Διεθνή

Η Ασφάλιση στην Ευρώπη: Παραμένει ο κίνδυνος από την αστάθεια των αγορών και τα χαμηλά επιτόκια

Η ασφαλιστική αγορά αλλά και τα ταμεία επαγγελματικών συντάξεων είναι εκτεθειμένα σήμερα στους κινδύνους που δημιουργεί η πιθανότητα ανατροπών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, στην επίδραση των χαμηλών επιτοκίων αλλά και στα αδύναμα οικονομικά μεγέθη και προοπτικές, που απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ΕΕ γενικότερα.

Στον τομέα των ασφαλειών Ζωής, η χαμηλή αύξηση του ΑΕΠ και η υψηλή ανεργία συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή ασφαλίστρων, ενώ στον κλάδο Ζημιών οι υποχρεωτικές ασφαλίσεις είναι ο κύριος λόγος που υπάρχει αύξηση των ασφαλίστρων. Τα παραπάνω είναι συμπεράσματα της έκθεσης που δημοσίευσε η EIOPA, σχετικά με την οικονομική σταθερότητα ασφαλειών και ταμείων επαγγελματικών συντάξεων, στην Ευρώπη, το πρώτο μισό του 2013.  

Σε συμφωνία με τις υποδείξεις της Αρχής, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι εποπτικές αρχές προετοιμάζονται, ώστε να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλών επιτοκίων. Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να αποχωρούν από τις σταθερές ή/και ισόβιες εγγυήσεις και να επιλέγουν πιο ευέλικτες εγγυήσεις, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος επανεπένδυσης. Άλλοι έχουν κάνει μια στρατηγική στροφή προς άλλους τύπους μη εγγυημένων προϊόντων. Οι εποπτικές αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις επιχειρήσεις και εκτελούν στοχευμένες ασκήσεις, που αποσκοπούν στον εντοπισμό των αδυναμιών αλλά και των κατάλληλων εποπτικών εργαλείων.

Στο κομμάτι των αντασφαλίσεων, το capacity που υπάρχει στην αγορά εξακολουθεί να υπερκαλύπτει τη ζήτηση. Οι αντασφαλιστικές επιχειρήσεις κατάφεραν να επιδείξουν καλά λειτουργικά αποτελέσματα, επωφελούμενες από την εισροή κεφαλαίων στον κλάδο, λόγω των επενδυτών που αναζητούν σταθερές αποδόσεις σε ασταθείς αγορές. 

Οι ζημιές από φυσικές καταστροφές παρέμειναν σημαντικά χαμηλότερες το 2012 σε σχέση με το 2011 και το 2005, που υπήρξαν οι χειρότερες χρονιές για τον κλάδο των αντασφαλίσεων. Για το 2012, τα πιο κοστοβόρα συμβάντα στην Ευρώπη ήταν η σειρά των σεισμών που έπληξαν την περιοχή της Emilia Romagna, στην Ιταλία, το Μάιο. Επιπλέον, ο βαρύς χειμώνας έπληξε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, που αντιμετώπισαν βαριές χιονοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους, πάγους και πλημμύρες. 

Οι χειμερινές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν οικονομικές απώλειες που εκτιμώνται σε περίπου 1.4 δισ. ευρώ. Οι πρόσφατες πλημμύρες στην Ευρώπη θα προκαλέσουν επίσης σημαντικές απώλειες, αλλά είναι πολύ νωρίς για να έχουμε σαφείς εκτιμήσεις για την κλίμακά τους.

Στον τομέα των επαγγελματικών συντάξεωνη μετάβαση από συστήματα καθορισμένων παροχών σε καθορισμένων εισφορών ή υβριδικά συστήματα συνεχίστηκε. Η αναπροσαρμογή αυτή καθρεφτίζει μια σειρά παραγόντων, όπως η αντίδραση στις αλλαγές της μακροβιότητας, οι ρυθμιστικές αλλαγές και οι εξελίξεις στη φορολογική μεταχείριση των συνταξιοδοτικών συστημάτων σε ορισμένες χώρες.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας