Διεθνή

Εγκρίθηκε η γενική προσέγγιση της IMD2 από το Συμβούλιο της ΕΕ

Εγκρίθηκε, την περασμένη εβδομάδα, από το Συμβούλιο της ΕΕ η γενική προσέγγιση της οδηγίας IMD 2 και αναμένεται προς το τέλος Νοεμβρίου να τεθεί σε τριμερή διάλογο μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, η Insurance Europe επισημαίνει και πάλι ότιτο τελικό αναθεωρημένο κείμενο της οδηγίας για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση (IMD 2) θα πρέπει να οδηγήσει σε μια λύση που θα είναι θετική για τους ασφαλισμένους και δεν θα είναι αδικαιολόγητα επαχθής για τον ασφαλιστικό κλάδο.

«Η έγκριση από το Συμβούλιο της γενικής προσέγγισης είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την εξέλιξη της IMD 2. «Είναι σημαντικό οι συζητήσεις του τριμερούς διαλόγου να καταλήξουν σε μια λύση που να είναι λειτουργική για την ασφαλιστική βιομηχανία και θα προσφέρει προστασία στους ασφαλισμένους», δήλωσε σχετικά ο William Vidonja, επικεφαλής της Επιτροπής Ενιαίας Αγοράς και Κοινωνικών Υποθέσεων της Insurance Europe.

Η προσέγγιση του Συμβουλίου, όσον αφορά την IMD 2, βρίσκει σύμφωνη την Insurance Europe σε πολλά σημεία, αλλά ιδίως σε ό,τι έχει σχέση με τις υποχρεώσεις των ασφαλιστών να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τις αμοιβές τους.

Όπως σχολίασε σχετικά ο κ. Vidonja, «η Insurance Europe υποστηρίζει πλήρως την παροχή καλύτερων και ουσιαστικών πληροφοριών, που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να πάρουν συνειδητές αποφάσεις όταν αγοράζουν ασφάλιση, και είναι ευχαριστημένη που το Συμβούλιο επέλεξε μια κατάλληλα ισορροπημένη προσέγγιση για την αποκάλυψη των αποδοχών, που επιτυγχάνει αυτό το στόχο, χωρίς να αποσπά την προσοχή των καταναλωτών από άλλες ουσιώδεις πληροφορίες, όπως οι καλύψεις και οι εξαιρέσεις των συμβολαίων τους».

Η Insurance Europe είναι επίσης ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η προσέγγιση του Συμβουλίου όσον αφορά τις πρακτικές cross-selling διασφαλίζουν τη συνοχή με άλλες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ που αφορούν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, που απαιτούν οι ασφαλιστές που πωλούν ασφάλιση μαζί με άλλο προϊόν ή υπηρεσία να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους αν μπορούν να αγοράσουν τα διάφορα προϊόντα ξεχωριστά.

Είναι απογοητευτικό, ωστόσο, για την Insurance Europe ότι το Συμβούλιο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια σωστή ευθυγράμμιση της IMD 2 την οδηγία PRIIPs. Αυτό, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ενώσεων θα οδηγήσει σε περιττή επικάλυψη των υποχρεώσεων για τους ασφαλιστές και τους ασφαλισμένους που παρουσιάζονται με ανακόλουθες πληροφορίες.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας