Συνεντεύξεις

Ρίτα Χριστοδουλάτου, Πρόεδρος της Hellenic Financial Planners Association

Financial Planner η εξέλιξη του Ασφαλιστικού  Συμβούλου

Η Πρόεδρος της Hellenic Financial Planners Association, κα Ρίτα Χριστοδουλάτου, εξηγεί πώς ο σημερινός ασφαλιστικός σύμβουλος θα εξελιχθεί σε έναν άρτια καταρτισμένο και πιστοποιημένο Financial Planner, που θα μπορεί να ασκεί το επάγγελμά του σ’ οποιαδήποτε χώρα-μέλος της ΕΕ.

Συνέντευξη στην Αμαλία Ρουχωτά

Κυρία Χριστοδουλάτου, πρόσφατα αναλάβατε την προεδρία της Ένωσης Financial Planners Ελλάδος. Θέλετε να μας πείτε το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία της Ένωσης αυτής;
Ρ.Χρ.: Η ίδρυση της Ένωσης ήταν αποτέλεσμα διεργασιών επαγγελματιών χρηματο-ασφαλιστικών συμβούλων, που είχαν οραματιστεί το επάγγελμά τους σε υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τα πρότυπα συναδέλφων μας στο εξωτερικό. 
Τα ιδρυτικά μέλη της HFPA –όλοι με πολυετή εμπειρία στο χώρο και έχοντας λάβει τα μηνύματα της αγοράς και της …εξέλιξης του ασφαλιστικού συμβούλου– ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν αυτή την Ένωση, αποσκοπώντας στη δημιουργία των προϋποθέσεων αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχουν οι επαγγελματίες του χρηματοασφαλιστικού χώρου στους πελάτες τους.

Πώς οραματίζεστε, λοιπόν, στην Ένωση Financial Planners το επόμενο βήμα στην επαγγελματική εξέλιξη του Ασφαλιστικού Συμβούλου;
Ρ.Χρ.: Στο εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική και την Αγγλία, οι συνάδελφοί μας στην πλειοψηφία τους είναι Financial Planners (FP). Οι FP λειτουργούν πρωτίστως ως σύμβουλοι, όπου μέσω μίας συγκεκριμένης μεθοδολογίας εκπονούν μία εξατομικευμένη χρηματοασφαλιστική μελέτη, στοχεύοντας στην ανάλυση των αναγκών του πελάτη. Ο πελάτης είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσει και να ιεραρχήσει τις ανάγκες του, πριν προχωρήσει στη σύναψη ενός ασφαλιστικού ή επενδυτικού προγράμματος.
Στην Ελλάδα, η πολύχρονη ιστορία μας στον ασφαλιστικό χώρο έχει δείξει ότι η πλειοψηφία των ασφαλιστικών συμβούλων κινείται περισσότερο στη λογική προώθησης κάποιου συγκεκριμένου προϊόντος/προγράμματος και όχι τόσο στον εντοπισμό και την ανάλυση των αναγκών του πελάτη. 
Για την αλλαγή, λοιπόν, αυτής της πρακτικής χρειάζονται μεθοδικές κινήσεις, προετοιμασία, εκπαίδευση. Η μετάβαση χρειάζεται επένδυση χρόνου αλλά είναι αναγκαία για εκείνον τον επαγγελματία που θέλει να βρίσκεται στην ασφαλιστική αγορά του αύριο.

Η HFPA πώς νομίζετε ότι μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτή την προετοιμασία όπως αναφέρατε;
Ρ.Χρ.: Η HFPA, μέσω της εθελοντικής προσφοράς των μελών του παρόντος αλλά και του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου (σημερινό ΔΣ: Κώστας Τριανταφύλλου-αντιπρόεδρος, Δημήτρης Κωλέττης-Γραμματέας, Δημήτρης Εμμανουήλ-Ταμίας, Γιάννης Νίνος-Υπεύθυνος Μελών), προχώρησε σε επισταμένη έρευνα αγοράς για την ορθή διαδικασία πιστοποίησης του Financial Planner και αποφάσισε τη συνεργασία της με την πολυεθνική εταιρεία ορκωτών ελεγκτών και συμβούλων, KPMG. 
Ως στρατηγικός μας συνεργάτης, πλέον, η ΚPMG αναλαμβάνει την εκπαίδευση και τη διενέργεια εξετάσεων για την πιστοποίηση του Financial Planner, μέσω του αρμόδιου ευρωπαϊκού οργανισμού πιστοποίησης EFICERT. 
Η πιστοποίηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, εφόσον οι πιστοποιημένοι Financial Planners έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμά τους σ’ οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ήδη, ξεκίνησε ο 1ος κύκλος εκπαιδευτικού προγράμματος και θα συμμετάσχουν 30 μέλη μας (2 τμήματα) για την πιστοποίηση Financial Planner. Εξετάζεται σοβαρά, λόγω έντονου ενδιαφέροντος, η έναρξη του 2ου κύκλου προγράμματος πριν το τέλος του έτους.

Μπορεί οποιοσδήποτε ασφαλιστικός σύμβουλος να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία και να αποκτήσει την πιστοποίηση Financial Planner; 
Ρ.Χρ.: Όπως σας ανέφερα όλο αυτό το project είναι μία επίπονη και πολύμηνη προσπάθεια της Ένωσης με την KPMG, με την οποία έχουμε συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν μόνο τα μέλη της Ένωσης HFPA.

Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη της Ένωσης;
Ρ.Χρ.: Μέλη της Ένωσης μπορούν να γίνουν όλοι οι επαγγελματίες του χρηματοασφαλιστικού χώρου (ασφαλιστικοί σύμβουλοι, τραπεζικοί υπάλληλοι, επενδυτικοί σύμβουλοι) είτε ανήκουν σε δίκτυο (agency system) είτε είναι ανεξάρτητοι σύμβουλοι (independent financial advisors). Οποιοσδήποτε επαγγελματίας σύμβουλος ενδιαφέρεται, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας (www.hfpa.gr), όπου παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για το έργο μας και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από τη συμμετοχή του στην Ένωση ως μέλος.

Ακούγονται πολύ θετικά όλα αυτά. Πέρα όμως από την πιστοποίηση του ασφαλιστικού συμβούλου ως Financial Planner, θα υπάρχει και κάποιος τρόπος να στηρίξει η Ένωση τη δραστηριότητά του με συγκεκριμένα εργαλεία; Ποιος είναι ο επόμενος στόχος της;
Ρ.Χρ.: Εφόσον οριστικοποιήθηκε η διαδικασία πιστοποίησης, η οποία είναι το πρώτο καίριο βήμα, το επόμενο θα είναι η δημιουργία ενός λογισμικού προγράμματος, που θα αποτελέσει ένα απαραίτητο εργαλείο για τα μέλη μας που θα λάβουν την πιστοποίηση του Financial Planner. 
Ο FP, μέσω συγκεκριμένης μεθοδολογίας, θα πρέπει να παρέχει στον πελάτη του το αποτέλεσμα (πόρισμα) της διαδικασίας που ακολούθησε, αποτυπώνοντας τις χρηματοασφαλιστικές ανάγκες που προέκυψαν. 
Το αποτέλεσμα αυτό παρουσιάζεται ως μία εξατομικευμένη χρηματοασφαλιστική μελέτη, η οποία όμως, αν γίνεται “χειροκίνητα” (manually), είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Mέσω όμως ενός λογισμικού προγράμματος που θα επικαιροποιείται συνεχώς, δεδομένου ότι θα περιέχει στοιχεία που μεταβάλλονται (π.χ. παροχές κοινωνικών ταμείων), ο χρόνος αυτός εκμηδενίζεται, ενώ παράλληλα θα υπάρχει τεκμηρίωση του αποτελέσματος της διαδικασίας.
Αυτή, εξάλλου, είναι η μεθοδολογία που ακολουθείται στο εξωτερικό, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Η προεργασία δημιουργίας αυτού του λογισμικού έχει ήδη ξεκινήσει και πιστεύω ότι θα είναι διαθέσιμο εντός του 2014.

Βασισμένη στην εμπειρία με τους δικούς σας πελάτες, θα λέγατε ότι ο καταναλωτής σήμερα αντιλαμβάνεται ευκολότερα και εκτιμά τον αναβαθμισμένο αυτό ρόλο του ασφαλιστικού συμβούλου;
Ρ.Χρ.: Αντιλαμβάνεστε ότι στη νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται στον ασφαλιστικό κλάδο, οι δράσεις πρέπει να είναι παράλληλες, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει όχι μόνο εκπαίδευση και προετοιμασία των επαγγελματιών αλλά και μεθοδευμένη “εκπαίδευση” των πελατών στο νέο αυτό τρόπο συνεργασίας. 
Ο καταναλωτής σήμερα έχει πλήρη ενημέρωση και πληροφόρηση (μερικές φορές υπερβολική) για το τι γίνεται στην αγορά και αναζητά τον επαγγελματία εκείνο που θα τον βοηθήσει πραγματικά στο να εντοπίσει και να καλύψει τις πραγματικές του ανάγκες με τον πιο αξιόπιστο και τεκμηριωμένο τρόπο, ιδιαίτερα όταν τα δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου (οικογενειακή, επαγγελματική, οικονομική κατάσταση). Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της τακτικής επανεξέτασης και αναθεώρησης της χρηματοασφαλιστικής μελέτης που ακολουθεί ο Financial Planner.
Επομένως, πιστεύω ότι ο καταναλωτής όχι μόνο είναι έτοιμος να δεχθεί τον αναβαθμισμένο ρόλο του χρηματοασφαλιστικού του συμβούλου, αλλά το επιζητά.

Κυρία Χριστοδουλάτου, είναι πραγματικά μία ευχάριστη έκπληξη εν μέσω της οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε να βρίσκουμε επαγγελματίες συμβούλους με ανήσυχη σκέψη και διάθεση για εξέλιξη…
Ρ.Χρ.: Το έχω αναφέρει και στο παρελθόν (με την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος Ευρώπης του MDRT): η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά μόνο για όσους τις αναγνωρίζουν και κοπιάζουν για να τις αξιοποιήσουν. Η συνεχής αναζήτηση, εκπαίδευση, η διάθεση για εξέλιξη και η προσήλωση στο στόχο αλλά κυρίως η μεθοδική εργασία, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Ευχόμαστε σ’ όλα τα μέλη της Ένωσης καλή δύναμη και επιτυχία στους στόχους σας.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας