Διεθνή

Την πτώχευση της ASTRA Asigurari ανακοίνωσε η Ρουμανική Εποπτική Αρχή

Η Οικονομική Εποπτική Αρχή της Ρουμανίας (ASF) ανακοίνωσε στις 26 Αυγούστου την πτώχευση της ASTRA Asigurari, της τρίτης μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη Ρουμανία, μετά από ενάμισι χρόνο σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Τις υποχρεώσεις απαιτήσεων της ASTRA Asigurari θα τις αναλάβει το ρουμανικό Εγγυητικό Κεφάλαιο, εντός 30 ημερών από την ανακοίνωση.
Ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2014, η Ρουμανική Εποπτική Αρχή όρισε την εταιρεία Συμβούλων  KPMG ως ειδικό διαχειριστή της ASTRA Asigurari, μετά τη διαπίστωση ότι οι δείκτες φερεγγυότητας και ρευστότητας της εταιρείας δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
Η ASTRA χρειαζόταν κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους περίπου €100 εκατ., αλλά οι μέτοχοί της δεν ήταν σε θέση να παράσχουν τα κεφάλαια ούτε βρέθηκε άλλος επενδυτής.
Η Astra είχε 4 εκατ. ασφαλισμένους και τα οικονομικά της προβλήματα είχαν δημιουργήσει ένα  τεράστιο σκάνδαλο –λεκέ για τη φήμη της ρουμανικής ασφαλιστικής αγοράς το χαρακτήριζε η κα Daniela Chetu, αρχισυντάκτρια του περιοδικού XPRIMM, στη στήλη της «Α.Α.»New Markets in new Europe (βλ., Τεύχος Φεβρουαρίου 2015).

Η εταιρεία ελεγχόταν από τον Dan Adamescu, έναν αμφιλεγόμενο επιχειρηματία της Ρουμανίας, ο οποίος είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση αλλά και υπό κράτηση για τη συμμετοχή του σε μια άλλη υπόθεση διαφθοράς.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος Romania-insider.com, o Adamescu κατηγόρησε τόσο την Εποπτική Αρχή όσο και την KPMG ότι έκαναν τα πάντα για να εμποδίσουν την εισροή κεφαλαίων στην Astra. Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε να φέρει τα πρόσθετα κεφάλαια που απαιτούνταν για να συνεχιστεί η δραστηριότητα της εταιρείας, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ένας από τους όρους του ήταν να παύσει να είναι ειδικός διαχειριστής η KPMG.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας