δις), από τα οποία US $ 27 δις (US $19δις) ήταν ασφαλισμένες. Οι κύριοι παράγοντες που προκάλεσαν αυτές τις απώλειες ήταν οι ισχυροί σεισμοί στην Ιαπωνία και το Εκουαδόρ, οι καταιγίδες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά.

Το μέλος του Δ.Σ. Torsten Jeworrek σχολίασε σχετικά: «Αυτά τα γεγονότα δείχνουν σαφώς τη σημασία των μέτρων πρόληψης των ζημιών, όπως η προστασία από πλημμύρες ή η κατασκευή αντισεισμικών κτηρίων σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Τα καλά νέα είναι ότι οι βελτιωμένοι κτηριακοί κανονισμοί και μια πιο έξυπνη προσέγγιση από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τις αρχές προσφέρουν στους ανθρώπους πολύ καλύτερη προστασία από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν».

 

Οι φυσικές καταστροφές το Α’ εξάμηνο του 2016

  • Συνολικά, οι απώλειες ήταν πάνω από το μέσο όρο –προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό– των τελευταίων 30 χρόνων (US $63bn), αλλά κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 χρόνων (US $ 92 δις).
  • Οι ασφαλισμένες απώλειες ήταν σε συμφωνία με τον –προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό– μέσο όρο των τελευταίων 10 χρόνων και πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 χρόνων (US $15 δις).
  • 3.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πολύ λιγότεροι από ό,τι το προηγούμενο έτος (21.000) και τους μέσους όρους των τελευταίων 10 και 30 ετών (47.000 / 28.000).
  • Οι υψηλότερες απώλειες προκλήθηκαν από δύο σεισμούς στην ιαπωνική νήσο Kyushu, τον Απρίλιο (US $25 δις, από τα οποία US $6 δις ήταν ασφαλισμένα).
  • Ιδιαίτερης σημασίας ήταν μια σειρά από καταιγίδες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι τεράστιες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά και η παντελής απουσία τυφώνων στο βορειοδυτικό Ειρηνικό.

«Το El Nino έδειξε και πάλι τα δόντια του με τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά που προκλήθηκαν από τις ξηρές συνθήκες και τη θερμότητα, και μια σειρά από καταιγίδες στο Τέξας, φέρνοντας απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πλήρης απουσία τροπικών κυκλώνων στο βορειοδυτικό Ειρηνικό, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι επίσης πιθανό να οφείλεται στο El Nino. Ο τυφώνας Nepartak, που έπληξε την Κίνα και την Ταϊβάν, στις αρχές Ιουλίου, ήταν ο πρώτος εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο Peter Hoppe, επικεφαλής της ομάδας Geo Risks Research της Munich Re, προσθέτοντας ότι «κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, η ταλάντωση ENSO στο κλίμα του Ειρηνικού, αναμένεται να στραφεί σε μια φάση La Nina, η οποία στη συνέχεια θα επηρεάσει και άλλα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, το La Nina τείνει να προάγει τον σχηματισμό τυφώνων στον τροπικό Βόρειο Ατλαντικό και μεγαλύτερο αριθμό τυφώνων στις Φιλιππίνες».

 

Καιρικά φαινόμενα
Η καναδική επαρχία της Αλμπέρτα υπέστη καταστροφικές πυρκαγιές στις αρχές Μαΐου. Οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από υπερβολική ζέστη και ξηρασία και ενισχύθηκαν από ισχυρούς ανέμους, γρήγορα εξαπλώθηκαν σε χιλιάδες εκτάρια. Η πόλη του Fort McMurray (80.000 κάτοικοι) έπρεπε να εκκενωθεί πλήρως. Η καναδική παραγωγή πετρελαίου-άμμου μειώθηκε κατά 40%, καθώς η παραγωγή στην περιοχή μειώθηκε δραστικά. Εκατοντάδες σπίτια κάηκαν ολοσχερώς. Οι άμεσες απώλειες από τις πυρκαγιές ανήλθαν σε US $3,6 δις, από τα οποία US $2,7 δις ήταν ασφαλισμένα.

Μεγάλο μέρος των απωλειών κατά το Α’ εξάμηνο του 2016 μπορεί να αποδοθεί σε δυνατές καταιγίδες, που έφεραν χαλάζι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες και προκάλεσαν συνολικές απώλειες άνω των US $20 δις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα περίπου US $12,3 δις από αυτά (US $8,8 δις ασφαλισμένα) οφείλονταν σε σειρά καταιγίδων στο Τέξας και τις γειτονικές πολιτείες.

Οι κακές καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου πυροδοτήθηκε κυρίως από ένα επίμονο σύστημα χαμηλής πίεσης που εκτείνεται σε υψηλά ατμοσφαιρικά επίπεδα πάνω από την κεντρική Ευρώπη. Στη Γερμανία, οι πολύ αργοκίνητες καταιγίδες που προκλήθηκαν από το φαινόμενο αυτό προκάλεσαν ισχυρές πλημμύρες σε πολλές περιοχές. Ιδιαίτερα σκληρό ήταν το χτύπημα για τις περιοχές της νότιας Γερμανίας, όπως το Braunsbach στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και το Simbach στη Βαυαρία, όπου μικρά ρυάκια μετατράπηκαν ταχύτατα σε χειμάρρους.

Στη Γαλλία, οι καταιγίδες έφεραν πλημμύρες στον Σηκουάνα και τους παραποτάμους του.
Περισσότερο επλήγη η πόλη της Nemours, νότια του Παρισιού, όπου το νερό του ποταμού Loing έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να εκκενώσουν την περιοχή. Στο Παρίσι, το Λούβρο και το Musée d’ Orsay έπρεπε να κλείσουν και πολλά έργα τέχνης να μεταφερθούν σε υψηλότερους ορόφους. Ωστόσο, το ποτάμι παρέμεινε τουλάχιστον δύο μέτρα κάτω από το επίπεδο ρεκόρ του 1910.

Στις 22 και 23 Ιουνίου, η Ολλανδία χτυπήθηκε από καταιγίδες, που έφεραν χαλάζι τόσο μεγάλο όσο οι μπάλες του τένις. Η πόλη της Someren στην επαρχία του Βορείου Brabant είχε τεράστιες απώλειες, ιδιαίτερα στον τομέα της γεωργίας. Αμέτρητα θερμοκήπια, και ολόκληρες καλλιέργειες καταστράφηκαν. Οι αρχικές εκτιμήσεις ανεβάζουν τις συνολικές απώλειες στο €1 δισ (πάνω από US$ 1 δις). Αυτές οι καταιγίδες συνδέθηκαν με την υψηλότερη απόλυτη υγρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ολλανδία.

Η συνολική απώλεια από τις καταιγίδες στην Ευρώπη ανήλθε σε US $ 6,1 δισ (€5,4 δισ), από τα οποία US $3 δις (€2,7 δις) ήταν ασφαλισμένα. Οι απώλειες στη Γερμανία αντιπροσώπευαν US $2,8 δις (€ 2,6 δισ) των συνολικών απωλειών και US $1,3 δισ (€ 1,2 δισ) των ασφαλισμένων ζημιών.

«Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η έντονη βροχόπτωση έχει γίνει πιο συχνή σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Για παράδειγμα, κατά την περίοδο 1951-2010 οι σοβαρές ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις που είχαν μαθηματική πιθανότητα εμφάνισης μία φορά κάθε 20 χρόνια έχουν ήδη αυξηθεί κατά ένα συντελεστή 1,7. Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να είναι εν μέρει υπεύθυνη για αυτό», εξηγεί ο Hoppe.

 

Σεισμοί
Δύο σεισμοί στη νότια ιαπωνική νήσο Kyushu κοντά στην πόλη Κουμαμότο έφερε τις μεγαλύτερες απώλειες το Α’ εξάμηνο του 2016. Σε διάστημα μόλις δύο ημερών, αργά στις 14 Απριλίου και τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Απριλίου, δύο σεισμοί χτύπησαν (Mw 6.2 και 7.0, αντίστοιχα), καταστρέφοντας αμέτρητα κτήρια και σκοτώνοντας 69 ανθρώπους. Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων έπρεπε να στεγάζονται προσωρινά σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Πολλές μονάδες παραγωγής στην περιοχή καταστράφηκαν και αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις εργασίες τους για αρκετές εβδομάδες. Αυτό είχε σοβαρές επιπτώσεις και σε ορισμένους κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς δεν είχαν πρόσβαση σε σημαντικά ανταλλακτικά. Ένας μεγάλος κατασκευαστής smartphone καμερών έπρεπε να διακόψει την παραγωγή του.

Η συνολική απώλεια από τους δύο σεισμούς ανήλθε σε US $ 25 δις, εκ των οποίων μόνο τα US $ 5,9 δις ήταν ασφαλισμένα, λόγω της χαμηλής διείσδυσης της ασφάλισης σεισμού.
Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων προκλήθηκε από έναν σεισμό Mw 7.8 που έπληξε την ακτή του Ειρηνικού του Εκουαδόρ σχεδόν την ίδια στιγμή που οι σεισμοί έπληξαν την Ιαπωνία.

Πολλά κτήρια καταστράφηκαν και η στέγη ενός εμπορικού κέντρου κατέρρευσε. Σχεδόν 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Όπως συμβαίνει συχνά στις αναδυόμενες χώρες, ένα σχετικά μικρό μέρος της συνολικής απώλειας των US $ 2,5 δις ήταν ασφαλισμένο: US $ 400 εκατ.

 {gallery}pinakes-grafimata/Munich-natcat-6months16{/gallery}

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας