Διεθνή

Ήπια αύξηση της ζήτησης για αντασφάλιση προβλέπει η Munich Re

Ήπια αύξηση της ζήτησης για αντασφάλιση στους κλάδους περιουσίας και ατυχημάτων προβλέπει για το επόμενο διάστημα η Munich Re. Στις ιδιαίτερα ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και της Β. Αμερικής –που έχουν ήδη μεγάλο όγκο ασφαλίστρων– αναμένει αύξηση 1% για κάθε ένα από τα επόμενα τρία χρόνια. Στις περιοχές Ασίας-Ειρηνικού και Λατινικής Αμερικής, οι προβλέψεις για ανάπτυξη είναι 3% και 4% αντίστοιχα, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις το επίπεδο εκκίνησης είναι πολύ χαμηλότερο. Η ανάπτυξη αυτή τροφοδοτείται εν μέρει από την αύξηση της ασφαλιστικής διείσδυσης και την αύξηση των τιμών των υλικών περιουσιακών στοιχείων, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές.

Η Αντασφάλιση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι προσφέρει στους ασφαλιστές εναλλακτικούς τρόπους στήριξης, όταν αλλάζουν οι ρυθμιστικές απαιτήσεις. Μπορεί, για παράδειγμα, να βοηθήσει τους ασφαλιστές να συμμορφωθούν με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στο πλαίσιο του Solvency II ή παρόμοια καθεστώτα εποπτείας. Επιπλέον, οι νέοι κίνδυνοι που προκύπτουν από την τεχνολογικές ή κοινωνικές τάσεις και τις αυξανόμενες περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες απαιτούν συνεχή ανάπτυξη των κατάλληλων ασφαλιστικών λύσεων.

Οι περισσότερες καινοτομίες που αναπτύσσονται σήμερα, βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ κύριας ασφάλισης και αντασφάλισης, όπου η ιδιαίτερα εξειδικευμένη τεχνογνωσία συνδυάζεται με την ικανότητα κάλυψης κινδύνων παγκόσμιου βεληνεκούς. Για παράδειγμα, οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την παγκόσμια χρήση του Διαδικτύου απαιτούν καινοτόμες ασφαλιστικές λύσεις. Οι κίνδυνοι των επιχειρήσεων, όπως οι οικονομικές επιπτώσεις ενός γεγονότος που προκαλεί βλάβη στη φήμη μιας εταιρείας, μπορεί να καλυφθεί μέσα σε ένα σαφώς προσδιορισμένο πεδίο εφαρμογής. Στο παρελθόν, οι κίνδυνοι αυτοί θεωρούνταν μη ασφαλίσιμοι. Η Munich Re έχει ήδη προσφέρει τέτοιες καλύψεις και εργάζεται για την ανάπτυξη και άλλων νέων προϊόντων.

Ο κ. T. Jeworrek, Reinsurance CEO της Munich Re, τόνισε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο Αντασφάλισης στο Monte Carlo ότι «οι καινοτόμες ασφαλιστικές λύσεις σε νέους τομείς είναι το κλειδί για την μακροπρόθεσμη κερδοφόρα ανάπτυξη».

Το περιβάλλον των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση των αντασφαλιστικών συμβάσεων την 1η Ιανουαρίου 2015 εξακολουθεί να κυριαρχείται από τον έντονο ανταγωνισμό και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια των επενδύσεων. Τα χρόνια όπου οι απώλειες ήταν σχετικά χαμηλές μεγεθύνουν την πίεση που ασκείται ως προς τις τιμές.

Ο κ. Jeworrek δήλωσε σχετικά: «Παρέχουμε κάλυψη για ζημιογόνα γεγονότα που δεν συμβαίνουν κάθε χρόνο, αλλά θα πρέπει να εισπράττουμε επαρκή ασφάλιστρα στη διάρκεια όλων των χρόνων μέχρι να συμβεί το καταστροφικό γεγονός.  Στη δουλειά μας, αν η σκέψη μας είναι βραχυπρόθεσμη, πληρώνουμε υψηλό τίμημα αργότερα. Η Munich Re, τόνισε για ακόμα μια φορά, σκοπεύει να συνεχίσει την αυστηρή πολιτική της στο underwriting».

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας