Προγράμματα Υγείας …στα “τυφλά”

342

Η έκδοση και κυκλοφορία προγραμμάτων υγείας …στα “τυφλά”, μόνο και μόνο για να κερδηθεί ένα μερίδιο αγοράς έχει προβληματίσει έντονα τον Ασφαλιστικό Σύμβουλο, μέλος του ΠΣΑΣ και του MDRT, Δρ Δημήτριο Γ. Καστρινάκη. Αποτέλεσμα αυτού του προβληματισμού, που έχει γίνει, όπως λέει, πολύ πιο έντονος τελευταία, είναι η επιστολή που έστειλε στην «Ασφαλιστική Αγορά», στις 29/8/2013, στην οποία αναφέρει τα εξής:

Θέμα: «Επάρκεια Ασφαλίστρων Υγείας»

Σε πρόσφατο (18.7.2013 Δελτίο Ειδήσεων το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, του οποίου υποχρεωτικά είναι μέλη οι Διαμεσολαβούντες του Ασφαλιστικού Κλάδου της Οικονομίας, γίνεται αναφορά σε πόλεμο τιμών εκ μέρους ορισμένων μη κατονομαζομένων ασφαλιστικών εταιρειών προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα, ανεξαρτήτως των προβλημάτων που αυτή η πολιτική θα τους οδηγήσει στο μέλλον. Επί λέξει αναφέρεται:

«Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Ελλάδος δεν λέει να επανεξετάσει τη στάση της έναντι της αγοράς, τραβώντας τα… λουριά σε όσες εταιρείες σήμερα επιδιώκουν τη συγκέντρωση κεφαλαίων δίχως να σταθμίζουν τις υποχρεώσεις ή τις εγγυήσεις που αναλαμβάνουν έναντι των ασφαλισμένων τους. Αν θέλει δε κανείς να ανατρέξει σε παραδείγματα, η ιστορία της Ασπίς Πρόνοια είναι αρκετά νωπή, και μάλιστα εύκολα θα μπορούσε να παραλληλιστεί με σημερινές περιπτώσεις ασφαλιστικών εταιρειών. Η υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια γιγαντώθηκε και τελικά «έσκασε» διότι οι τότε επόπτες άφησαν έναν εκ των μεγαλυτέρων παικτών της αγοράς να υπόσχεται αποδόσεις που δεν μπορούσε να καλύψει μέσω της επανεπένδυσης των κεφαλαίων που διαχειρίζονταν. Όταν ανάλογες πρακτικές συναντώνται και σήμερα, για ποιο λόγο να μην υποθέσουμε ότι το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να επαναληφθεί στο μέλλον;»

Όλοι οι κλάδοι της οικονομίας λειτουργούν ο καθένας με ορισμένες αρχές. Μια αρχή που πρέπει να ακολουθεί ο Ασφαλιστικός Κλάδος είναι εκείνη της επάρκειας του ασφαλίστρου (adequacy of premium).

Στα συμβόλαια Ζωής ο υπολογισμός του σωστού μαθηματικού ασφαλίστρου είναι ευκολότερος. Στα προγράμματα υγείας αυτός βασίζεται σε εμπειρικούς υπολογισμούς. Από τη στιγμή, όμως, που το πρόγραμμα κυκλοφόρησε και επί αρκετά έτη είναι ζημιογόνο, δεν μπορεί μια ασφαλιστική εταιρεία να εξακολουθεί να το διαθέτει απλώς και μόνο γιατί το επιβάλλει στη Διοίκησή της το Δίκτυο Πωλήσεων, έτσι για να εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό μερίδιο στην αγορά. Αυτό έχει υποχρέωση η Εποπτεύουσα Αρχή, εν προκειμένω η Τράπεζα της Ελλάδος, να μην το επιτρέψει.

Η τότε Εποπτεύουσα Αρχή δεν έπραξε στην περίπτωση ΑΣΠΙΣ το καθήκον της και είναι υπεύθυνη για το έγκλημα και όχι σκάνδαλο που επλήγωσε χιλιάδες οικογένειες. Θα αφήσει η Τράπεζα της Ελλάδος το έγκλημα να επαναληφθεί;

 

 

Προηγούμενο άρθροΠοιος θα “τραβήξει το αυτί” στον κ. Ζάρκο;
Επόμενο άρθροΧτίζοντας την αυτοπεποίθησή μας!