Άρθρα

Μετασεισμοί και ασφαλιστικές διευκρινίσεις

Με αφορμή το πιο κάτω πρωτοκολλημένο έγγραφο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που απεστάλη στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στις 19 Φεβρουαρίου, και έχει ως εξής:

«Προς το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Υπόψη Υπευθύνου Τύπου

Με αφορμή δημοσίευμα του Ε.Ε.Α. ανηρτημένο στις 7.2.2014 στην ηλεκτρονική διεύθυνση αυτού, σχετικό με την αναστολή ανάληψης του κινδύνου του σεισμού καθ’ όσον χρόνο διαρκούν οι σεισμικές δονήσεις στην Κεφαλονιά, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε το βασικό χαρακτηριστικό της ασφάλισης το οποίο συνίσταται στην αβεβαιότητα επέλευσης του κινδύνου, του περιστατικού δηλαδή εκείνου που θα ενεργοποιήσει τη σύμβαση της ασφάλισης και θα οδηγήσει στην καταβολή αποζημίωσης.

Η ασφάλιση ζημιών δεν μπορεί να αναλάβει την κάλυψη κινδύνων οι οποίοι μετά βεβαιότητας θα επέλθουν, ακριβώς γιατί η βεβαιότητα επέλευσης του κινδύνου δεν επιτρέπει τη λειτουργία της αρχής, βάσει της οποίας με την ασφάλιση αντιμετωπίζεται το οικονομικό βάρος από την πραγματοποίηση ενός κινδύνου που φέρει ένας πολύ μικρότερος αριθμός προσώπων από τον αριθμό των προσώπων τα οποία απειλούνται από τον συγκεκριμένο κίνδυνο.

Είναι προφανές ότι, καθ’ όσον χρόνο διαρκεί ο κίνδυνος (βλ. εν εξελίξει φαινόμενο συνεχών σεισμών στην Κεφαλονιά), τα οικονομικά αποτελέσματα του οποίου έχει αναλάβει η ασφαλιστική βιομηχανία και μέσω αυτής η «κοινωνία των ασφαλισμένων», είναι αδύνατη ασφαλιστικά η ανάληψη νέων ομοειδών κινδύνων, η πραγματοποίηση των οποίων είναι βεβαία.

Οι παραπάνω διευκρινίσεις δίδονται για τη σωστή ενημέρωση των αναγνωστών σας, για την οποία είμεθα βέβαιοι ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Για τον λόγο αυτό θα ήταν χρήσιμο το παρόν έγγραφο να αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα σας.

Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων» 

Το σχόλιό μας:

Η επιστολή αυτή δεν βοηθάει όργανα και συμμαχίες της ΕΑΕΕ.

Το μέλος του Δ.Σ. και κατ’ ανάθεσιν εντεταλμένος από το Δ.Σ. για την προεδρία της Επιτροπής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων δεν αρμόζει να χρησιμοποιεί το «Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων» της ΕΑΕΕ, προκειμένου να “υπερασπίζεται” τις εταιρικές του επιλογές.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όλοι όσοι γνωρίζουν στοιχειώδη ασφαλιστικά, διακρίνουν ως άστοχη τη “σπουδή” εκείνης της μίας και μοναδικής, στο σύνολο των 72 εταιρειών που δουλεύουν στην Ελλάδα, ασφαλιστικής εταιρείας, η οποία έσπευσε προ ημερών να διευκρινίσει με εγκύκλιό της τα αυτονόητα.

Μετά τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου και υπό το βάρος των εντυπώσεων, σήμερα επικαλείται το όλον της αγοράς και τη θεωρία της Ασφάλισης.

Δ.Ρ.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας