Άρθρα

Μιλώντας με 3 Ασφαλιστές του Ηρακλείου

Το ταξίδι στην Κρήτη συνεχίζεται, με δεύτερο σταθμό μας, το Ηράκλειο, όπου συναντήσαμε τους κ.κ. Γιώργο Λύτινα, Γιώργο Μπορμπαντωνάκη και Γιάννη Θαλασσινάκη, τρεις ανθρώπους που μετρούν πολλά χρόνια στην ασφαλιστική αγορά και η άποψη τους έχει το ειδικό βάρος της πλούσιας εμπειρίας τους. Ας δούμε τι μας είπαν.

 

Γιώργος Λύτινας: Οι εταιρείες στα δύσκολα δεν μας συμπεριφέρθηκαν καλά

Για χρόνια Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης ο κ. Γιώργος Λύτινας, ήταν φυσικό η συζήτησή μας να περιστραφεί γύρω από το εγχείρημα να ενωθούν οι ασφαλιστές όλης της Κρήτης σε έναν Σύλλογο, που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια ο ίδιος και ορισμένοι συνάδελφοί του. ένα εγχείρημα που, ωστόσο, δεν ευδοκίμησε.

«Με μέλη σε όλη την Κρήτη η συμμετοχή ήταν δύσκολη και με τα χρόνια η προσπάθεια ατόνησε. Σήμερα, η Ένωση υπολειτουργεί. Με την έννοια ότι δεν έχει γίνει γενική συνέλευση, δεν έχει ανανεωθεί το ΔΣ, δεν έχουν πληρωθεί οι συνδρομές των τελευταίων ετών. Ωστόσο, το Ταμείο της  Ένωσης είναι τακτοποιημένο και έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί από τον νέο σύλλογο που υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί, με εμβέλεια δράσης την ανατολική Κρήτη, αφού στη δυτική υπάρχει ήδη ο Σύλλογος Χανίων», μας λέει ο κ. Λύτινας.

Ο ίδιος, προφανώς απογοητευμένος, είναι αποφασισμένος να μην εμπλακεί στη νέα προσπάθεια.  Άλλωστε, θέλει, όπως μας είπε, να αφιερώσει όλο του τον χρόνο στο ασφαλιστικό του γραφείο, στο οποίο συμμετέχουν, επίσης, οι δύο κόρες και ο γιος του.

Μιλώντας μας για την ασφαλιστική δραστηριότητα, επισημαίνει: «Η κρίση αναπόφευκτα έφερε μείωση εργασιών και αρκετές επισφάλειες. Επιπλέον, οι αλλαγές στους χρόνους απόδοσης των ασφαλίστρων δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στην πλειονότητα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, οι οποίοι βρέθηκαν να επιδοτούν οι ίδιοι τα ασφάλιστρα των πελατών τους ή αναγκάστηκαν να πληρώσουν στις εταιρείες τους ασφάλιστρα που ουδέποτε εισέπραξαν. Αν σ’ αυτό προσθέσει κανείς και τη γραφειοκρατία, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως επαγγελματίες είναι τεράστιες», επισημαίνει, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «οι εταιρείες στα δύσκολα δεν μας συμπεριφέρθηκαν καλά».

Ο ίδιος πιστεύει ότι το σύστημα είναι σαθρό όχι μόνο στην ασφαλιστική αγορά, αλλά γενικότερα στην κοινωνία και τονίζει την ανάγκη να αλλάξει αυτό το μοντέλο. 

 

Γιώργος Μπορμπαντωνάκης: Δεν αρκούν τα κεφάλαια. Οι εταιρείες πρέπει να έχουν επικεφαλής με όραμα και ικανότητες

 Η συζήτηση για τη χρησιμότητα των ενώσεων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ήταν κυρίαρχη και στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Γιώργο Μπορμπαντωνάκη, για χρόνια περιφερειακό διευθυντή της ΑΤΕ Ασφαλιστικής Κρήτης και Νήσων.

«Οι ενώσεις και οι σύλλογοι είναι χρήσιμοι, αλλά πιστεύω πως, όταν λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο, λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν».

Αν και δεν βλέπει καθόλου αρνητικά τη δημιουργία Συλλόγου στην Ανατολική Κρήτη, προσωπική του άποψη είναι ότι «πρέπει να ενταχθούμε στις ενώσεις της Αθήνας. Υπάρχουν πραγματικά ξεχωριστοί συνάδελφοι, που μπορούν επάξια να μας εκπροσωπήσουν. Εκείνοι είναι πιο κοντά στις εταιρείες, ξέρουν πώς να κινηθούν και πώς να τις προσεγγίσουν για ό,τι πρόβλημα προκύψει».

Συμφωνεί και αυτός ότι βασικό πρόβλημα είναι η απίστευτη γραφειοκρατία και το μεγάλο κόστος που απαιτείται πλέον για να λειτουργήσει ένα ασφαλιστικό γραφείο. «Δυστυχώς, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος. Είναι πολλά τα ανοίγματα και οι διακανονισμοί, λίγοι είναι εκείνοι που δεν κουβαλούν χρέη. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρώ ότι οι συνενώσεις ή η ένταξη σε μεγαλύτερα γραφεία επιβάλλεται. Η επιβίωση των διαμεσολαβητών περνάει μέσα από αυτές», επισημαίνει. Με αυτό το σκεπτικό, το 2010, μαζί με τον κ. Γιάννη Θαλασσινάκη, επίσης προερχόμενο από το agency της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, και τις συζύγους τους δημιουργούν το ασφαλιστικό Πρακτορείο Deal Insurance & Real Estate.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Θαλασσινάκης, η ιδέα ήταν να δημιουργήσουν ένα γραφείο στα πρότυπα του agency, που θα μπορεί να προσφέρει γραμματειακή υποστήριξη, μηχανογραφικό σύστημα, διαχείριση ζημιών αλλά και εκπαίδευση στους συνεργάτες του.

Το Γραφείο τους σήμερα έχει 70 συνεργάτες και στόχους για περαιτέρω ανάπτυξη και εκτός Κρήτης, ενώ προσφέρει όλα σχεδόν τα είδη ασφάλισης, συνεργαζόμενο με τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, αλλά όχι με ΕΠΥ.

«Είμαστε αντίθετοι», μας λέει ο κ. Μπορμπαντωνάκης. «Υπάρχουν τόσες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με άδεια, εποπτεία από την εδώ εποπτική αρχή, με επικεφαλής λίγο έως πολύ γνωστούς στην αγορά. Γιατί να απευθυνθούμε σε άλλους, που δεν τους ξέρουμε στο κάτω-κάτω της γραφής;».

Όντας πάνω από 20 χρόνια στο agency της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, τον απασχολεί το μέλλον της εταιρείας: «Η απορρόφηση από την ERGO έχει παγώσει. Λένε ότι έχει κολλήσει το θέμα στην ΑΤΕ Ρουμανίας, ωστόσο, εκτιμώ ότι η όλη καθυστέρηση εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής διαπραγμάτευσης. Τα περί συνένωσης με Εθνική, που “βλέπει” και επιθυμεί ίσως ο σύλλογος εργαζομένων, περισσότερο με όνειρο θερινής νυκτός μοιάζει». Ωστόσο, εκτιμά ότι το “πάντρεμα” με την ERGO θα είναι δύσκολο και για έναν ακόμα λόγο: «Είναι δύσκολο να ταιριάξουν οι νοοτροπίες. Άλλη η νοοτροπία του agency.  Ίσως, μάλιστα, κάποιοι φύγουν, για να συνεργαστούν με άλλες εταιρείες».

Στη διάρκεια της συζήτησής μας, μας καταθέτει τον προβληματισμό του όσον αφορά τις ελληνικών συμφερόντων ασφαλιστικές.

«Είμαι λίγο ανήσυχος για το τι θα συμβεί το 2016, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται το Solvency II. Θα τα καταφέρουν; Δεν σας κρύβω ότι γι’ αυτό κρατάμε μία στάση αναμονής και δεν συνεργαζόμαστε, με την έννοια ότι δεν τους δίνουμε μεγάλη παραγωγή», μας εκμυστηρεύεται.

Ο κ. Μπορμπαντωνάκης πιστεύει, και αυτό αφορά όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες, ελληνικές και ξένες, ότι «για την επιβίωση μιας εταιρείας δεν αρκεί μόνο να είναι εξασφαλισμένα τα οικονομικά κεφάλαια που απαιτούνται από τη Solvency II. Αυτά τα βρίσκεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι τι όραμα και τι ικανότητες έχουν οι επιχειρηματίες και τα στελέχη που πλαισιώνουν τις εταιρείες».

Για τον ίδιο υπάρχουν εταιρείες με άξιους επικεφαλής, αλλά με δύσκαμπτα μεσαία και κατώτερα στελέχη. Υπάρχουν εταιρείες που ο τρόπος ηγεσίας των επικεφαλής των λειτούργησε ανασταλτικά στην ανάπτυξή τους.

Υπάρχουν, τέλος, και εταιρείες με αξιόλογους επικεφαλής και στελέχη που η ανάπτυξή τους δεν ευνοείται από τις δύσκαμπτες και απαρχαιωμένες δομές λειτουργίας που διαθέτουν. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αξιόλογα στελέχη που βρίσκονται εκτός αγοράς. «Θα απορροφηθούν σε νέες θέσεις ή θα χαθούν;», αναρωτιέται.

 

Επιστρέφοντας στην Αθήνα…

Περίπου τα ίδια, που ισχύουν για τις εταιρείες, ισχύουν και για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Μόνο που εκείνοι έχουν να αντιπαλέψουν την κρίση, την έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τον ίδιο τους τον εαυτό πολλές φορές, από μια θέση που δεν θα τη χαρακτήριζε κανείς θέση ισχύος.

Στην Κρήτη, όμως, αυτόν τον τεράστιο γίγαντα που λικνίζεται μεταξύ Αιγαίου και Λυβικού Πελάγους, υπάρχει μια ποικιλία δραστηριοτήτων, με προεξάρχουσες τον τουρισμό, τις αγροτικές και τις εξαγωγικές δραστηριότητες, που δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης για τον ασφαλιστικό κλάδο και μάλιστα σε ένα ευρύ πεδίο ασφαλίσεων. Αυτό σε συνδυασμό με τη ψυχοσύνθεση του Κρητικού, που έχει μάθει μέσα στους αιώνες να αγωνίζεται ακατάπαυστα, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές.

Αυτή η ψυχοσύνθεση μετουσιώνει την αγωνία γι’ αυτά που θα φέρει η επόμενη μέρα σε αποφασιστικότητα να παλέψουν και να διεκδικήσουν λόγο, ύπαρξη και θέση σ’ αυτή την επόμενη μέρα. Τους ευχόμαστε να το καταφέρουν και τους ευχαριστούμε για τη φιλοξενία!

 

Δήμητρα Καζάντζα

{gallery}taxidia/Herakleio-reportaz{/gallery}

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας