Διεθνή

Οι επενδύσεις σε υποδομές ταιριάζουν στους ασφαλιστές

Τι προτείνει η EIOPA στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας ενεργητικού (asset class) για υψηλής ποιότητας επενδύσεις σε υποδομές, στο πλαίσιο του Solvency II, εισηγείται η EIOPA, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος σχεδίου δράσης για την αύξηση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων, εισηγείται μια πιο αναλυτική προσέγγιση, συμβουλεύοντας να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της τυποποιημένης μεθόδου του Solvency II για επενδύσεις σε έργα υποδομής. Αυτή η νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων επιδιώκει να καταγράψει τις υψηλής ποιότητας υποδομές, αναγνωρίζοντας τη σύνθετη και ετερογενή φύση των εν λόγω επενδύσεων.

Η προτεινόμενη προσέγγιση μειώνει ουσιαστικά τον κίνδυνο χρεώσεων για ειδικές επενδύσεις σε έργα υποδομής με ίδια και δανειακά κεφάλαια. Ταυτόχρονα, η EIOPA προτείνει αυστηρές υποχρεώσεις στη διαχείριση κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της ενεργούς παρακολούθησης των ανοιγμάτων σε έργα υποδομής, καθώς και της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων των ταμειακών ροών τους.

Ο κ. Gabriel Bernardino, Πρόεδρος της EIOPA, δήλωσε σχετικά: «Οι επενδύσεις σε υποδομές θα μπορούσαν να καταστούν πολύ σημαντικές για την ασφαλιστική επιχείρηση, διότι, λόγω της μακροχρόνιας φύσης τους, ταιριάζουν στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις των ασφαλιστών, ενώ, ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην αύξηση της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου τους. Ωστόσο, τα έργα υποδομής μπορεί να είναι πολύ περίπλοκα και απαιτούν ειδική τεχνογνωσία διαχείρισης κινδύνων.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σωστή διαχείριση των κινδύνων της επένδυσης σε έργα υποδομών και αυτά να παρακολουθούνται σε βάθος χρόνου. Υπό αυτές τις συνθήκες, πιστεύω ότι οι προτεινόμενες βαθμονομήσεις αντανακλούν το προφίλ κινδύνου της υψηλής ποιότητας των έργων υποδομής».

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, οι ειδικές επενδύσεις σε υποδομές θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που αφορούν την προβλεψιμότητα των χρηματορροών στους επενδυτές, την ευρωστία του συμβατικού πλαισίου, καθώς και την ικανότητά τους να αντέχουν συναφή σενάρια ακραίων καταστάσεων.

Όσον αφορά τις βαθμονομήσεις, η EIOPA συνιστά η επιβάρυνση του κινδύνου εξάπλωσης στην τυποποιημένη μέθοδο του Solvency II να τροποποιείται για ειδικές επενδύσεις υποδομής χρέους, σύμφωνα με μια τροποποιημένη προσέγγιση του πιστωτικού κινδύνου (μείωση κατά περίπου 30% στο τέλος του κινδύνου για ΒΒΒ βαθμολογία της υποδομής που πληροί τις προϋποθέσεις). Οι χρεώσεις των κινδύνων για συμμετοχές ιδίων κεφαλαίων σε υποδομές προτείνεται να είναι σε ένα εύρος μεταξύ 30% και 39%.

Όσον αφορά τη διαχείριση του κινδύνου, οι ασφαλιστές θα πρέπει να κάνουν έναν εξονυχιστικό έλεγχο πριν την επένδυση, να θεσπίζουν γραπτές διαδικασίες για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των ανοιγμάτων τους και να διενεργούν τακτικά προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων για τις χρηματικές ροές και τις αξίες εξασφάλισης που υποστηρίζουν το έργο υποδομής.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη γνωμοδότηση, πατήστε: https://goo.gl/JaK1x2

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας