Άρθρα

ΣΕΣΑΕ: Διαφάνεια και Ίασις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με μια εκδήλωση που τα είχε όλα σε σωστές δόσεις, ο Σύνδεσμος Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών γιόρτασε τη φετινή Ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στις 28 Νοεμβρίου, με μια ακόμα «Νύχτα πολιτισμού».

Η βραδιά ξεκίνησε στον 6ο όροφο του Μουσείου με μια πρώτη, συνοπτική, παρουσίαση των αποτελεσμάτων του κύκλου εκδηλώσεων με κεντρικό θέμα: «Διαφάνεια στην ασφαλιστική αγορά: αναγκαίο κακό ή ευλογία;».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βέλτιστων Πρακτικών του ΣΕΣΑΕ, κ. Γιάννης Λινός, μας θύμισε τις θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της σειράς εκδηλώσεων για τη Διαφάνεια:

1. Διαφάνεια στη δημοσιοποίηση στοιχείων (Πυλώνας 3 του Solvency II),

2. Διαφάνεια στις συναλλαγές με ασφαλιζόμενους και αποζημιούμενους,

3. Διαφάνεια στη διαμεσολάβηση 4. Διαφάνεια στον τρόπο εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς για διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού (level playing field).

Όπως εξήγησε, η επιλογή του κεντρικού θέματος βασίστηκε στο γεγονός ότι το νέο κανονιστικό πλαίσιο και η μέριμνα για προστασία του καταναλωτή επιβάλλουν στους ασφαλιστές πρόσθετες υποχρεώσεις,  με σκοπό τη μεγαλύτερη  διαφάνεια. Το ερώτημα που γεννήθηκε μέσα από τις τέσσερις αυτές εκδηλώσεις είναι: Η απάντηση των ασφαλιστών   πρέπει να  περιοριστεί   στην   τυπική   συμμόρφωση  ή  να  μετατρέψει  την υποχρέωση σε ευκαιρία για βελτίωση της λειτουργίας αλλά και της δημόσιας εικόνας του κλάδου;

Οι τοποθετήσεις των στελεχών, στη διάρκεια των εκδηλώσεων με αυτή τη θεματική, ήταν μάλλον υπέρ της ευκαιρίας για βελτίωση. Η πραγματικότητα, όμως, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, όπως αυτή εκφράζεται ως επί το πλείστον από τα στοιχεία και τις πληροφορίες που δημοσιοποιούν οι εταιρείες, δείχνουν ότι οι κανονιστικές ρυθμίσεις περισσότερο έχουν διογκώσει τα λειτουργικά έξοδα των εταιρειών και λιγότερο αξιοποιηθεί για τη δημιουργία μιας διαφανέστερης εικόνας του κλάδου.
Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια οι ξεναγοί του μουσείου, οι οποίοι, ντυμένοι με ιατρικές μπλούζες, ήταν οι οδηγοί μας στην περιοδική έκθεση που φιλοξενεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με θέμα: «ΙΑΣΙΣ: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό».

Μέσα από τα σχεδόν 300 αρχαία αντικείμενα που προήλθαν από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο και τα Μουσεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη, μπορέσαμε να δούμε: πώς φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους στην αρχαία Ελλάδα, πώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας, και γενικότερα πώς εξελίχτηκαν οι αρχαίες θεραπευτικές πρακτικές,  τι χειρουργικά εργαλεία υπήρχαν, κ.ο.κ.   Ένα επιμορφωτικό ταξίδι μέσα στον χρόνο, που καλύπτει το χρονικό διάστημα από το 1.200 π.Χ. περίπου έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. και δείχνει τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην ανθρώπινη σκέψη και στις ιατρικές μεθόδους μέσα στους αιώνες.

Η βραδιά (χορηγοί της οποίας ήταν οι εταιρείες Carpenter Turner και Matrix, πλατινένιος και χρυσός χορηγός, αντίστοιχα) ολοκληρώθηκε με cocktail στο caf? του Μουσείου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν όχι μόνο στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών-μέλη του ΣΕΣΑΕ,  αλλά και ασφαλιστές από όλες τις βαθμίδες διαμεσολάβησης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στους παρευρισκόμενους δόθηκε από ένα αριθμημένο αντίτυπο της ομιλίας του κ. Νίκου Αδαμαντιάδη για τα 80 χρόνια του Συνδέσμου. Την έκδοση συνόδευε ένα DVD, με το βίντεο της 80χρονης πορείας του ΣΕΣΑΕ.

 {gallery}EKDILOSEIS/sesae-kykladikis-texnis{/gallery}

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας