Άρθρα

Κατάταξη των 10 μεγαλύτερων Ομίλων Γενικών Ασφαλίσεων

Κάθε χρόνο η FUNDACIΟN MAPFRE δημοσιεύει την κατάταξη των 10 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομίλων, βάσει παραγωγής ασφαλίστρων στις Γενικές Ασφαλίσεις. Για το 2012, οι εν λόγω ασφαλιστικοί όμιλοι αύξησαν τα έσοδά τους κατά 4,9%, στα €206.400 εκατ. Η περασμένη χρονιά χαρακτηρίστηκε και αυτή από την ένταση που δημιουργεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, αλλά και από χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, το 2012 η ασφαλιστική βιομηχανία υπέστη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σημαντικές ζημιές, εξαιτίας φυσικών καταστροφών, οι οποίες ανήλθαν σε περίπου $71 δισ.

Στην κατάταξη των δέκα μεγαλύτερων ασφαλιστικών ομίλων η Allianz κρατά την πρώτη θέση, με σταθερό το προβάδισμά της σε παραγωγή ασφαλίστρων, από τη δεύτερη ΑΧΑ. Η Mapfre διατηρεί την 6η θέση, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από το 2008, που κατάφερε να συμπεριληφθεί στη δεκάδα. Η μοναδική ισπανική ασφαλιστική εταιρεία που βρίσκεται ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά, έχει αυξήσει τα ασφάλιστρά της κατά 42% τα τελευταία αυτά χρόνια.

Από τους 6 κορυφαίους ομίλους της κατάταξης, οι οποίοι διατήρησαν τη θέση τους σε σύγκριση με το 2011, η Zurich και η Mapfre πέτυχαν τη μεγαλύτερη αύξηση ασφαλίστρων, 11,4% και 7%, αντίστοιχα. 
Της κατάταξης, που επιμελείται για 9η συνεχόμενη χρονιά η FUNDACIΟN MAPFRE, ηγείται ο γερμανικός όμιλος Allianz, με έσοδα από ασφάλιστρα Γενικών Ασφαλίσεων που αγγίζουν τα €46.889 εκατ., ενώ στις 4 επόμενες θέσεις παραμένουν οι Axa, Zurich, Generali και Achmea, χωρίς καμία αλλαγή από το 2011.
Οι θετικές επιδόσεις της Mapfre, που της επέτρεψαν να διατηρήσει την 6η θέση, οφείλονται κυρίως στην ορθή ανάπτυξη των διεθνών εργασιών του Ομίλου, κυρίως στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια της κατάταξης βρίσκονται οι αγγλικοί όμιλοι Aviva και RSA, ο γερμανικός όμιλος Ergo και ο γαλλικός Covea.

Η κρίση μείωσε τις καλύψεις Γενικών Ασφαλίσεων
Το 2012 η ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία είδε τα έσοδά της από ασφάλιστρα Γενικών Ασφαλίσεων να αυξάνονται σε κάποιες από τις ανεπτυγμένες αγορές, χάρη στις αυξήσεις επιτοκίων σε εμπορικές και λιανικές γραμμές ασφάλισης. Αυτό αντιστάθμισε σε ένα βαθμό τη μείωση κυκλοφορίας νέων αυτοκινήτων και τον περιορισμό των καλύψεων. Ωστόσο, τα ασφάλιστρα μειώθηκαν αρκετά στις χώρες όπου επικρατεί δυσχερές οικονομικό περιβάλλον. Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι η δυναμική των αναδυόμενων αγορών Ασίας–Ειρηνικού και Λατινικής Αμερικής είναι αξιοσημείωτη.
Η κατάταξη της FUNDACIΟN MAPFRE συμπεριλαμβάνει πληροφορίες για τα επίπεδα φερεγγυότητας των ομίλων που εξετάζει. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το 2012 οι ασφαλιστικοί όμιλοι που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένοι, ενώ τέσσερις από αυτούς (Covea, Mapfre, Axa και Achmea) διατηρούσαν περισσότερα από τα διπλάσια κεφάλαια φερεγγυότητας που απαιτούνται σε κάθε χώρα.
Η κατάταξη παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για το combined ratio των ασφαλιστικών ομίλων, το ποσοστό εργασιών Γενικών Ασφαλίσεων στα συνολικά ασφάλιστρα κάθε ομίλου και άλλες σημαντικές πληροφορίες για κάθε εταιρεία.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε από την έκθεση της FUNDACIΟN MAPFRE τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Από την κατάταξη των δέκα μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ομίλων στις Γενικές Ασφαλίσεις απουσιάζει για το 2012 ο Όμιλος Groupama, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον επίσης γαλλικό όμιλο της Covea.

2. Για τον ολλανδικό όμιλο Achmea, το 2012, τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά ζημιών ανήλθαν σε €3.764 εκατ., μειωμένα κατά 1,4% από το 2011. Η μείωση αυτή οφείλεται, κυρίως, στα μειωμένα έσοδα από τον κλάδο προστασίας πληρωμών, τα οποία δεν αντισταθμίστηκαν επαρκώς από την αύξηση των κλάδων πυρός και αστικής ευθύνης. Τα ακαθάριστα ασφάλιστρα από τον κλάδο Υγείας αυξήθηκαν κατά 8,6%, σε €13.471 εκατ., κυρίως λόγω της συγχώνευσης με την De Friesland Zorgverzekeraar (DFZ). Τα ανωτέρω στοιχεία περιλαμβάνουν τις διεθνείς δραστηριότητες, των οποίων τα ασφάλιστρα μειώθηκαν το 2012, ως αποτέλεσμα μιας αυστηρότερης πολιτικής αναδοχής κινδύνων, των αναταραχών που υπήρξαν σε τοπικές αγορές αλλά και των αρνητικών επιπτώσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας. 
Το αποτέλεσμα του κλάδου Γενικών Ασφαλίσεων στην Ολλανδία ήταν μειωμένο από €329 εκατ. το 2011 σε €207 εκατ. Αυτό οφείλεται, κυρίως, σε επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής, στο υψηλό ποσοστό ζημιών και στη χαμηλότερη απελευθέρωση των προβλέψεων σε σχέση με το 2011. Το πρόσθετο επίδομα 180 ευρώ στην ασφάλιση μακροχρόνιας αναπηρίας είχε σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα, στα οποία πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα που συνδέονται με την πώληση της Achmea Vitale.
Τα προ φόρων κέρδη από τις ασφαλίσεις Υγείας στις Κάτω Χώρες μειώθηκαν κατά 5%, σε €286 εκατ., συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς του DFZ. Τα προ φόρων κέρδη από τις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης ζωής, ήταν -€83 εκατ. (2011: -€70 εκατ.).

3. Τα μεικτά ακαθάριστα ασφάλιστρα της Allianz αυξήθηκαν κατά 4,7%, σε €46.889 εκατ., κυρίως χάρη στην καλή απόδοση των θυγατρικών της στη Λατινική Αμερική και την Αυστραλία και την ανάπτυξη της Allianz Global Corporate & Specialty. Η συναλλαγματική ισοτιμία είχε θετική επίδραση, ως αποτέλεσμα της ανατίμησης του δολαρίου ΗΠΑ, του δολαρίου Αυστραλίας και της στερλίνας έναντι του ευρώ.
Το τεχνικό αποτέλεσμα βελτιώθηκε χάρη στη μείωση του δείκτη ζημιών, με χαμηλότερες απαιτήσεις από φυσικές καταστροφές. Τα έσοδα από επενδύσεις μειώθηκαν, λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων και των χαμηλότερων εσόδων από μερίσματα. Ωστόσο, τα κέρδη προ φόρων του κλάδου Περιουσίας και Ατυχημάτων αυξήθηκαν κατά 22%, σε €4.901 εκατ.

4. Για τον Όμιλο ΑΧΑ, τα ακαθάριστα έσοδα του κλάδου Περιουσίας & Ατυχημάτων αυξήθηκαν κατά 4,7%, σε €28.499 εκατ., ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών στις ώριμες αγορές και του μεγαλύτερου όγκου εργασιών σε αναπτυσσόμενες αγορές. Ο κλάδος προσωπικών ασφαλίσεων αυξήθηκε ιδιαίτερα στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, τη Μεσόγειο και τη Λατινική Αμερική. Ο κλάδος εμπορικών ασφαλίσεων σημείωσε αύξηση, κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ασία.
Το Μάρτιο του 2012, η AXA και η HSBC κατέληξαν σε συμφωνία, με την οποία ο γαλλικός όμιλος απέκτησε τις δραστηριότητες της HSBC P&C στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και το Μεξικό. Επιπλέον, η AXA θα επωφεληθεί από την αποκλειστική 10ετή συμφωνία bancassurance με την HSBC στις χώρες αυτές και στην Ινδία, την Ινδονησία και την Κίνα. Το Νοέμβριο του 2012, η AXA ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά των δραστηριοτήτων της HSBC P&C στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη.
Τα ακαθάριστα έσοδα από τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 2,5%, κυρίως ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του χαρτοφυλακίου και της αύξησης των τιμών, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μη ανανέωση μιας σημαντικής σύμβασης αστικής ευθύνης και τη μείωση των ποσοστών της στις αεροπορικές ασφαλίσεις.
Τα αποτελέσματα του κλάδου Περιουσίας και Ατυχημάτων σημείωσαν αύξηση, λόγω της βελτίωσης του δείκτη ζημιών, καθώς και της μείωσης του δείκτη εξόδων. Τα αποτελέσματα από ασφαλιστικές εργασίες διεθνώς μειώθηκαν, κυρίως λόγω των χαμηλότερων εσόδων της AXA Liabilities Managers και της AXA Global P&C, και των χαμηλότερων κερδών των run-off χαρτοφυλακίων του κλάδου Περιουσίας και Ατυχημάτων.

5. Στην περίπτωση του γερμανικού ομίλου ERGO, τα ασφάλιστρα ζημιών ανήλθαν το 2012 σε €11.323 εκατ., καταγράφοντας μείωση κατά 8,7%, ως αποτέλεσμα εξελίξεων σε διάφορους κλάδους:
• Ο κλάδος Υγείας σημείωσε μείωση 17,4% ως προς τον όγκο ασφαλίστρων, καθώς στο τέλος του 2011 η ERGO πούλησε τη συμμετοχή της στις διεθνείς επιχειρήσεις ασφαλίσεων Υγείας, στη Munich Health Holding, μια άλλη θυγατρική του ομίλου Munich Re.
• Τα έσοδα από ασφάλιστρα στον κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1,6%. Ο κύριος μοχλός ανάπτυξης ήταν και πάλι ο κλάδος των Εμπορικών και Βιομηχανικών Κινδύνων. Αντίθετα, η Νομική Προστασία και ο κλάδος Ατυχημάτων κατέγραψαν μικρή μείωση.
• Ο όγκος των ασφαλίστρων Ταξιδιωτικής Βοήθειας μειώθηκε κατά 5,2%, λόγω της μη ανανέωσης ελλειμματικών συμβάσεων.
• Ο τομέας των direct πωλήσεων σημείωσε αύξηση 11,3%, κυρίως λόγω του κλάδου Υγείας.
• Τα ασφάλιστρα από τις διεθνείς εργασίες στις Γενικές Ασφαλίσεις μειώθηκαν κατά 4,5%, λόγω της πώλησης της θυγατρικής της Πορτογαλίας και της Daum Ergo Direct στη Ν. Κορέα.

6. Για τον Όμιλο Generali, ο όγκος ασφαλίστρων στις Γενικές Ασφαλίσεις σημείωσε μικρή αύξηση της τάξης του 0,2%, στα €22.803 εκατ. το 2012, έναντι €22.765 εκατ. το 2011, κυρίως λόγω της Γερμανίας (7%), όπου υπήρξε σημαντική βελτίωση στον κλάδο Ατυχημάτων και Υγείας, μετά το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος στην αγορά. Ο κλάδος Αυτοκινήτων είχε, επίσης, πολύ θετικές επιδόσεις, χάρη στην αύξηση του μέσου ασφαλίστρου και του χαρτοφυλακίου. Οι επιδόσεις στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ήταν εξαιρετικές (9,8%), ιδίως στον κλάδο Αυτοκινήτων. Η μείωση των εσόδων στην Ιταλία (-2%) οφείλεται στην αδύναμη εγχώρια ζήτηση, ιδίως στον κλάδο Αυτοκινήτου, ενώ στους υπόλοιπους κλάδους ασφαλίσεων κατά ζημιών υπήρξε άνοδος μόνο στις ατομικές ασφαλίσεις (2%). Η Γαλλία συνεισέφερε με αύξηση (0,2%) σε όλους τους κλάδους ασφάλισης, εκτός του Αυτοκινήτου.
Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,6%, λόγω της βελτίωσης του τεχνικού αποτελέσματος και κυρίως του δείκτη Ζημιών, παρά τη σημαντική επίδραση των καταστροφικών γεγονότων.
Τα αποτελέσματα των επενδύσεων μειώθηκαν, λόγω των χαμηλότερων εσόδων από επενδύσεις σε ακίνητα, ως αποτέλεσμα της μείωσης του βάρους των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων.
Το μη λειτουργικό αποτέλεσμα επιδεινώθηκε σε -€916 εκατ., λόγω της αύξησης των ζημιών από την απομείωση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, κυρίως σε μετοχικούς τίτλους, και την πτώση των καθαρών πραγματοποιηθέντων κερδών.

Τέλος, τα αποτελέσματα για το έτος 2012 ανήλθαν σε €747 εκατ., που αντιπροσωπεύει μια μείωση της τάξης του 21,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

7. Ο όμιλος Mapfre αύξησε τα έσοδα από ασφάλιστρα κατά 7,0%, σε €15.479 εκατ., χάρη στις πολύ καλές επιδόσεις της διεθνούς δραστηριότητάς του, κυρίως στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ισπανία, τα ασφάλιστρα των Γενικών Κλάδων υπερέβησαν τα €4.427 εκατ., σημειώνοντας μείωση 5% έναντι του 2011, λόγω της απότομης πτώσης της εγχώριας ζήτησης.
Στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, υπήρξε ισχυρή ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους, κυρίως λόγω της ενοποίησης των δραστηριοτήτων με την Banco do Brasil. Από τις άλλες χώρες στις οποίες ο Όμιλος έχει ασφαλιστικές εργασίες, ξεχώρισαν οι ρυθμοί ανάπτυξης των ΗΠΑ και της Τουρκίας.
Το combined ratio του Ομίλου βελτιώθηκε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε σε 95,4%, αντανακλώντας τις ευνοϊκές εξελίξεις στην αντασφάλιση ζημιών και τις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες το 2011 είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τους σεισμούς και την κλιματολογική επιδείνωση.
Η αύξηση του δείκτη εξόδων, στο 28% έναντι 27,7% το 2011, αντανακλά την αύξηση του βάρους των διεθνών δραστηριοτήτων.
Το αποτέλεσμα των Γενικών Ασφαλίσεων βελτιώθηκε για τη Mapfre κατά 5,5% σε σχέση με το 2011, στα €1.247 εκατ.

 

Οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί Όμιλοι Γενικών Ασφαλίσεων το 2012 
Κατάταξη βάσει ακαθάριστων ασφαλίστρων               € Εκατ.
Όμιλος                Χώρα Ασφάλιστρα Γενικών Ασφαλίσεων 2012 Ασφάλιστρα Γενικών Ασφαλίσεων 2011 Μεταβολή %  Κατάταξη 2011
1 ALLIANZ Germany 44.772 46.889 4,7 1
2 AXA France  30.003 31.359 4,5 2
3 ZURICH Switzerland  24.729 27.559 11,4 3
4 GENERALI Italy  22.765 22.803 0,2 4
5 ACHMEA1 Netherlands  16.219 17.235 6,3 5
6 MAPFRE Spain  14.473 15.479 7,0 6
7 AVIVA UK 11.195 11.749 4,9 8
8 RSA UK 10.485 11.579 10,4 10
9 ERGO Germany   12.402  11.323   -8,7  7
10 COVΕA France  9.844 10.466 6,3 11
1. Το νέο όνομα της Eureko.

 

 {gallery}10megaliteroi{/gallery}

 

    
    
    
     

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας