Διεθνή

Διεθνής διάσκεψη της ARAG για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη

Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της τεχνολογίας και της διεθνούς δικαιοσύνης και πάνω από 200 επικεφαλής επιχειρήσεων από 19 χώρες συμμετείχαν στη διεθνή διάσκεψη ARAG Access to Justice, στις 19 Απριλίου, στο Άμστερνταμ. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο μελλοντολόγος Gerd Leonhard, ο Zack Kass, πρώην OpenAI, η Mutale Nkonde, CEO AI for the People, η ηγετική προσωπικότητα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ayo Tometi, και η δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Amal Clooney.

«Με τη βελτίωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη ενισχύουμε την εμπιστοσύνη στους θεσμούς στις δημοκρατικές κοινωνίες μας», δήλωσε ο κ. Renko Dirksen, εκ μέρους του Δ.Σ. της ARAG SE, κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης για την Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη 2024.

Μετά από το θερμό καλωσόρισμα από τον κ. Renko Dirksen και τον κ. Marc van Erven της ARAG Ολλανδίας, ο προεδρεύων της Διάσκεψης, κ. Rick Nieman, ανέλαβε να διερευνήσει το κεντρικό ερώτημα της ημέρας: Πώς δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη στο μέλλον;

Ένα από τα κύρια σημεία εστίασης του συνεδρίου ήταν ο αντίκτυπος της καινοτομίας, ιδιαίτερα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη. «Πιστεύω πραγματικά ότι το μέλλον είναι καλύτερο από όσο νομίζουμε, αλλά όλα εξαρτώνται από το πόσο καλά θα συνεργαστούμε για να σχεδιάσουμε αυτό το μέλλον, μαζί. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις καθώς εισερχόμαστε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι πολύ συχνά τα τεχνολογικά άλματα ωφελούν κυρίως αυτούς που διαθέτουν αυτήν την τεχνολογία ή που χτίζουν πλατφόρμες γύρω από αυτήν. Αυτό πρέπει να αλλάξει!», ανέφερε ο μελλοντολόγος, κ. Gerd Leonhard στην κεντρική του ομιλία. Ο Gerd Leonhard, που συγκαταλέγεται στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, πραγματοποίησε μια συναρπαστική ομιλία, για το μέλλον της ανθρωπότητας, της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και του πολιτισμού.

Διεθνής διάσκεψη της ARAG για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη

Η αλληλεπιδραση μεταξύ τεχνολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων διερευνήθηκε περαιτέρω σε μια δυναμική συνομιλία μεταξύ του κ. Zack Kass, πρώην επικεφαλής του go-to-market στο Chat GPT, και της κας. Mutale Nkonde, Διευθύνουσας Συμβούλου της AI for the People. Ο διάλογός τους έριξε φως στις πολυπλοκότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη για την επιδίωξη της δικαιοσύνης.

Διεθνής διάσκεψη της ARAG για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη

Πέρα από την τεχνολογική καινοτομία, η διάσκεψη τόνισε τη σημασία των διεθνών νομικών πλαισίων για την επίτευξη μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Η κα Amal Clooney, δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πραγματοποίησε μια συγκινητική ομιλία, δίνοντας παραδείγματα από την καριέρα της και τονίζοντας την αναγκαιότητα νομικής προστασίας: «Χωρίς πρόσβαση στη δικαιοσύνη, η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι απλώς λέξεις σε μια σελίδα. Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη ξεκινά με τη φροντίδα των ανθρώπων».

Διεθνής διάσκεψη της ARAG για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη

Μετά την ομιλία της Amal Clooney, οι παρευρισκόμενοι ενθουσιάστηκαν με την εμφάνιση έκπληξη των νικητών του International Children’s Peace Prize 2023. Τα κορίτσια της Ουκρανίας ήθελαν να βοηθήσουν παιδιά πρόσφυγες που συνεχίζουν να ζουν μακριά από τη χώρα και τα σπίτια τους λόγω του πολέμου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τα κορίτσια έλεγαν πώς χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων, ένα τέλειο παράδειγμα παροχής πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

Το συνέδριο κορυφώθηκε με μια δυναμική ομιλία της κας Ayo Tometi, συνιδρυτριας του κινήματος Black Lives Matter, η οποία ενίσχυσε το βασικό μήνυμα ότι η ενδυνάμωση είναι θεμελιώδης για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη. «Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ είπε κάποτε: το τόξο του ηθικού σύμπαντος είναι μακρύ, αλλά λυγίζει προς τη δικαιοσύνη. Αλλά δεν λυγίζει από μόνο του. Πρέπει να εργαστούμε μαζί, με επιδεξιότητα, αρχή και πεποίθηση, για να το στρέψουμε προς τη δικαιοσύνη».

Διεθνής διάσκεψη της ARAG για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη

Το ARAG Access to Justice Conference 2024, στις 19 Απριλίου 2024, λειτούργησε ως βήμα για τη συνάντηση νομικών εμπειρογνωμόνων, πρωτοπόρων της τεχνολογίας και υποστηρικτών κοινωνικών θεμάτων, για την αντιμετώπιση πιεστικών ερωτημάτων και τη χάραξη μιας πορείας προς τα ένα πιο προσβάσιμο και δίκαιο μέλλον.

Οι κεντρικές ομιλίες και οι συζητήσεις διανθίστηκαν από ειδική ψυχαγωγία, η οποία περιελάμβανε ένα καινοτόμο εναρκτήριο πρόγραμμα με τεχνητή νοημοσύνη και μια εντυπωσιακή παράσταση από τη χορωδία ZO Gospel Choir. Μέσω συλλογικών προσπαθειών, οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να ενδυναμώσουν τα άτομα και να προωθήσουν τη μετασχηματιστική αλλαγή στον τομέα της δικαιοσύνης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα κάλεσμα για δράση, προτρέποντας τους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο, όπου η δικαιοσύνη δεν θα είναι απλώς ένα προνόμιο, αλλά ένα καθολικό δικαίωμα.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας