Διεθνή

Η Allianz επενδύει στην IFC και την ανάπτυξη υποδομών σε αναδυόμενες αγορές

Eπένδυση ύψους $500 εκατ. σε έργα υποδομών στις αναδυόμενες αγορές θα κάνει η Allianz, σε συνεργασία με την International Finance Corporation (IFC), τον επενδυτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στις αναδυόμενες αγορές, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα στις επενδύσεις σε σύγχρονες υποδομές, που είναι η βάση για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία.

Η IFC (International Finance Corporation) έχει ξεκινήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το MCPP Infrastructure, με στόχο την άντληση $5 δις από παγκόσμιους θεσμικούς επενδυτές για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στις αναδυόμενες αγορές κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, ανοίγοντας μια νέα ροή κεφαλαίων για τη βελτίωση της ηλεκτρικής ενέργειας, του νερού, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Allianz σκοπεύει να επενδύσει $500 εκατ., τα οποία θα διοχετευθούν σε χρηματοδότηση του χρέους της IFC από έργα υποδομής στις αναδυόμενες αγορές. Η Allianz Global Investors θα διαχειρίζεται το ταμείο για λογαριασμό των επενδυτών και η IFC θα ξεκινήσει, θα εγκρίνει και θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των δανείων, καθώς και την παροχή μια πρώτης προστασίας από ζημιές.
Η IFC βρίσκεται, επίσης, σε προχωρημένες συζητήσεις με την Eastspring Investments, την ασιατική επιχείρηση διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Prudential, για την ανάληψη δέσμευσης για $500 εκατ. Παρόμοιες συζητήσεις διεξάγονται και με την AXA, για ακόμα $500 εκατ.

«Οι σύγχρονες υποδομές είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη και διαρκή ευημερία», δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της IFC, κ. Philippe Le Houérou. «Ακόμα υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα, συνολικού ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, στις αναδυόμενες αγορές μόνο. Το MCPPInfrastructureσηματοδοτεί μια σημαντική επανάσταση στην έρευνα για μεγάλης κλίμακας λύσεις χρηματοδότησης για τις προκλήσεις της ανάπτυξης».

Ο κ. Oliver Bate, Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz SE, δήλωσε: «Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι οι δραστηριότητές μας είναι κερδοφόρες και βιώσιμες. Δημιουργούμε μακροπρόθεσμη αξία με την ενσωμάτωση της αειφορίας στις βασικές επιχειρηματικές μας δραστηριότητες. Η συνεργασία με την IFC και τους υπόλοιπους επενδυτές σε έργα υποδομής είναι ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς η Allianz μπορεί να παρέχει την κορυφαία επενδυτική της εμπειρία για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης των αναδυόμενων χωρών, καθώς και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πελατών μας».

Ο κ. Andreas Gruber, Chief Investment Officer του Ομίλου Allianz, δήλωσε, ότι αυτή η συνεργασία υπογραμμίζει πως η Allianz μπορεί να δημιουργήσει αξία για τους πελάτες, συνδυάζοντας επιχειρηματικές επενδυτικές ιδέες με κορυφαία εφαρμογή τεχνογνωσίας. Μαζί με την IFC η Allianz είναι σε θέση να συλλάβουν ένα αξιόπιστο κατάλληλο επενδυτικό όχημα για τις πολύ μακροπρόθεσμες προοπτικές όλων των εμπλεκομένων μερών.

Με την αναμενόμενη στήριξη από τον Swedish International Development Cooperation Agency (Sida), η IFC θα παρέχει περιορισμένη εγγύηση των πρώτων ζημιών για τις επενδύσεις που θα ανταποκρίνονται στο προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής που οι θεσμικοί επενδυτές απαιτούν.

«Είμαστε στο στάδιο της οριστικοποίησης ενός μοντέλου όπου ο μηχανισμός εγγύησης της Sida θα είναι καταλυτικός, ώστε τα ιδιωτικά κεφαλαία να συμμετέχουν σε βιώσιμες επενδύσεις σε υποδομές στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο κ. Marie Ottosson, που ασκεί καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στη Sida. «Αυτή η καινοτόμος συνεργασία δείχνει πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να πετύχουμε τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξη».

Η IFC είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο ίδρυμα που ασχολείται με την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές αντλώντας κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα. Κατά το οικονομικό έτος 2016 επένδυσε σχεδόν $19 δις σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας