Διεθνή

Τι θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία το 2015;

Σύμφωνα με τον κ. Eric Chaney, επικεφαλής οικονομολόγο του Ομίλου ΑΧΑ, τρεις είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις το 2015: η δραματική πτώση των τιμών πετρελαίου (40% χαμηλότερα από την προηγούμενη χρονιά), το τεράστιο πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ και η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ.

Χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση από τους καταναλωτές αλλά και χαμηλότερα λειτουργικά κόστη για τις εταιρείες, οπότε μιλάμε για θετική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία. Από την άλλη, η απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει τον ισολογισμό της κατά περισσότερο από €1 τρις θα μειώσει τις αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη, θα σπρώξει τους επενδυτές σε κεφάλαια μεγαλύτερου ρίσκου και θα ρίξει την εξωτερική αξία του ευρώ.

Η οικονομία των ΗΠΑ έχει ενδυναμωθεί, κάτι που φάνηκε και από τον απίστευτο αριθμό νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2014. Η FED είναι πιθανό να παρέμβει φέτος στα επιτόκια αυξάνοντάς τα και η απόκλιση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα οδηγήσει το δολάριο σε άνοδο, σε σχέση με όλα τα νομίσματα.

«Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις χρηματοοικονομικές αγορές και για τη δουλειά μας;», αναρωτιέται ο κ. Eric Chaney. «Καταρχάς, η ισχυρότερη ανάπτυξη είναι καλή για όλες τις δουλειές και για τη δική μας. Αν οι άνθρωποι είναι σε θέση να ξοδέψουν περισσότερα, θα το κάνουν σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών. Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι με τη μαζική αγορά κρατικών ομολόγων, τη λεγόμενη QE, οι αποδόσεις των ομολόγων πιθανότατα θα παραμείνουν χαμηλές για μια μακρά περίοδο και όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα χαμηλά επιτόκια. Έχοντας υπόψη όλα αυτά, ένα ευρέως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εργασιών είναι παράγοντας ανθεκτικότητας για την ΑΧΑ. Ένα τρίτο σημείο είναι ότι οι εξαιρετικά τονωτικές νομισματικές πολιτικές είναι θετικές για περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές, οι οποίες θα ανέβουν αυτό το χρόνο. Ενώ πέρσι οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν κατάφεραν να ανέβουν, απογοητεύοντάς μας, φέτος θα είναι η χρονιά τους».

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας