Διεθνή

Πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη για την εταιρική ιστορία της Munich Re

Οι Καθηγητές Ιστορίας Johannes Bahr και Christopher Kopper παρουσίασαν την πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη για την ιστορία της Munich Re. Το βιβλίο τους «Munich Re. Die Geschichte der Munchener Ruck 1880–1980» (Η ιστορία του Ομίλου της Munich Re 1880-1980) περιέχει λεπτομέρειες για την άνοδο της Εταιρείας μεταξύ των κορυφαίων αντασφαλιστών τους κόσμου και τις οπισθοδρομήσεις που έχει αντιμετωπίσει, ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Η Munich Re ιδρύθηκε επίσημα στις 3 Απριλίου του 1880, στα γραφεία του τραπεζικού οίκου Merck, Finck & Co. Από τότε, η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως ασφαλιστικούς ομίλους:  

Το κεφάλαιο εκκίνησης των 3 εκατ. μάρκων έγινε μια εταιρεία που η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε €28 δις. Από 4 εργαζόμενους έφτασε σήμερα να έχει 43.000 προσωπικό σε όλο τον κόσμο. Οι 8 ιδρυτικοί μέτοχοι ανέρχονται σήμερα σε σχεδόν 200.000.

«Η γνώση της ιστορίας κάποιου πάντα προσφέρει καθοδήγηση για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές αποφάσεις. Επιπλέον, η εκτίμηση του παρελθόντος είναι πάντα προετοιμασία για το μέλλον. Για παράδειγμα, για τη μαζική εξάπλωση του αυτοκινήτου ή τις απαρχές των εμπορικών αεροπορικών ταξιδιών απαιτούνταν μια πρωτοποριακή προσπάθεια από την πλευρά της Munich Re, παρόμοια με αυτήν που καταβάλλει σήμερα για την ψηφιοποίηση. Ωστόσο, η εταιρεία πάντα καταφέρνει να αναπτύξει ιδέες για την κάλυψη των κινδύνων που προκύπτουν από τις τεχνολογικές ανακατατάξεις. Κάποτε, αυτό σήμαινε την εισαγωγή, για παράδειγμα, της ασφάλισης μηχανημάτων, στις μέρες μας θα μπορούσε να είναι οι εγγυήσεις καλής εκτέλεσης εργασιών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή τα ασφαλιστήρια που αφορούν τον κυβερνοχώρο», σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Munich Re, κ. Nikolaus von Bomhard.  «Αυτός ο απολογισμός της εταιρικής μας ιστορίας υπογραμμίζει τις ρίζες της επιτυχίας μας: μια διεθνώς προσανατολισμένη εταιρική στρατηγική, μια συντηρητική επενδυτική πολιτική και καινοτόμες ασφαλιστικές λύσεις», πρόσθεσε.

Φυσικά, το βιβλίο περιλαμβάνει, επίσης, μια σε βάθος ανάλυση του ρόλου της Munich Re, των διευθυντών και των υπαλλήλων της κατά την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού. «Σημαντικό στοιχείο ότι πρόκειται για μια ειλικρινή ματιά στη δική μας ιστορία είναι η εκτίμηση των θεσμικών και προσωπικών εμπλοκών των εκπροσώπων της Εταιρείας κατά την περίοδο που συντελέστηκε μια τόσο φοβερή αδικία», τόνισε ο κ. von Bomhard. Στα συμπεράσματά τους, οι ιστορικοί αναφέρουν: «Αν και η Munich Re δεν συμμετείχε άμεσα στη ληστεία των Εβραίων ασφαλισμένων και στις συναλλαγές με τα SS, το έκανε διαδραματίζοντας έμμεσο ρόλο, ως αντασφαλιστής».

Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της αντασφαλιστικής από την ίδρυσή της μέχρι το 1980. Η πρόοδος και οι οπισθοδρομήσεις που ακολούθησαν διαδοχικά, με τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους ειδικότερα, να προκαλούν ριζική διακοπή. Πρόκληση για την εταιρεία δεν ήταν μόνο οι πόλεμοι, αλλά και οι νομισματικές αναταράξεις, η οικονομική κρίση και ο υπερπληθωρισμός που προέκυψαν εν μέρει από τους πολέμους και έπρεπε να ξεπεραστούν. Επιπλέον, εδώ και δεκαετίες, η ιστορία της Munich Re ήταν συνυφασμένη με εκείνη της Allianz και άλλων πρωτασφαλιστών.

Το βιβλίο “Munich Re. Die Geschichte der Munchener Ruck 1880–1980” κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου 2015 στο Μόναχο, από τον εκδοτικό οίκο C.H. Beck (463 σελίδες, € 39,95). Το 2016 θα κυκλοφορήσει και στα Αγγλικά.

 

Στη φωτογραφία το κεντρικό κτήριο της Munich Re: το 1913 δεν ήταν έτοιμο για χρήση. Εδώ λειτουργεί μέχρι και σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του μεγαλύτερου αντασφαλιστή στον κόσμο.
Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η έδρα της Munich Re μετατράπηκε από τους Αμερικανούς σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι της ασφαλιστικής εταιρείας έπρεπε να εκκενώσουν το κτήριο σε δύο μόλις ημέρες. Πλήθος πολύτιμων ιστορικών ντοκουμέντων που ζύγιζαν πάνω από 15 τόνους χάθηκαν μέσα στη σύγχυση. Το 1979 καταστράφηκαν πολλά ακόμα ντοκουμέντα που αφορούσαν την ιστορία της. Πίστευαν, λανθασμένα όπως αποδείχτηκε, εκείνη την εποχή ότι η εξερεύνηση της ιστορίας της Munich Re είχε ολοκληρωθεί.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας