Άρθρα

Φορείς της διαμεσολάβησης αντιδρούν σε δημοσιεύματα του κλαδικού Τύπου

Kακιά στιγμή θεωρούμε ότι επέλεξαν κάποιοι καλοί συνάδελφοι του κλαδικού Τύπου, για να κριτικάρουν πρόσωπα που εκπροσωπούν φορείς της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.  

Παρέβλεψαν την ουσία των πραγμάτων, παρασυρόμενοι σε προσωπικές  αντεγκλήσεις, χωρίς να εστιάσουν στα αιτήματά τους και στην αγωνία της διασφάλισης των κανόνων που λειτουργούν την αγορά μας. Παρέβλεψαν, επίσης, ότι οι όποιοι εκπρόσωποι των φορέων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης υπηρετούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και όχι τους εαυτούς τους.

Η όποια κριτική απομονώνει, υποκειμενικά, προσωπικά χαρακτηριστικά και υπαγάγει και χαρακτηρίζει τον Κλάδο της διαμεσολάβησης σύμφωνα με αυτά, προδίδει εμπάθεια και απαξίωση του Σώματος, που αυτά τα άτομα έχουν εκλεγεί να αντιπροσωπεύσουν.

Την εικόνα της ασφαλιστικής βιομηχανίας, την οποία υπηρετούμε ως κλαδικός Τύπος, αν την υπηρετούμε, με την έννοια της αξιοκρατίας και της ελευθερίας, δεν επιτρέπεται να τη …σαλαμοποιούμε. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι πολύ μικρή και όλοι γνωριζόμαστε με τα μικρά μας ονόματα. Καλόν είναι να μην εκθέτουμε και να μην εκτιθέμεθα επί προσωπικού επιπέδου.

Δ.Ρ.

Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις απετέλεσαν, αφενός, τα όσα διαβάσαμε σε συνάδελφο κλαδικό έντυπο, σε ιστοσελίδα έτερου κλαδικού περιοδικού και στην ιστοσελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και, αφετέρου, τα σχετικά δελτία Τύπου που εξέδωσαν η ΕΑΔΕ και ο ΣΕΜΑ.
Είναι κρίμα, τη στιγμή που ο κόσμος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αγωνίζεται να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες, να ξεστρατίζει η σκέψη και η ενέργειά του και να εμπλέκεται σε τουλάχιστον ατυχή δημοσιεύματα…

ΕΑΔΕ: είναι ΝΤΡΟΠΗ…
Στις 2 Ιουλίου, τα μέλη της  Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΣΕΜΑ, ΠΣΣΑΣ, ΠΟΑΔ, ΠΣΑΣ και Σύνδεσμος Συνεργαζομένων με Μεσίτες Lloyd’s στην Ελλάδα) εκδίδουν δελτίο Τύπου, στο οποίο συνυπογράφουν το ακόλουθο κείμενο:

«Μέσα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, όπου όλοι προσπαθούμε, στο μέτρο του δυνατού, να συμβάλουμε σε μία, κατά το δυνατόν, ομαλή λειτουργία της αγοράς, να επιλύσουμε τα άμεσα και επείγοντα θέματα, να λάβουμε οδηγίες από την καθ’ ύλην αρμόδια Εποπτική Αρχή, είναι ΝΤΡΟΠΗ, να υπάρχουν έντυπα του κλαδικού τύπου που σταθερά και νοσηρά δυναμιτίζουν και προσβάλλουν την προσπάθεια αυτή.

Η ΕΑΔΕ αρνείται να δώσει περαιτέρω τροφή στη διαστροφή και το παραλήρημα του συγκεκριμένου άρθρου και επισημαίνει ότι ενήργησε άμεσα, εξέφρασε την αγωνία του κλάδου και προέτρεψε τις αρχές να προβούν στις δέουσες, νόμιμες πάντοτε ενέργειες και διοικητικές πράξεις, για την κατά το δυνατόν ομαλότερη λειτουργία της Ασφαλιστικής Αγοράς».

ΣΕΜΑ: “Επίθεση” μερίδας του κλαδικού Τύπου…
Ο ΣΕΜΑ, στις 20 Ιουλίου, υπό τον τίτλο «Ο ΣΕΜΑ επιμένει στο έργο του με σταθερό προσανατολισμό τη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων», αναφέρει τα εξής στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε:
«Ο ΣΕΜΑ υπηρετεί τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης για περισσότερα από 25 χρόνια. σε αυτή τη μακρά περίοδο, με τη συνδρομή των μελών του, επεδίωξε και επιδιώκει σταθερά και με αμείωτη ένταση να περάσει μηνύματα στήριξης της ασφαλιστικής αγοράς και να ενισχύσει την ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή.

Με σταθερό προσανατολισμό τη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων, όπως εξάλλου ορίζει και ο νόμος, τα μέλη του ΣΕΜΑ – οι μεσίτες ασφαλίσεων, με σεβασμό στους θεσμούς και τα όργανα της πολιτείας,  προάσπισαν την υγιή λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς.

Πρωτοπορώντας και αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους, συμμετείχαν με παρεμβάσεις ουσίας σε κάθε πεδίο διαβούλευσης με την πολιτεία.

Ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα που αφορούν το σύνολο της διαμεσολάβησης, όπως η κατάργηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, ήταν από τις δράσεις που ο ΣΕΜΑ πρωτοστάτησε και εργάστηκε με επιμονή και επιτυχία, ενώ συντονισμένες ενέργειες πραγματοποιούνται από την επιτροπή για τον Αθέμιτο Τραπεζικό Ανταγωνισμό.

Επιμέρους δράσεις που αφορούν στα θέματα συμβάσεων με τις ασφαλιστικές εταιρείες, θέματα εκπαίδευσης, εταιρική και κοινωνική ευθύνη, εκδηλώσεις προβολής του θεσμού, αποτελούν τη μόνιμη ατζέντα δράσεων του Συνδέσμου, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στον θεσμό της διαμεσολάβησης στην ιδιωτική ασφάλιση.

Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΜΑ, αφιερώνοντας σημαντικό μέρος του πολύτιμου χρόνου τους στα κοινά της αγοράς, εργάσθηκαν & εργάζονται μεθοδικά για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του κλάδου, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση των ισορροπιών και την ομοιότροπη διαχείριση όλων των θεμάτων και προβλημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωπη η ασφαλιστική αγορά.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, παρατηρείται μια αυξημένη, σε συχνότητα και ένταση, “επίθεση” μερίδας του κλαδικού τύπου κατά του ΣΕΜΑ και των μελών του ΔΣ, με αναληθή δημοσιεύματα, που σκοπό είχαν να σπιλώσουν το κύρος του Συνδέσμου. Το ΔΣ του Συνδέσμου αδυνατεί να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους ορισμένα μέσα ενημέρωσης οδηγούνται σε ανάλογες κριτικές, που ως αποτέλεσμα έχουν την  απαξίωση του θεσμού του μεσίτη ασφαλίσεων.

Ο ΣΕΜΑ θα επιμείνει σταθερά στο έργο του, αναζητώντας ως συμμάχους τους θεσμούς, και στον Τύπο, ιδιαίτερα τον κλαδικό, θεωρώντας ότι η σωστή διαχείριση της πληροφορίας είναι καθοριστική στην ορθή ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων στην ιδιωτική ασφάλιση, συμβάλλοντας στη δημιουργία του αναγκαίου κλίματος ώστε ο κλάδος να ξεπεράσει τα χρόνια προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που του στέρησαν την ευκαιρία να συνδράμει δυναμικότερα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΣΕΜΑ προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να μελετήσει το έργο του Συνδέσμου και να παραθέσει τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του και βεβαίως την κριτική του, διότι η δυναμική της εξέλιξης είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης που παράγεται από την καλοπροαίρετη κριτική».

ΕΑΔΕ: Αδιανόητο η κριτική να εξαντλείται σε περιφρονητικές αναφορές…
Στις 20 Ιουλίου, τα μέλη της ΕΑΔΕ (βλ. ανωτέρω) εκδίδουν το ακόλουθο δελτίο Τύπου:
«Η ΕΑΔΕ έχει ως πάγια τακτική να μην απαντά σε άρθρα Δημοσιογράφων και Εκδοτών. Η συγκεκριμένη πρακτική εκπορεύεται απ’  τη βαθιά πεποίθησή μας ότι ο καθένας μέσα απ’ τον ρόλο του κρίνεται και λογοδοτεί. Ο Τύπος και ο Αρθογράφος στους αναγνώστες του και οι Εκπρόσωποι των Σωματείων στα Μέλη τους.

Η ελευθερία του Τύπου μπορεί να μην έχει, και δεν πρέπει να έχει όρια, πιστεύουμε όμως ότι η αντικειμενική και χωρίς προκατάληψη ενημέρωση εκτιμάται, και εκτιμάται ιδιαίτερα από τη μερίδα εκείνη των αναγνωστών που τιμά διαχρονικά το έντυπο με την υποστήριξή της.
Σε αυτή τη μερίδα συγκαταλέγεται και η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση. 

Οι ελάχιστες φορές που αναγκαζόμαστε να τοποθετηθούμε είναι όταν η κριτική ξεπερνά τα όρια του σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης και προσβάλλει προσωπικότητες.

Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε εκ νέου σε άρθρο έγκυρου κλαδικού εντύπου, το οποίο χρησιμοποίησε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για πρόσφατη πρωτοβουλία μας.

Ξεκάθαρη άποψή μας είναι ότι είναι αδιανόητο η κριτική να εξαντλείται σε περιφρονητικές αναφορές για ενδεχόμενες ενδυματολογικές επιλογές και σε υπονοούμενα για το εισοδηματικό επίπεδο των Συναδέλφων μας. 

Οι συγκεκριμένες αναφορές είναι απαξιωτικές και προσβλητικές! Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι έγιναν  χωρίς σκοπιμότητα.

Η Διαδήλωση στην οποία κατέφυγε σαν κίνηση η τάξη μας, στον… ανήφορο της Αμερικής, δεν είχε ούτε σημειολογικές ενδυματολογικές αναφορές ούτε παλαιοκομματικές ευκολίες, αλλά μόνον ευπρέπεια και στόχο, που είναι και το ζητούμενο από τους επαγγελματίες που είναι στην πρώτη γραμμή και στην υπηρεσία του πελάτη.

Είχε στόχο τη διαμαρτυρία για τις κατ’ εξακολούθηση αθέμιτα ανταγωνιστικές πρακτικές των Τραπεζών και τη συνένωση των επαγγελματιών του κλάδου, σε μία εξωστρεφή κίνηση, δημόσια για πρώτη φορά, για να δείξουν ότι είναι πολλοί, όχι 200 ή 300 που αναφέρει μικρόψυχα το άρθρο του περιοδικού, αλλά πάρα πολλοί, όλοι αυτοί που ανησυχούν και συμπάσχουν.

Όλοι όσοι είμαστε στο προεδρείο της ΕΑΔΕ αλλά και στα Σωματεία και τους Συλλόγους που τη συνθέτουν, δεν διεκδικούμε ούτε το αλάθητο ούτε τον έπαινο.

Διεκδικούμε την αναγνώριση των δικαιωμάτων μας και το αυτονόητο της ανάγκης συνεργασίας σε θέματα κοινής διαβούλευσης.
Διεκδικούμε τη δυνατότητα του κλάδου στην επιβίωση, με κανόνες που θα τηρούνται και θα ισχύουν για όλους.

Όποιοι το καταλαβαίνουν αυτό είναι δίπλα μας.
Όσοι δεν το συμμερίζονται μένουν μακριά και ασκούν χαιρέκακη κριτική. 

Θέλουμε, τέλος, να ενημερώσουμε όλους, ότι η αγαστή συνεργασία Επιμελητηρίων και Σωματείων θα συνεχισθεί, γιατί δεν γίνεται με όρους καπελώματος. Γίνεται με όρους συλλογικότητας και σεβασμού, και έχει αποκλειστικό σκοπό την προώθηση των συμφερόντων των Συναδέλφων μας.
Είναι σημαντική κατάκτησή μας και επιθυμούμε να γίνει απολύτως κατανοητό από όλους».

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας