Διεθνή

Αύξηση των ασφαλίστρων από την εφαρμογή του κανονισμού για την προστασία δεδομένων (Data Protection)

Η Insurance Europe συζητά το θέμα στο twitter

Τα ασφάλιστρα στην Ευρώπη είναι πιθανόν να αυξηθούν, εάν η ΕΕ δεν κάνει σημαντικές αλλαγές στους προτεινόμενους κανόνες για την προστασία των δεδομένων (Data Protection) που εξετάζει αυτή τη στιγμή.

Αυτό υποστηρίζει η Insurance Europe, σημειώνοντας ότι  η σημερινή διατύπωση των προτεινόμενων κανόνων θα επιτρέψει στους πολίτες να απαιτούν την απομάκρυνση των προσωπικών τους δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων των ασφαλιστών. Αυτό θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για την ασφαλιστική αγορά, οι οποίες τελικά θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους ασφάλισης για τους καταναλωτές.

Πιο συγκεκριμένα, η υιοθέτηση των προτεινόμενων κανόνων θα έχει τις εξής συνέπειες:

  • Η καταπολέμηση της απάτης θα είναι πιο δύσκολη για τις ασφαλιστικές εταιρείες, επειδή δεν θα μπορούν πλέον να κατέχουν ή δεν θα είναι σε θέση να επεξεργάζονται τα δεδομένα που απαιτούνται για τον εντοπισμό των απατεώνων. Ως αποτέλεσμα, το κόστος της απάτης –που ήδη αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του συνόλου των ασφαλιστικών απαιτήσεων στην Ευρώπη– θα συνεχίσει να αυξάνεται και να μετακυλύεται στους ειλικρινείς ασφαλισμένους.
  • Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα μπορούν να εκτελέσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έναντι των αντισυμβαλλομένων που ζητούν διαγραφή των δεδομένων τους, επειδή δεν θα είναι πλέον σε θέση να επεξεργάζονται τα δεδομένα που χρειάζονται για να χειριστούν τις ασφαλιστικές αξιώσεις και να καταβάλουν αποζημίωση.
  • Τέλος, η υιοθέτηση των παραπάνω κανόνων θα παρεμποδίζει τις ασφαλιστικές εταιρείες όσον αφορά στη συμμόρφωσή τους με άλλους κανονισμούς που τις υποχρεώνουν να επεξεργάζονται τα δεδομένα των ασφαλισμένων.

Ο κ. William Vidonja, επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας της Insurance Europe, σχολίασε σχετικά: «Η ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της εν λόγω νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων. Η νομοθεσία, όμως, θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τον τρόπο που τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται από τους ασφαλιστές σε ουσιώδεις διαδικασίες. Θα μπορούσε να το κάνει αυτό παρέχοντας νομική ασφάλεια στους ασφαλιστές που πρέπει να διατηρήσουν και να επεξεργαστούν δεδομένα για συμβατικούς και κανονιστικούς σκοπούς, καθώς και για την καταπολέμηση της απάτης. Εάν αυτό δεν συμβεί, κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα για τους ειλικρινείς ασφαλισμένους».

Η Insurance Europe θα συζητήσει αυτό το θέμα στο twitter, αύριο 28 Ιανουαρίου, στις 2-3 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης. Μπορείτε να απευθύνετε τις ερωτήσεις σας στην Insurance Europe (@InsuranceEurope) και να παρακολουθήσετε τη συζήτηση που θα γίνει με επίσημο hashtag το #InsData15.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας