Άρθρα

Αντίο, κύριε Eric…!

Η επτάχρονη παρουσία του κ. Eric Kleijnen, επικεφαλής στην Ελλάδα της κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρείας ΑΧΑ, υπήρξε για την ελληνική ασφαλιστική αγορά θετική.

Στέλεχος με άποψη και διάθεση ενασχόλησης με τα κλαδικά προβλήματα, δεν απέφυγε να ασχοληθεί, ως μέλος του Δ.Σ. της Ενώσεως, με τα αναφυόμενα εκάστοτε θέματα, που άπτοντο στη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς.

Το τελικό αποτέλεσμα, τόσο για την Εταιρεία της οποίας ηγείτο όσο και για την ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας, ίσως να μην τον δικαίωσε όσο αυτός επεδίωξε και θα ήθελε. Δεν άλλαξαν τα δεδομένα ούτε στην ΑΧΑ Ασφαλιστική ούτε στην Ένωση, όσο θα πίστευε ο κ. Kleijnen.

Ωστόσο, η προσπάθειά του καταγράφηκε. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η όλη παρουσία του επιβεβαίωσε τον κανόνα εκείνο, που “θέλει” στις τοπικές αγορές να είναι εξαιρετικά σπάνια η ευδοκίμηση ενός ξένου manager.

Οι διοικήσεις των μεγάλων ασφαλιστικών Ομίλων έχουν ασφαλώς τους λόγους τους, όταν διορίζουν στελέχη τους ως επικεφαλής στην ελληνική αγορά. Διαχρονικά, όμως, πρέπει να παραδεχτούν ότι ο μόνος τρόπος εδραίωσης και διείσδυσης είναι η αξιοποίηση γηγενών στελεχών. Η καθοδήγηση από την έδρα ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει. Είναι, άλλωστε, προνόμιο των μεγάλων Ομίλων να διαθέτουν τεχνογνωσία και τεχνολογία ικανή να εφαρμοστεί όπου λειτουργεί ο Θεσμός.

Εμείς, αποχαιρετώντας τον Eric, νιώθουμε πως κάτι κερδίσαμε από τη γνωριμία μας μαζί του.

Ελπίζουμε ότι και η ΑΧΑ απεκόμισε χρήσιμα συμπεράσματα, από την εν γένει εμπειρία του κ. Kleijnen εδώ στην Ελλάδα, και πιστεύουμε ότι θα τα αξιοποιήσει.

Τέλος, κρίνουμε ως πολύ θετικό το ότι η Εταιρεία επέλεξε ένα πολύ αξιόλογο στέλεχός της, τον κ. Ερρίκο Μοάτσο, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου.

Ο κ. Μοάτσος θήτευσε ικανό χρόνο υπό την καθοδήγηση του κ. Kleijnen. Έχει μέτρα σύγκρισης από την προηγούμενη θητεία του, πέραν της ΑΧΑ, και διαθέτει τις γνώσεις και την ηλικία που επιτρέπουν υψηλές προσδοκίες.

Δημήτρης Ρουχωτάς

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας