Άρθρα

Αναδρομή στη χρονιά …της Μαρμότας

Επιχειρώντας την ανασκόπηση του 2015 διαπιστώνει κανείς ότι τα ίδια περίπου θέματα που απασχόλησαν την αγορά μας το 2014 τα ξαναζήσαμε το 2015, ως άλλοι Μπιλ Μάρεϋ στη Μέρα της Μαρμότας:

 

 

anadromi4Για άλλη μια χρονιά, η παραγωγή ασφαλίστρων μειώθηκε, για να κατακρημνιστεί από τον Ιούλιο και μετά, συνεπεία της επιβολής των capital controls.

Για άλλη μια χρονιά, η αγορά τα …έδωσε όλα προκειμένου να είναι έτοιμη από 1/1/2016 να εφαρμόσει το Solvency ΙΙ, αλλά το 2015 έφυγε χωρίς ακόμα να έχει γίνει νόμος του κράτους.

Για άλλη μια χρονιά, κι ενώ Συντάξεις και Υγεία βρίσκονται σε οριακό σημείο, οι ασφαλιστικές εταιρείες προέβαλαν τον συμπληρωματικό τους ρόλο, αλλά όχι μόνο αγνοήθηκαν, αλλά και παρουσιάστηκαν σαν “κοράκια”, που περιμένουν να σκυλέψουν το …πτώμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, να αρπάξουν με τα “νύχια” τους το “εμπόρευμα” της Ασφάλισης, και να καρπωθούν τα τυχόν οφέλη που θα προκύψουν…

Για άλλη μια χρονιά, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές ταλανίστηκαν, καλούμενοι να εφαρμόσουν δυσλειτουργικές Πράξεις της ΤτΕ –βλέπε επανεκπαίδευση και επαναπιστοποίηση γνώσεων.

Για άλλη μια χρονιά, ο Εγκέλαδος έδειξε την καταστροφική του δύναμη και οι πλημμύρες ρήμαξαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών παραμένει ταμπού.

anadromi3Για άλλη μια χρονιά, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και οι πελάτες τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις εκβιαστικές πρακτικές των Τραπεζών –ωστόσο, η πρώτη στα χρονικά διαδήλωσή τους, μπροστά στην ΤτΕ, δεν φάνηκε να είχε κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Για άλλη μια χρονιά, κυριάρχησαν οι αψυχολόγητες και ως ένα βαθμό παράλογες μειώσεις ασφαλίστρων στον κλάδο αυτοκινήτου.

Για άλλη μια χρονιά (για την ακρίβεια 6 συναπτά έτη), η υπόθεση Ασπίς παραμένει το όνειδος της αγοράς, αυτή τη φορά με τον αποκλεισμό από τον τελικό πίνακα δικαιούχων του 80% των συμβολαίων, «χωρίς αιτιολογική έκθεση», και «χωρίς καμία εξήγηση», όπως καταγγέλλουν οι φορείς της διαμεσολάβησης.

 

anadromi7Για άλλη μια χρονιά, όπως υποστήριζε στο άρθρο του «Η ασφαλιστική αγορά χωρίς λεοντή», ο κ. Βασίλειος Χαρδαλιάς «το παρόν και το μέλλον του επαγγέλματος βρίσκεται σε τέλμα, χωρίς καμία ένδειξη ότι αγγίζει τον πυθμένα αυτού».

Επιχειρώντας ως κλαδικό έντυπο να αφουγκραστούμε, για άλλη μια χρονιά, τον παλμό και τις ανησυχίες της ασφαλιστικής αγοράς καταγράψαμε όλα τα παραπάνω. Δώσαμε βήμα, για να ακουστούν οι θέσεις και οι αντιθέσεις, τα προβλήματα και οι λύσεις.

Πήραμε κι εμείς θέση, όταν χρειάστηκε και όπως οφείλαμε, ως ένα έντυπο που υπηρετεί την αγορά σχεδόν 40 χρόνια.

anadromi10Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρήσαμε, για άλλη μια χρονιά, να αποτυπώσουμε και τα τεκταινόμενα στην ευρωπαϊκή και διεθνή ασφαλιστική σκηνή.

Ό,τι συμβαίνει διεθνώς, οι τάσεις που δημιουργούνται, αργά ή γρήγορα, είτε το θέλουμε είτε όχι, μας επηρεάζουν ή θα μας επηρεάσουν: διαδικτυακοί κίνδυνοι, τηλεματική, κοινωνικά δίκτυα, προσφυγικό, μετανάστευση, κλιματική αλλαγή, νέες ευρωπαϊκές οδηγίες (IDD, PRIIPs, κ.ά.) δημιουργούν νέες ανάγκες και απαιτήσεις, νέους κινδύνους, νέα προϊόντα, νέες αγορές. Απαιτούν την προσοχή μας και ως κοινωνίας και ως κλάδου.

 Μια κοινωνία και ένας κλάδος που ταλαιπωρήθηκαν πολύ όλα αυτά τα χρόνια της …Μαρμότας. Κάποιοι λύγισαν και αποχώρησαν. Κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να επιμένουν, να κρατάνε ψηλά το κεφάλι και να αγωνίζονται. Να αγωνίζονται για ένα καλύτερο και πιο ΑΣΦΑΛΕΣ μέλλον!

 

anadromi9

 

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας