Διεθνή

Η ανανέωση του IBER είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη του ανταγωνισμού στην ασφαλιστική αγορά

Ο Insurance Block Exemption Regulation (IBER) είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ασφαλιστική αγορά και για την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας ενός ευρέος φάσματος ασφαλιστικών προϊόντων. Για το λόγο αυτό η Insurance Europe υποστηρίζει την πλήρη ανανέωσή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) το 2017.

Η διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον IBER, ο οποίος με τη σημερινή του μορφή δημιουργεί ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων που ευνοούν τον ανταγωνισμό προς όφελος των ασφαλισμένων, κλείνει σήμερα, 4 Νοεμβρίου 2014.

Ειδικότερα, ο IBER επιτρέπει σε νέους ανταγωνιστές να εισέλθουν στις αγορές, καθώς και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν με μεγαλύτερους αντιπάλους τους. Κατά συνέπεια, ο IBER διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση του ανταγωνισμού στην ασφαλιστική αγορά.

Ο κ. William Vidonja (φωτ.), επικεφαλής της Επιτροπής Ενιαίας Αγοράς και Κοινωνικών υποθέσεων της Insurance Europe, δήλωσε: «Ο ανταγωνισμός που προωθείται από τον IBER έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ασφαλιστική κάλυψη και την τιμολόγηση. Ανοίγει τις αγορές σε νέους ανταγωνιστές, και ως αποτέλεσμα προσφέρει στους ασφαλισμένους μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής τόσο προμηθευτών ασφάλισης όσο και ασφαλιστικών προϊόντων».

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις σημαίνουν ότι η ανταλλαγή δεδομένων είναι ολοένα και πιο σημαντική. Για παράδειγμα, για την πρόληψη και ανίχνευση της απάτης, καθώς και για να προσφέρει στους ασφαλισμένους πιο καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

«Οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν τη συνέχιση της συνεργασίας των ασφαλιστών, η οποία ενεργοποιείται από τον IBER, απαραίτητη για τη διασφάλιση ότι τα συμφέροντα των ασφαλισμένων προστατεύονται και οι συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες και αιτήματά τους ικανοποιούνται», δήλωσε ο κ. Vidonja.

Ο IBER δίνει επίσης τη δυνατότητα στους ασφαλιστές υπό μορφή ταμείου να καλύπτουν συγκεκριμένους κινδύνους. Αυτά τα ταμεία διασφαλίζουν ότι ορισμένα είδη κινδύνων, που οι ατομικές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να τους ασφαλίσουν, θα μπορούν να καλυφθούν συλλογικά. Η συνεργασία αυτή δίνει τη δυνατότητα, ιδίως στους μικρού και μεσαίου μεγέθους ασφαλιστές, να εισέλθουν και να παραμείνουν σε νέες αγορές, βοηθώντας τους να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία σε κινδύνους με τους οποίους δεν είναι εξοικειωμένοι.

Ο κ. Vidonja πρόσθεσε εν κατακλείδι ότι «η ανανέωση του ήδη υπάρχοντος IBER είναι απαραίτητη για τους ασφαλιστές στην Ευρώπη. Χωρίς την ασφάλεια δικαίου που παρέχεται από τον IBER υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι ασφαλιστές να σταματήσουν τη συνεργασία και αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον ανταγωνισμό στον κλάδο, και τελικά για τους ασφαλισμένους».

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας