Διεθνή

Οι ασφαλιστές υποστηρίζουν την προτεινόμενη οδηγία κατά της φοροαποφυγής

Τις παρατηρήσεις της για το πακέτο κατά της φοροαποφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την επικείμενη πρόταση για κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας των εταιρειών (CCCTB) κατέθεσε, στις 7 Μαρτίου, η Insurance Europe.

Η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Ασφαλιστικών Ενώσεων υποστήριξε ότι ο ασφαλιστικός τομέας στηρίζει την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών, καθώς και τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις.

Η Insurance Europe πιστεύει ότι το σχέδιο δράσης του ΟΟΣΑ για τα BEPS (base erosion and profit shifting*) θα πρέπει να εφαρμοστεί στην ΕΕ με συντονισμένο τρόπο, μέσω της οδηγίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (Anti-Tax Avoidance Directive). Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί η μονομερής διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών μελών.

Η Ομοσπονδία προειδοποίησε ότι τυχόν πρόσθετες απαιτήσεις, που υπερβαίνουν τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, δεν θα καταπολεμήσουν απαραίτητα τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό, τα επιζήμια φορολογικά καθεστώτα και τη φοροδιαφυγή, αλλά μπορεί να βλάψουν την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Ως εκ τούτου, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να υπόκεινται σε εκτίμηση των επιπτώσεων.

Επιπλέον, οι φορολογικές προτάσεις της ΕΕ θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις λύσεις του ΟΟΣΑ που θα εφαρμοστούν σε άλλες χώρες (εκτός ΕΕ), για να εξασφαλιστεί η συνοχή τόσο στο πεδίο εφαρμογής όσο και στο χρονοδιάγραμμα των προτεινόμενων μέτρων.

Η Insurance Europe είχε, επίσης, την ευκαιρία να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με ορισμένα εκκρεμή ζητήματα μεγάλης σημασίας για τον τομέα των ασφαλίσεων. Αυτά αφορούν, κυρίως, την αντιμετώπιση των υβριδικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων και τους κανόνες για τις ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες.

Διαβάστε εδώ το πλήρες έγγραφο των παρατηρήσεων.


*Φορολογικός σχεδιασμός για τη μεταφορά κερδών επιχειρήσεων σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση, με τελικό σκοπό τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας