Διεθνή

Η Insurance Europe ζητά αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις υποδομών

Σοβαρές ανησυχίες εξέφρασε η Insurance Europe για τη γνωμοδότηση της EIOPA όσον αφορά τον προσδιορισμό και τη βαθμονόμηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των επιχειρήσεων υποδομών, συμμετέχοντας σε σχετική διαβούλευση.

Στην απάντησή της, η Insurance Europe, δήλωσε ότι έχει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την προσέγγιση της EIOPA για τη βαθμονόμηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων στο Solvency II και ότι η κεφαλαιακή προσέγγιση της χρηματοδότησης έργων θα πρέπει να επεκταθεί και σε μεγάλες εταιρείες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η Ομοσπονδία σημείωσε, επίσης, ότι οι κεφαλαιακές επιβαρύνσεις που αναπτύχθηκαν για τις υποδομές είναι ήδη συντηρητικές σε σύγκριση με τους πραγματικούς οικονομικούς κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι ασφαλιστικές εταιρείες, ήτοι την έκθεση σε προεπιλεγμένες απώλειες για τα ομόλογα και τον πραγματικό κίνδυνο της μακροχρόνιας υποαπόδοση της καθαρής θέσης των υποδομών.

Διατύπωσε, επίσης, αρκετές ανησυχίες σχετικά με την πρόθεση της EIOPA για βαθμονόμηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των επιχειρήσεων υποδομών με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα της αγοράς. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι τα διαθέσιμα δεδομένα αντιπροσωπεύουν, κυρίως, τους δημόσιους φορείς και, ως εκ τούτου, δεν είναι αντιπροσωπευτικά των, κατά κύριο λόγο, ιδιωτικών συμφωνιών στις οποίες οι ασφαλιστικές εταιρείες επίσης προβαίνουν.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε το κείμενο διαβούλευσης, στις 15 Απριλίου 2016, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για περαιτέρω τεχνικές συμβουλές σχετικά με τον εντοπισμό και τη βαθμονόμηση των άλλων κατηγοριών κινδύνου που αφορούν τις επενδύσεις σε υποδομές, π.χ. μεγάλες εταιρείες υποδομών. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 16 Μαΐου 2016 (δείτε εδώ σχετικά).

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας