Άρθρα

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την General Commodities Trade LTD

Πολύς θόρυβος έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα περί της General Commodities Trade LTD. Μάλιστα, πρόσφατα, σε αρκετά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης φιλοξενήθηκε συγκεκριμένη “σύσταση” προς ασφαλισμένους, εκ μέρους του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων –δεν αναπαράγουμε το περιεχόμενο αυτής της σύστασης, μιας και ως έντυπο δεν γίναμε αποδέκτες της. Όλος αυτός ο θόρυβος, ωστόσο, μας κάνει να αναρωτιόμαστε:

  • Η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης δεν όφειλε να εκδώσει μια ανακοίνωση, προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές, άμεσα και υπεύθυνα, για το ρόλο και τη λειτουργία της συγκεκριμένης εταιρείας;
  • Είναι αρμοδιότητα συλλόγων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών να ενημερώνουν τους Έλληνες πολίτες, για τυχόν έκνομες δραστηριότητες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης;
  • Η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο των εποπτικών της αρμοδιοτήτων, δεν στοχεύει στη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων και δικαιούχων αποζημίωσης από ασφάλιση, καθώς και στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης του καταναλωτή;

Για την …ιστορία, εμείς από την πλευρά μας παραθέτουμε:
(1) Το αποτέλεσμα της …αναζήτησής μας για τη συγκεκριμένη εταιρεία, στο Τεύχος Α.Ε., ΕΠΕ και ΓΕΜΗ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, απ’ όπου προκύπτει ότι η εταιρεία καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ στις 12 Απριλίου του 2013.
(2) Την προηγηθείσα, χρονικά, ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το οποίο είχε απευθύνει ερώτημα στη ΔΕΙΑ για την «General Commodities Trade LTD» στις 24 Ιανουαρίου 2013.
(3) Την επιστολή της ΠΟΑΔ (της 20ής Σεπτεμβρίου) στο Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, κ. Γ. Στεργίου.

1. Η καταχώρηση στο ΓΕΜΗ
«Ανακοίνωση καταχώρισης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) της εγκατάστασης στην Ελλάδα Υποκαταστήματος Αλλοδαπής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης με την επωνυμία “GENERAL COMMODITIES TRADE LTD (ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΚΟΜΟΔΙΤΗΣ ΤΡΕΪΝΤ ΜΕΠΕ)”.
(…)
Την 12/04/2013 καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), με Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης 45500, η με αριθμό 3923/08?04?2013 απόφαση της Αντιπεριφερειάρχου Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών, με την οποία εγκρίθηκε η εγκατάσταση στην Ελλάδα υποκαταστήματος Αλλοδαπής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης με την επωνυμία “GENERAL COMMODITIES TRADE LTD (ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΚΟΜΟΔΙΤΗΣ ΤΡΕΪΝΤ ΜΕΠΕ)”, η οποία έλαβε αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. 124938903001.
Επίσης καταχωρίστηκαν στο Γ.Ε.ΜΗ. τα οριζόμενα από το άρθρο 58 του Κ.Ν. 3190/1955, όπως ισχύει, στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν τα εξής:
1. Στοιχεία αλλοδαπής εταιρείας:
α) Ιδρυτική πράξη: Η εταιρεία συστάθηκε την 16?05?2007, με αριθμό Μητρώου Εταιρειών 136862/19?06?2007, αρ. πρ. 7372/2007.
β) Επωνυμία: “GENERAL COMMODITIES TRADE LTD (TZENEPAΛ ΚΟΜΟΔΙΤΗΣ ΤΡΕΪΝΤ ΜΕΠΕ)”.
γ) Έδρα και Διεύθυνση: Οδός Τσαρ Σιμεών 300, πολυκατοικία 204, γραφείο 1, Σβετά Τρόιτσα, δήμος Ιλίντεν, Σόφια Τ.Κ. 1309, Βουλγαρική Δημοκρατία.
δ) Κεφάλαιο: 5.000 Λέβα.
ε) Διοίκηση ? Εκπροσώπηση: α) ΠΑΠΑΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΡΕΝΟΥ, που γεννήθηκε την 27?01?1971 στο Κινσάσα Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κάτοικος Κρανιδίου (………), με αρ. ΑΔΤ (……..), και με ΑΦΜ (………), της Δ.Ο.Υ. Ε΄ Πειραιά.
στ) Διάρκεια: αόριστος
2. Στοιχεία υποκαταστήματος:
α) Επωνυμία: “GENERAL COMMODITIES TRADE LTD (TZENEPAΛ ΚΟΜΟΔΙΤΗΣ ΤΡΕΪΝΤ ΜΕΠΕ)”.
β) Διεύθυνση: Λεωφόρος Παπάγου αρ. 25, Ζωγράφου ΤΚ 15773.
γ) Σκοπός: ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ? ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ? ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ? ΜΕΣΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ.
Εκπροσώπηση: Νόμιμος εκπρόσωπος για τις εργασίες του υποκαταστήματος στην Ελλάδα ορίζεται ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΛΟΣ του ΡΕΝΟΥ. (…)».

2. Η ανακοίνωση του ΕΕΑ
Στις 29 Ιανουαρίου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το ακόλουθο κείμενο, υπό τον τίτλο: Προσοχή σε ασφαλιστική εταιρεία αγνώστου έδρας:
«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας μετά από πληροφορίες ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιείται εταιρεία φερόμενη ως ασφαλιστική χωρίς να είναι νόμιμα εγκατεστημένη στη χώρα μας, απεύθυνε σχετικό ερώτημα για το θέμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος απαντώντας στις 28/1/2013 με το με Α.Π.:139 έγγραφό της πληροφόρησε το ΕΕΑ ότι η εταιρεία GENERAL COMMODITIES TRADE LTD “δεν δραστηριοποιείται ως Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία ή Αλληλασφαλιστικός Συνεταιρισμός με έδρα την Ελλάδα ούτε λειτουργεί υπό καθεστώς εγκατάστασης ή ελεύθερης παροχής υπηρεσιών με έδρα σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΕΟΧ”».
Καταλήγοντας το ΕΕΑ, σημείωνε τα εξής στην ανακοίνωσή του:
«Όπως γίνεται αντιληπτό, οι κίνδυνοι για τους πολίτες που αναζητούν ασφαλιστικές καλύψεις είναι μεγάλοι. Ποιος θα καλύψει τυχόν ασφαλισμένους από μια εταιρεία “αγνώστου ταυτότητας” και έδρας;
Όσο για τον κλάδο των ασφαλειών ο κίνδυνος να υποστεί νέο ηθικό και υλικό κτύπημα μετά από αυτό που δέχτηκε με το ξέσπασμα του σκανδάλου της «Ασπίδος» είναι τεράστιος.
Ενημερώνουμε τους καταναλωτές και τους διαμεσολαβούντες να είναι προσεκτικοί και να περιφρουρήσουν με κάθε νόμιμο τρόπο τα συμφέροντά τους από παραπλανητικές πρακτικές ορισμένων εταιρειών».

3. Η επιστολή της ΠΟΑΔ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ανεξαρτήτων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών απευθύνθηκε, στις 20 Σεπτεμβρίου, στο Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, κ. Γ. Στεργίου, ζητώντας την παρέμβασή του για το θέμα της GENERAL COMMODITIES. Στην επιστολή της ΠΟΑΔ, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος, κ. Αλέξανδρος Ραφαηλίδης, και η Γεν. Γραμματέας, κα Όλγα Νικολαΐδη, αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμε Κύριε Στεργίου,
Εδώ και εννέα μήνες δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μια ασφαλιστική εταιρεία-φάντασμα υπό την επωνυμία GENERAL COMMODITIES TRADE PART OF LEV INS.
Δεν υπάρχει τέτοια εταιρεία καταχωρημένη στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Πρόσφατα, μάλιστα, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 9199/13 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου [διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων], η οποία απαγορεύει στην GENERAL COMMODITIES να χρησιμοποιεί λογότυπα και τίτλους της LEV INS.
Τα ασφαλιστήρια είναι παράνομα, η Τροχαία δεν τα αναγνωρίζει, και οι ασφαλισμένοι το διαπιστώνουν τη στιγμή του ατυχήματος, όντες πλέον υπόλογοι έναντι του παθόντος με την προσωπική τους περιουσία, αν διαθέτουν.
Θεωρούμε ότι, στα πλαίσια προστασίας των καταναλωτών, θα πρέπει να γίνει άμεση σύσταση προς τους ασφαλισμένους για αλλαγή ασφαλιστικής εταιρείας και ό,τι άλλο κρίνετε επιβεβλημένο».

Τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα παραπάνω είναι και προφανή και
εύλογα. Καθόλου εύλογη, ωστόσο, δεν είναι η …σιωπή της ΔΕΙΑ επί του θέματος!

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας